10 éves kihívás: így nézett ki Pécs akkor és most!

Pár nap alatt felrobbantotta az internetet a legújabb kihívás, a „10 years challenge”, azaz a 10 éves kihívás, ami során az emberek egymás mellé teszik a tíz évvel ezelőtti és a legfrissebb fotójukat, majd jól rácsodálkoznak az idő múlására. Kíváncsiak voltunk Pécs átváltozására, így böngésztünk kicsit 2009 felvételei közt. 

Lássuk is a medvét! Bal oldalon a 2009-es felvételek, jobb oldalon a 2019-esek. A csúszkával lehet megnézni a teljes képet!

Lassan tíz éve már, hogy Pécs Essennel és Isztambullal karöltve vált Európa Kulturális Fővárosává. Ekkor húzták fel a Kodály Központot és a Tudásközpontot, ekkor kapott új külsőt a Múzeumok utcája, és persze a Zsolnay-negyedet is a projekt keretén belül építették meg. A régi Széchenyi térre már kevesen emlékeznek:

 

Az 1500 négyzetméteren fekvő, magtárházból kialakított, háromszintes diszkó 1996-ban nyitotta meg kapuit. Óriási szenzáció volt, hétvégente 2-3 ezer ember is megfordult a szórakozóhelyen, majd csillapodott a láz, végül teljesen elhalt. Amikor először leégett, 2004 tavaszán, körülbelül 150 ember lehetett bent. Óriási volt a kár, aztán 2008 márciusában gyulladt ki újra, ekkor már üres volt. Végül 2009 májusában bontották le.

 

A Tettye tér felújítása és a romok rendbetétele is az Európa Kulturális Fővárosa program keretében történt meg, ekkor készült el az új, kortenacélból készült kilátórész is, ami megosztotta a pécsieket, ugyanakkor máig sokan keresik fel a kilátót.

 

2016 tavaszán nyitotta meg kapuit a teljes felújításon és korszerűsítésen átesett pécsi állatkert. A közel 1,8 milliárd forintból megvalósuló beruházás során olyan különleges állatok „költözhettek Pécsre” mint a puma, bengáli tigris, leopárd, cápa és fóka. A tíz évvel ezelőtti állapot összehasonlíthatatlan a maival.

 

2016 nyarán új épülettel és korszerű eszközparkkal gazdagodott az Édesanyák útján található pécsi onkoterápiás központ. A Pécsi Tudományegyetem egyébként az elmúlt években folyamatosan fejlesztette az onkológiai épületegyüttesét, és az ott található gyógyítóeszközöket, technológiákat. Ennek a korszerűsítési folyamatnak a részeként modernizálták az intézet orvostechnológiai eszközparkját, valamint a fejlesztések részeként átépítették az intézet épületeit is. Nagyon látványos az átalakulás.

 

Szintén 2016-ban kezdték el az életveszélyessé vált Magasház bontását, melynek mára már „hűlt helye”. Több évtizedes huzavona, sikertelen próbálkozások után, néhány hónapon belül eltűnt Pécs legnagyobb szégyenfoltja, a szocializmus korszakának utolsó, mára egy letűnt kor szimbólumának számító mementója.

 

A pécsiek egyik kedvenc szabadidőparkja, a Tüskésrét 2009-ben még csak egy gazos, elhanyagolt terület volt, egy lélek nem járt arra. Ma már egy sportparadicsom található itt, melyet a pécsiek nagy örömére folyamatosan fejlesztenek: van már wakeboard-pálya, rekortán-futópálya, edzőpark, szabadtéri kondigépek, kutyafuttató, egy 650 négyzetméteres modern játszótér és műfüves focipálya is.

 

A Pécsi Regionális Vérellátó Központ Pacsirta utcai épülete még 2015-ben, pályázati pénzből készült el. Az 1745 négyzetméter alapterületű épületben a lehető legjobb munkakörülmények között dolgozhatnak a munkavállalók, de az utcakép is teljesen megváltozott azóta. (Ezúttal nem találtunk 2009-es felvételt, viszont a változás árulkodó).

 

És végül, de nem utolsósorban egy csodás látkép a pécsi főtérről 2009-ben, és 2019-ben:

hirdetés
Hirdetés