37 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye Baranyában

Országosan több mint 35 százalékkal növekedett az építőipar teljesítménye az idei első félévben, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentéséből. Baranya ráadásul a friss adatok alapján nem lefelé, hanem felfelé húzza a mutatót, ugyanis jobbak az adatai az országosnál is.  

Szijjártó Péter külgazdasági miniszter a BAT pécsi, mintegy 100 új munkahelyet jelentő 7,5 milliárd forint értékű gyárbővítésének átadásán már utalt rá, egyre több a beruházás a térségben. Akkor már azt mondta, hogy az első negyedéves adatok szerint Baranyában az idei év első negyedében 23 milliárd forintnyi új beruházásról döntöttek a vállalatok, ez 44 százalékkal több, mint egy esztendővel ezelőtt – míg az országos átlag „csak” 26 százalék.

Ahol új beruházások vannak, ott értelemszerűen erősödik az építőipar, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy nem csak az ipari létesítmények építése emeli a pécsi, baranyai teljesítményt. Noha ezen a téren sincs mit szégyellni, hiszen csak a pécsi Déli Ipari Parkban körülnézve azt láthatjuk, munkagépek járnak-kelnek, egymás mellett emelkednek az új gyárépületek. Ráadásul a közeljövőben indul még egy óriásberuházás az ipari parkban, a német Thyssenkrupp ugyanis Pécset választotta, és egy 17 milliárd forint értékű autóipari gyárat épít fel.

Ha pedig a többi építőipari munkát nézzük, nem lehet nem észrevenni a belvárosban, és az egyéb városrészekben folyó lakásépítéseket. Talán kapásból nem is gondolnánk, pedig az építőipart (is) erősítik a Pécs-szerte zajló, vagy már lezajlott óvoda- és bölcsődefelújítások, a rendelőkorszerűsítések, valamint természetesen az egyetemi beruházások is.

Ha ezt végiggondoljuk, talán már a Központi Statisztikai Hivatal által kiadott számok sem olyan meglepőek. Baranyában 2019 első félévében több mint 37 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbi adatokhoz képest (ez magasabb az országos átlagnál). Tudni kell, hogy már 2018 első féléve is túlszárnyalta az azt megelőző évit, azaz a növekedés folyamatos, sőt erősödő. Ez egyébként a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megyében több mint 25 milliárd forint értékben folytak építőipari beruházások. Csak egy érdekesség: ezzel Baranya megelőzte például Vas, Veszprém és Somogy megyét is.

Hirdetés