27 C
Pécs
szombat, június 22, 2024
KezdőlapSportTöbbszörös magyar bajnok quadon, imádja a száguldást a 9 éves fiú

Többszörös magyar bajnok quadon, imádja a száguldást a 9 éves fiú

Zavada Vidor egy pécsi iskola tanulója, szüleivel egerági házukban él, szeret – már amikor szabad neki – tévézni, a barátaival lenni, nem mellékesen pedig 9 évesen kétszeres magyar bajnok quadversenyző. Lapunk felkereste a családot, hogy a fiatal tehetségről kérdezzük őket. 

Mint azt a fiú édesapja, Zavada Márton lapunknak elmondta, a gyerek körülbelül 2,5 éves korában ült először ilyen típusú járművön, amikor a család egy barátja odaadta neki saját fia használaton kívüli quadját.

Rögtön látszott, hogy a kicsinek rendkívüli érzéke van ehhez a sporthoz

– emlékezett vissza a büszke családfő.

A versenyzésre később a falubeli tehetséges quadpilóta, Ocskó Barnabás inspirálta a fiút, aki 6 évesen állhatott a szabályok szerint először rajthoz, és azóta sorra nyeri a különböző megmérettetéseket, szülei pedig olyannyira támogatják, hogy előbb kertjükben, majd egy szomszédos telken műhelyt és gyakorlópályát alakítottak ki számára, és ebből mára népszerű vállalkozás lett.

– Természetesen csakis megfelelő védőfelszerelésben engedjük a gépre, illetve fokozatosan váltottunk mindig egyre nagyobb teljesítményű quadra, ahogy nőtt. Kezdetben aggódtunk, hiszen a gyerekek sebesen mennek a négykerekűn, amivel jelenleg versenyez, az akár 90-ig is fel tud gyorsulni. Viszont látjuk, hogy mennyire ügyes és mekkora örömet okoz neki, az szintén nem elhanyagolható, hogy kint van a szabadban, nem pedig nyomkodja a számítógépet. Egyébként keveset is tévézhet. A tanulás jól megy neki a sport mellett is, és úgy látjuk, hogy fejleszti az összpontosítási képességét – fejtette ki lapunknak az édesapa.

Zavada Vidor nem meglepő módon „a száguldást és az ugratást” szereti legjobban, de élvezi azt is, mikor megnyer egy-egy versenyt

– tudtuk meg a fiútól. Állítása szerint „az egyenes terepeken néha unatkozik, ezért ilyenkor dúdol vagy énekel, hogy lefoglalja a gondolatait”. Elmondta továbbá, hogy mindhárom versenyszámát ugyanannyira kedveli. Szülei hozzátették: semmire sem kényszerítik gyermeküket, akkor gyakorol vagy nevez futamokra, mikor szeretne. Kiderült továbbá, hogy ugyan nem csapatsportról van szó, a quados közösség igen összetartó, a pályán kívül értékes barátságok születnek.

A fiú eddig több sérülést szenvedett biciklin, mint quadon

– Mikor láttam, hogy ez a lelkesedés komollyá kezd válni, elkezdtem itthon építeni, és néha javítani a quadokat. Emellett létrehoztunk egy tanpályát, ami szerencsére igen népszerű, a környékről sokan járnak hozzánk. Most téli szünet van ugyan, de tavasszal újra beindul az élet – mondta Zavada Márton.

Mint kiderült, a quadozás fizikailag egyébként elég megterhelő, habár ez első ránézésre nem feltétlenül látszik: nagyon jól összhangba kell hozni az ember testrészeit a mozgásos energiákkal, ellenkező esetben könnyen felborulhat a jármű. Emellett végig koncentráltnak kell lenni, tudni, milyen sebességgel és íven vegyünk be egy adott kanyart, hogy startoljuk, miképpen lehet elkerülni az ütközést a többi versenyzővel.

[su_box title=”Eredményei” style=”glass” box_color=”#a5d5f5″ radius=”2″]2021-ben 3 stílusban (short track, country quad, quad track) is a legeredményesebb magyar versenyző lett gyerek kategóriában. 2022-ben 12 helyszínen, 32 futamon állt rajthoz, ebből 28 esetben rajt-cél győzelmet aratott és 4 alkalommal lett második helyezett. Ennek köszönhetően, a 2022. évet kétszeres magyar bajnoki címmel zárta, short track és quad track kategóriában, valamint a harmadik, country quad kategóriában a legeredményesebb magyar versenyző lett.[/su_box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő