Pécs-Eszék: közös vállalkozásfejlesztés?

Köszöntötték Pécset Eszékről is

Ünnepi közgyűlést és Magyar Napot tartottak Eszéken vasárnap. Az események apropója Pécs és Eszék 40 éves testvérvárosi kapcsolata volt. A rendezvényen többek között beszédet mondott Páva Zsolt,  Ivan Vrkić, Eszék polgármestere és De Blasio Antonió, Magyarország eszéki főkonzulja. A résztvevők mindkét oldalról hangsúlyozták: mindent meg fognak tenni a szoros és sikeres együttműködés érdekében.

hirdetés

Az eseménysorozat pohárköszöntővel kezdődött, majd elhangzott a két ország nemzeti himnusza. Ezt követték a beszédek.

Páva Zsolt szerint a városok között új dimenziók nyílhatnak meg, ennek egyik lépése volt az, hogy megnyitotta kapuit az eszéki főkonzulátus. Pécs polgármestere komolyan bízik az 1973 óta testvérvárosként működő települések további jó kapcsolatában és sikeres együttműködésében. Ennek előremozdításáért három javaslatot tett a gyűlésen:

– Létre kell hozni egy európai szinten is vonzó Pécs-Eszék interregionális kulturális-, öko- és gasztroturisztikai régiót. Továbbá ki kell alakítani egy közös hulladékgazdálkodási és zöld energetikai rendszert. Illetve meg kell teremteni a Pécs-Mohács-Eszék logisztikai és vállalkozásfejlesztési övezetet a Pécsi Tudományegyetem részvételével – ismertette elképzeléseit Páva Zsolt.

“Pécs és Eszék között új dimenziók nyílhatnak meg.”
Az eszéki polgármester, Ivan Vrkić szerint mindkét város, illetve mindkét ország jól járhat a régóta virágzó kapcsolattal. Ehhez azonban sok területet – például az oktatást, a kultúrát és a sportot – össze kell hangolni.

– Negyven éve még nem is reménykedhettünk abban, hogy ez a két város hivatalosan is egy régióba fog tartozni. De látható, hogy Pécs és Eszék polgárai elfogadják egymást, én magam pedig minden erőmmel azon leszek, hogy tudásommal javítsam a települések kapcsolatát – ismertette célkitűzéseit az eszéki polgármester, akinek szintén az a véleménye, hogy rendkívül nagy szükség lenne egy közös gazdasági-vállalkozási zóna létrehozására.

De Blasio Antoniónak ez volt az első hivatalos megnyilvánulása eszéki főkonzulként. Beszédében kiemelte, hogy komolyan harcolt azért, hogy Horvátország csatlakozhasson az Európai Unióhoz. Hangsúlyozta a rendszeres magyar-horvát találkozók szükségességét, illetve azt, hogy a válság ellenére a gazdasági kapcsolatok az utóbbi években tovább fejlődtek.

Szükségesek a rendszeres magyar-horvát találkozók
Az eseményen felszólalt még Grgur Marko Ivanković, az eszéki Szlavónia múzeum igazgatója és Hajdu Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia doktora is. Az előadássorozatot Girán János, a Pannon EGTC (Európai Területi Társulás, amelynek Pécs és Eszék is tagja) beszéde zárta, aki a fejlesztési lehetőségekről, illetve a felhasználható forráslehetőségek lehívásának szükségességéről beszélt.

A program délután autóbuszos városnézéssel folytatódott, finom borok és helyi ételkülönlegességek is várták a látogatókat az eszéki főtéren, és a Pécsi Ércbányász Fúvószenekar műsorát tekinthették meg az érdeklődők. Ivan Vrkić eszéki polgármester és dr. Páva Zsolt megnyitotta a 15. Magyar Nap Eszéken nevű hagyományápoló rendezvényt.