A horvát „élő történelmi személyiség” járt Pécsen

Nemrég a horvát vöröskereszt vezetőjével közösen Pécsett járt a volt horvát államfő Stjepan Mesic, akit a Pécsi Tudományegyetem hívott meg előadóként azért, hogy különböző együttműködésekről tárgyaljanak. Szó esett többek között balkáni kutatásokról, valamint egy kisebbségóvó intézet létrehozásáról is. Az előadás és találkozó után a 84 éves volt politikus a városházára is betért, hogy tiszteletét tegye a városi vezetőknél.  

Páva Zsolt leköszönő polgármester köszöntötte Stipe Mesicet a városházán, hogy felelevenítsék a horvát–magyar együttműködések eddigi állomásait, és beszéljenek a pécsiek a délszláv háború ideje alatti segítségnyújtásáról. Mindezek mellett persze szó esett a horvát történelmi kisebbség és a magyarság több százéves együttéléséről, a pécsi horvát nemzetiségi intézményrendszerről – iskoláról, horvát színházról, az August Senoa horvát klubról –, valamint a testvérvárosi kapcsolatokról is.

A városházi találkozón részt vett Drago Horvat pécsi horvát főkonzul is.

– Azt gondolom, hogy egy, a horvátság számára nagy jelentőséggel bíró, a határhoz közel fekvő városnak, mint amilyen Pécs is, fontos a szomszédos országgal nyitott, baráti együttműködést folytatni. Az effajta találkozásokkal is alátámasztjuk a jó viszonyt – mondta el lapunknak Páva Zsolt.

Pécs számos horvát kapcsolattal rendelkezik, a legrégebbi az Eszék–Pécs testvérvárosi kapcsolat, amely már 40 éve tart. Programok tekintetében is együttműködünk azonban horvát városokkal. A legfrissebb partneri kapcsolat Rijeka városával létesült, akik 2020-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet birtokolják majd, amit korábban Pécs is. Tapasztalatokkal, szervezési munkákban nyújt segítséget nekik a pécsi városvezetés.

A híres horvát festő, Zlatko Prica itt született, ez összeköt minket a Samobor nevű várossal, ahol a művész élt és alkotott. 2006-ban létrehoztak egy alapítványt Pécsett, amely segíti a fiatal horvát és magyar képzőművészeket, ápolja a horvát festőművész hagyatékát, kulturális örökségét – fejtette ki Páva Zsolt.

Stjepan Mesic a balkáni térség és az újkori délszláv történelem egyik meghatározó alakja. Az európai és világtörténelem több vezetőjével személyes kapcsolatban állt és áll ma is. A volt Jugoszlávia utolsó elnöke, Horvátország miniszterelnöke, államfője is volt. Idős kora ellenére mint volt államfő rendkívül aktív szerepet vállal a hazájában és a világban egyaránt. Gyakori vendége számos államnak, elsősorban a fejlődő ország térségeire koncentrál. A világ sok részén csak az „élő történelmi személyiségnek” szokták nevezni.

Hirdetés