Legendás bulihelyekkel volt tele Pécs

Pécs nem csak napjainkban, de a kilencvenes években is tele volt jobbnál jobb szórakozóhelyekkel, diszkókkal. Habár ma már elég kevesen hozzák a klasszikus értelemben vett bulikat dj-kkel, félmeztelen lányokkal, stroboszkópokkal és féktelen tombolással, a kilencvenes évek emlékei örökre belénk égtek.

hirdetés

A rendszerváltás után lassan kezdett feléledni a város, a diszkók korszaka is beköszöntött. A kilencvenes évek közepén gombamód nyíltak a szórakozóhelyek, amik kis szerencsével túlélték az ezredfordulót, de nem sokkal utána be is fuccsoltak. Az ottani partik viszont egy generáció fiatalkorát határozták meg.

A teljesség igénye nélkül, íme pár kultikus szórakozóhely a nem is olyan távoli múltból!

Boccaccio

Az 1500 négyzetméteren fekvő, magtárházból kialakított, háromszintes diszkó 1996-ban nyitotta meg kapuit. Óriási szenzáció volt, hétvégente 2-3 ezer ember is megfordult a szórakozóhelyen, majd csillapodott a láz, végül teljesen elhalt.

bocaccio, hl01
Az üres, elhagyatott épület, bontás előtt

Amikor először leégett, 2004 tavaszán, körülbelül 150 ember lehetett bent. Óriási volt a kár, mégis sokan úgy vélték, ez jól jött a tulajdonosnak, hiszen már csak vegetált a diszkó. 2008 márciusában gyulladt ki újra, ekkor már üres volt. Végül 2009 májusában bontották le.

Café Dante

A 2000-es évek első éveinek ikonikus szórakozóhelye 1999-ben nyílt a belváros szívében, a Csontváry Múzeum alsó szintjén. Roppant sok programmal várta a vendégeket, mind komolyzenei, mind könnyűzenei téren, képzőművészeti és irodalmi rendezvényeknek is helyet adott. Egy teljes évtizeden át működött, 2009-ben az épület tulajdonosa, a pécsi püspökség, nem hosszabbította meg a bérleti szerződést. Ezt az akkor megnyíló, hasonló profillal induló Pécsi Est Café megjelenésével, a forgalom várható csökkenésével indokolták. Biztosították a Dante tulajdonosait, az épületet ezentúl is kulturális célokra fogják felhasználni.

Így lett a múlté a belváros egyik legkedveltebb szórakozóhelye, a Dante.

dante café
Kinek ismerős?

Hard Rák Café

Ez az ikonikus, 300 négyzetméteren elterülő szórakozóhely 1993-ban nyílott, impozáns külalak, igényesség jellemezte. Minden héten több zenekar lépett fel, rengeteg pécsi bandának biztosítottak fellépési lehetőséget. A Hard Rák inkább klub-jelleget öltött, mint szórakozóhelyet.

hard rák pécs
Parti a Rákban (előtérben a korszak uralkodó alterzenészei, a Burzsoá Nyugdíjasok)

Pécs legrégebben működő szórakozóhelye utolsó buliját 2010 januárjában tartotta.

2011-ben kezdték bontani az épületet. Két éve pedig bejelentették, hogy egy egészségturisztikai szállodát terveznek a helyén.

Galaxis

Repülőrajtot vett a Bálicsi út és az Angster József utca kereszteződésénél működött Galaxis. De a belvárostól némiképp távolabb eső diszkó már mélyen a családi övezetben feküdt, így az ott lakók nem sokáig tűrték a hangzavart, hangoskodó fiatalokat, így kénytelenek voltak a vezetők tíz órakor zárni. Érthető módon ezután radikálisan csökkent az odajárók száma. 1999-ben a Galaxis a Boccaccióhoz hasonlóan kigyulladt és komoly károk keletkeztek benne, de teljesen nem égett le. Ez jelentette a végét a diszkónak, ami most már lakóházként funkcionál.

Tropical

A Magyarürögi úton fekvő Tropical Disco 1992-ben nyílt, és hiánypótló volt – legalábbis a látogatottság alapján. A Tropical nem finomkodott, a félmeztelen lányokkal, a fülledt erotikával nagy tömegeket vonzott. Ám hamar lecsengett a szenzáció, és itt is tűz pecsételte meg végleg az épület sorsát 1996-ban – ekkorra már be is zárt. Szándékos gyújtogatás történt, de ennek okára nem sikerült biztos választ adni. A kár akkora volt, hogy már nem volt értelme újranyitni.

(A képek forrása: ficzek.blogspot.com, csehtamasprogram.hu)