9 dolog, amit próbálj ki júniusban!

Berobbant a „kisnyár”, hamarosan vége az iskolának, már mindenki érzi a pezsgést a városban. Jön a június, vele együtt a jobbnál jobb programok városhatáron innen és túl. Összegyűjtöttük, mit érdemes kipróbálni az első naptári nyári hónapban!

Szedd magad a levendulát pécsi kertekben

Június első hétvégéjén több Szedd magad programot hirdetnek Pécs környéki levendulás kertek. Újpetrén például a Jávorka-Dalecker levendulásban közel 2000 tő illatos növény vár, Pellérden a Bocz családi gazdaság területén szedhetünk a lila csodából.

Próbáld ki a legszebb baranyai strandokat

Június első felére az összes pécsi és baranyai strand kinyitja a kapuit, ha eddig még nem tették volna. Ha unod már a megszokott strandokat IDE kattintva böngészhetsz a dél-dunántúli, mesés szabadtéri fürdők és strandok között.

Töltsd a Szent Iván-éjt a tettyei barlangban

Európa számos vidékén még napjainkban is él a Szent Iván-éji tűzgyújtás szokása. E szokást megőrizve, Pécsett a Tettyei Mésztufabarlang előtti téren 2018-ban is örömtüzet gyújtunk. Június 24-én részt vehetünk az idegenvezetésen, majd sötétedéskor zenés, táncos mulatság veszi kezdetét, tűzgyújtással és fényfestéssel a barlang bejárati falán.

Csápolj a Fishing on Orfűn

Június 20-án startol Baranya egyik legnagyobb fesztiválja, a Fishing on Orfű. Az ötnapos eseményen a koncerteken túl szabadidős programokon is részt vehetünk. A zenészek által vezetett fröccs- és sörtúrák a legnépszerűbbek, de idén már gyermektúrát és erdei vacsorát is kínálnak a szervezők. A színházi helyszín is frissül: három kamaradarabot is bemutatnak a Muskátli udvar pajtájában. Idén sem a szponzorok nevezik el a színpadot, a szervezők a két legnagyobb zenei helyszínt fokozottan veszélyeztetett vagy kihalás szélén álló állatokról nevezik el a közönség segítségével. A fesztivál valószínűleg hamarosan telt házat hirdet, ezért érdemes sietni a jegyvásárlással!

Csodáld meg Pécset színes fényárban, a Zsolnay Fényfesztiválon

Magyarország egyik legizgalmasabb, de minden bizonnyal leglátványosabb fesztiválja lesz a Zsolnay Fényfesztivál június 28-tól július elsejéig Pécsen. Az elmúlt két évben hihetetlen sikerrel robbant be a hazai fesztiválpalettára, amire tavaly több mint hatvanezer látogató volt kíváncsi. Idén már megnyitja kapuit a Fény Útja, így immár négy estén át korzózhat bárki a belváros legismertebb épületeit útba ejtő, húsznál is több állomást érintő fénykörúton. Ennek keretében a kedvelt 12 ezer négyzetméter pécsi épületek, a belváros ismert terei és rejtett zugai izgalmas lenyűgöző fényfestést kapnak. A programról részletesebben itt írtunk.

Éjszakázz a pécsi múzeumokban!

Ahogy minden évben, idén is lesz Múzeumok éjszakája június 23-án. A programokhoz könyvtárak, színházak, közösségi terek, művelődési házak és agorák, illetve oktatási intézmények is csatlakoznak, tavaly több mint 400 ezer látogatót regisztráltak. Idén ráadásul a Janus Pannonius Múzeum kiemelt helyszínként vesz részt a programban.

Fotó: Hubay-Németh Natália

Vegyél részt hasznos baba-mama órán!

Június 7-én a friss anyukáknak lesz egy fantasztikus program, a Hurcibaba Klub. Itt, a hasznos hordozási tanácsadáson és a hurcik próbálgatásán túl részt vehetünk az úgynevezett BabyPicasso festőpartin, de lesz népi mondókázás és ölbéli játékok is, valamint megtanulhatjuk a mosható pelenkázás fortélyait, és bepillantást nyerhetünk a természetes kozmetikumok világába. A Facebookos eseményt itt találjuk.

Nézz nemzetközi színvonalú előadásokat a POSzT-on

A pécsiek már megszokhatták, hogy az évente megrendezett, Pécsi Országos Színházi Találkozón lépten-nyomon hírességekbe botlanak a sétálóutcákon. Nem véletlenül, az esemény a honi színjátszás legfontosabb rendezvénye, igazi fesztiválhangulatot áraszt ilyenkor a belváros. Idén, június 7–16. között azonban nélkülözni kell a helyi színészeket, az ítészek ugyanis nem válogatták be a pécsiek darabjait a legjobbak közé. A versenyprogramba négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli előadás került be. Még több infót itt találunk. 

Ne maradj le a Mecsek egyik legszebb csodájáról!

Egész júniusban megfigyelhető Pécs egyik csodája, a szentjánosbogár-rajzás. A közel kétezerféle szentjánosbogárból három fajta található meg Magyarországon, és az, hogy hosszú évek után újra látványos a nászuk, igazi különlegesség. Bár szervezett programok is lesznek a hónap végén, ebben az időszakban este 8-9 óra körül magunk is megfigyelhetjük a repkedő bogarakat a Mecsekben. Ha elkapjuk a jelenséget, varázslatos élményben lesz részünk!

Hirdetés