Ősztől sok száz pécsi gyerek járhat felújított óvodákba

Elindult az óvodai beíratás: a város számos helyén már teljesen felújított, kívül-belül megszépült intézménybe járhatnak majd ősztől a háromévesek. Több városrészben is történtek fejlesztések: az elmúlt években indult átfogó fejlesztési program folyamán 2,5 milliárd jut az idős, korszerűtlenné vált ovik és bölcsik felújítására.

hirdetés

Már elindul az óvodai beíratás az önkormányzati intézményekbe azoknak a kicsiknek, akik a törvény szerint augusztus 31-ig betöltik a harmadik életévüket, vagy annál idősebbek.

A Városközponti Óvodába – Budai Nagy Antal utca – máshol kell jelentkezni: a Nagy Lajos király útja 4. szám alatti épületben. Páva Zsolt polgármester a közelmúltban személyesen tekintette meg a Budai Nagy Antal utcában a munkálatokat, a félmilliárdos beruházásból létrejövő fejlesztéseket. A szeptembert már itt kezdheti 150 óvodás.

A Németh László utcai oviba történő beíratáshoz az ANK-óvodába kell menni a felújítások miatt. Szeptemberre viszont ott is biztosan elkészülnek az épülettel, és ott fog kezdődni az óvodai év.

A Budai Nagy Antal utcában a végére értek a munkálatok

Ennek a két óvodának a felújítására összesen 600 millió forintot szavazott meg a pécsi közgyűlés a tavalyi év során.

Az önkormányzat arra is figyelmezteti a szülőket, hogy megújul a hirdi ovi is, az oda járó gyerekek a Bencze József utcába teszik majd át székhelyüket.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb intézmény-korszerűsítési programja zajlik Pécsen. Sorozatban újulnak meg a bölcsik és az ovik, és ezt nem csak az oda járó gyerekek szülei veszik észre. Több intézmény már átesett a felújításokon, többet nemrég adtak át, számos helyen még zajlanak a munkálatok és sok óvoda vár még a sorára – nem sokáig.

Rengeteg ovi újult meg

2017 őszén már egy teljesen megújult épületben kezdhették a gyerekek az évet a Hajnóczy utcában. Az uránvárosi ovi új tornaszobát, csoportszobákat, udvari és benti játékokat kapott, de kialakítottak fejlesztő szobát, tálalókonyhát is. 168 milliót szántak a fejlesztésekre.

Vasason is megszépült az óvoda. A keleti városrészben működő intézmény is új helyiségeket kapott: orvosi elkülönítő szoba, szülői fogadó. Akadálymentesítették az épületet, mintegy 130 milliót költöttek rá.

2017 októberében adták át a felújított Bornemissza utcai óvodát. A külső homlokzat, nyílászárók, burkolat mellett belül tornaszoba, fejlesztőszoba várja a gyerekeket. Új udvari játékokat kaptak itt is, gyakorlatilag teljesen újjászületett az épület.

Az új Bornemissza utcai óvoda is impozáns

Tavalyelőtt októberben a keleti városrész Óvoda utcai óvodája is megújult 125 millió forintból: új játékok az udvaron, játéktároló, két új csoportszoba. Ennek az intézménynek a felújítása nagy lépés volt a hátrányosabb helyzetben lévő keleti városrész felzárkóztatásáért megkezdett úton. A teljes összegből 5 milliót a Pécsi Egyházmegye ajánlott fel.

IMS-technológiával, az 1980-as évek elején épült a Testvérvárosok terei óvoda, ahová tavaly októberben költözhettek vissza az ovisok. A ráncfelvarrás itt is teljes körű volt: a teljes gépészeti és villamossági rendszer megújult, új tornaszoba épült, megszépültek a mosdók, a csoportszobák.

320 millió forintot költöttek a Siklósi úti óvoda korszerűsítésére. 2017 novemberében teltek meg újra élettel a falak, amiket mintha teljesen kicseréltek volna. Hőszigetelés, homlokzat- és nyílászárócsere, teljes egészében megújult az udvar, mini KRESZ-pályát kaptak az ovisok.

A Siklósi úti ovi is teljesen átalakult

hirdetés
Hirdetés