100 kisgyereknek épül új óvoda a pécsi belvárosban

Már a végéhez közeledik egy nagyszabású építkezés a történelmi belvárosban:  hamarosan befejeződik a Káptalan utcai óvoda felépítése. A tervek szerint 100 pécsi, Pécs környéki kisgyermek második otthona jön létre, egy modern, világos és zöld létesítményben.

Lassan a végéhez közeledik az az óvodaépítés, amit a Pécsi Egyházmegye indított el tavaly a Káptalan utcában. A telek adottsága miatt egy különleges épületet kellett tervezni és kialakítani: a történelmi belvárosban egy zöldtetős óvodát építenek, ami illeszkedik a környezetbe.

A látványterven bemutatott kép egyre jobban formálódik

Mint a beruházó Pécsi Egyházmegyétől megtudtuk, már elkészültek a szerkezetek, a nyílászárókat is beépítették, a villanyszerelési és gépészeti munkák nagyrészt befejeződtek. Zajlanak a gipszkartonozási, festési, burkolási munkák az épületen belül, kívül még visszavan a tereprendezés és a kültéri játékok elhelyezése. Várhatóan június végére készen is lehetnek, utána már csak a külső parkosítási munkák folynak a tervek szerint.

Ahogy a püspökség közölte, összesen 100 kisgyermek részére négy kényelmes csoportszoba készül saját öltözővel és vizesblokkal. Az intézményben lesz tornaszoba és egy többcélú nagyterem, két aulát is kialakítanak közös programok részére. Az udvarok felső és alsó szintre különülnek el, ahol a korosztályoknak megfelelő tematikájú kültéri játékok várják majd az apróságokat, nagyrészt gumiburkolattal. A csoportszobák nagy üvegfelületekkel nyitnak a belső udvar felé, így nagyon világosak és hangulatosak lesznek, ezt erősítik a belső pasztellszínek és a fa bútorok.

Ahogy a tavaly nyári alapkőletételen közölték, a 800 millió forintos beruházáshoz a magyar kormány 2016-os döntésével biztosított forrást.

Korábban már beszámoltunk róla, Pécsett sorra újulnak meg az óvodák és a bölcsődék, így az egyházmegye beruházása nem áll egyedül, hiszen a pécsi önkormányzat is jelentős forrásokat csoportosított a kisgyermekintézmények felújítására. Nemrég megszépült a Hajnóczy utcai, a vasasi, a Bornemissza utcai óvoda, megújult az Óvoda utcai, a Testvérvárosok terei és a Siklósi úti óvoda is. A tervek szerint ősztől a Németh László utcai és a Budai Nagy Antal utcai óvoda is megszépülve várja vissza a kisgyerekeket.

hirdetés

Hirdetés