A pécsi egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete is tiltakozik az új NAT ellen

Ottlik Géza bridzsversenyen. Az író életműve nem került be a Nemzeti Alaptantervbe, bár azóta illetékesek azt nyilatkozták, hogy a kerettantervben benne lesz

Állami egyetemek irodalomtudományi tanszékei-intézetei, köztük a pécsi egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete juttattak el tiltakozó nyilatkozatot az Indexhez az új Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatban.

hirdetés

“A magyartanárok képzéséért felelős intézmények nevében tiltakozunk a legújabb Nemzeti Alaptantervnek a magyar nyelv és irodalom tantárgyra vonatkozó rendelkezései ellen” – kezdődik a szöveg.

Kifogásolják többek között

  • a központilag meghatározott “törzsanyag” mennyiségét és az erre fordítandó óraszám arányát.
  • a kronológia mint kizárólagos rendezőelv megjelenését a 7-8. évfolyamtól kezdve.
  • azokat a megfogalmazásokat, amelyek az írókat és az irodalmi alkotásokat a közvetlen erkölcsi nevelés és világnézeti meggyőzés eszközeként tüntetik fel.
  • a kötelező szerzők és művek kiválasztásában az esetlegességet, a szakmai szempontok figyelmen kívül hagyását.

Azt kérik a kormánytól, hogy “vonja vissza a NAT rendelkezéseit a magyar nyelv és irodalom tantárgyról, mert a kiadott tanterv nem segíti, hanem gátolja a tantárgy szakmai megújulását és az irodalmi kultúra fenntartását”.

Elsőként az országban a pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanárai emelték fel testületileg a szavukat az új NAT ellen, nyílt levelükhöz aztán csatlakoztak a pécsi Leőwey Klára Gimnázium pedagógusai.

Jövő csütörtökön, február 20-án a Király utcai Reggeliben az új NAT-ról szervez fórumot az Emberség Erejével Alapítvány.

Fotó forrása: Index.hu