10 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapKultZónaTíz premierrel indul ősszel a Pécsi Nemzeti Színház új évada

Tíz premierrel indul ősszel a Pécsi Nemzeti Színház új évada

Tíz új produkcióval, köztük öt nagyszínházi darabbal várja közönségét a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) a 2023/24-es évadban – jelentette be Lipics Zsolt, a társulat igazgatója sajtótájékoztató keretében.

Az eseményt hagyományteremtő szándékkal a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szőlőbirtokán rendezték meg.

Lipics Zsolt Jászai Mari-díjas színművész, aki az évad során rendezőként is bemutatkozik a teátrumban, közölte: ősztől a Kovács Panka és Katona Levente színművészekkel kiegészülő társulat továbbra is sokszínű repertoárral igyekszik megszólítani minden korosztályt.

Vidákovics Szláven, a teátrum művészeti vezetője közölte:

az előző évadban több mint nyolcvanezer nézőt fogadtak,

akik átlagosan több mint kilencven százalékban foglalták el a székeket, a publikumtól érkező visszajelzések pedig pozitívak voltak.

  • Az évad bemutatóit ismertetve közölte: saját rendezésében, a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Balett táncművészeinek közreműködésével a nagyszínházban szeptemberben Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettjét mutatják be.
  • Októberben érkezik Bagó Bertalan rendezésében Neil Simon Furcsa pár című komédiája, míg decemberben szintén egy Vidákovics-rendezés jön Robert Thomas Nyolc nő című bűnügyi komédiájával.
  • Jövő februárban David Seidler A király beszéde című darabját, a 2011-ben számos díjjal jutalmazott azonos című film történet színpadi változatával debütál rendezőként Lipics Zsolt.
  • A Pécsi Balett társulata szeptemberben Dubrovay László Faust, az elkárhozott című táncdrámáját mutatja be a balett művészeti vezetője, a Harangozó-díjas Vincze Balázs rendezésében.
  • A kamaratermi produkciók között elsőként egy gyermekeknek szóló musicalt visznek színre szeptemberben: a Rozsda Lovag és a kísértet című darabot Jörg Hilbert és Felix Janosa írta, míg a Kossuth-díjas Bozsik Yvette rendezi. Októberben Bodonyi József rendezésében kerül színpadra Yasmina Reza Az öröklés istene című vígjátéka, majd novemberben a Pécsi Balett előadásában a klasszikus Hófehérke és a hét törpe kerül színpadra mesebalett formájában. A produkciót a Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész Uhrik Teodóra rendezi, míg Czebe Tünde és Vincze Balász Harangozó-díjas művészek koreografálják.
  • Jövő év áprilisában Tallér Zsófia Mátyás király vándorúton című meseoperáját tekintheti meg a kamaraterem publikuma Gulyás Dénes Kossuth-díjas operaénekes rendezésében, míg a PNSZ stúdiószínházában februártól játsszák Václav Havel Audiencia című társadalmi szatíráját Jászai-díjas Füsti Molnár Éva rendezésében.

Gulyás Dénes a gyerekeknek szóló opera kapcsán kiemelte: az elmúlt évadokban rendkívül sikerrel mutattak be családokat és gyermekeket megcélzó produkciókat, ezért döntöttek úgy, hogy idén is sok ilyen előadás lesz, s Pécsre hozzák Tallér Zsófia korábban a Magyar Állami Operaházban futó művét.

A teátrum tizenkét – a legtöbb műfajt felölelő – produkciót tart műsoron a következő évadban az elmúlt években bemutatott darabok közül, így a közönség továbbra is megnézheti A Miniszter félrelép, a Chicago, Az üvegcipő, a Teljesen idegenek és az Utánképzés ittas vezetőknek című darabokat.

A produkciókról, a jegy- és bérletvásárlási tudnivalókról a színház oldalán olvashatók további részletek.

Vincze Balázs a sajtóeseményen közölte: idén 17. alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 15. és 18. között, erről bővebben ide kattintva olvashatunk.

Kiemelt képünk illusztráció. 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő