„A pécsiek ki voltak éhezve egy ilyen rendezvényre”

Rengetegen látogattak el a Káptalan utcába az idei kétnapos Pécsi Szeletre, a városi gourmet piknik pedig nagy élmény volt mind a tapasztaltabb kitelepülőknek, mind az újoncoknak. Teleky Zoltánt, a fesztiválon sokadszorra résztvevő bólyi Kiskastély Vendéglő séfjét, valamint Schneider Gábort, a Pécsi Szeleten először bemutatkozó Krédli tulajdonosát, és a helyi gasztronómiában igencsak jártas Győrffy Zoltánt, a Pécsi Borozó főszerkesztőjét kérdeztük arról, hogy miért volt fontos rendezvény a Pécsi Szelet.

hirdetés

Véget ért a harmadik Pécsi Szelet: az augusztus 8-ai és 9-ei hétvégén a már hagyományosnak nevezhető gourmet piknikre látogató pécsiek a Káptalan utcában megkóstolhatták a városi és baranyai gasztronómiai színtér legjobb ételeit és italait. A Múzeum Utca Plusz programsor keretén belül megrendezett gasztrofesztiválon az érdeklődők a megye legjobb éttermeinek, kávézóinak és bárjainak, termelőinek és manufaktúráinak, pékségeinek, cukrászainak és borászatainak standjait – összesen 37-et – járhatták végig. Nem csak a helyszín és a kitelepülők nagy száma volt újdonság, hanem az is, hogy a Pécsi Szelet idén kétnapossá bővült, így a kitelepült vendéglátók nagyobb teret kaphattak étel- és italremekeik bemutatására, népszerűsítésére, valamint egymás munkásságának, szakmai tevékenységük megismerésére.

Nagy volt a nyüzsgés a Pécsi Szeleten

A gourmet piknikről, az ott szerzett élményekről és tapasztalatokról kérdeztük Teleky Zoltánt, a Pécsi Szelet egyik ötletgazdáját, a fesztiválon sokadszorra résztvevő bólyi Kiskastély Vendéglő séfét, valamint Schneider Gábort, a Pécsi Szeleten „első bálozó” pécsi Krédli tulajdonosát, és a helyi gasztronómiában igencsak jártas Győrffy Zoltánt, a Pécsi Borozó főszerkesztőjét.

„Ez a fesztivál nem a lángosról és a sült kolbászról szól”

Teleky Zoltán elmondta, hogy nagyon jók a tapasztalataik az idei fesztivállal kapcsolatban, és hozzátette, hogy véleménye szerint a pécsiek már „nagyon ki voltak éhezve” egy ilyen nagyszabású gasztrorendezvényre, hiszen tavasszal elmaradt a Pécsi Szelet a koronavírus miatt. Emlékeztetett, hogy az első Pécsi Szeleten a kitelepülők még bizalmatlanok voltak a program sikerességét illetően, ezért lehetett az, hogy pár órán belül a meglepően nagy számban érkező látogatók elvitték az összes megkóstolható finomságot. Erre az eshetőségre most a szervezők jobban felhívták a vendéglátóhelyek figyelmét, ugyanakkor Teleky Zoltán kiemelte, hogy az idei kétnapos fesztivál időpontja annyiban nem volt ideális, hogy túlságosan meleg volt, ami miatt esetleg többen inkább kihagyták napközben a rendezvényt. Ennek ellenére szerencsére az első nap mindent eladtak – mondta.

Teleky Zoltán főzi a Kiskastély babgulyását

Pozitívumként említette, hogy a Káptalan utca és környéke az eddigi legmegfelelőbb helyszín a Pécsi Szelet számára: hangulatos, szép, és több embert képesek itt fogadni. Mint mondta, igényesebb és jobb gourmet pikniket is lehetne rendezni a jövőben akkor, ha nagyobb összeggel támogatná azt a mindenkori városvezetés. Úgy fogalmazott, hogy még egy kicsit gyerekcipőben jár a Pécsi Szelet, de lehet belőle majd egy „szép nagy gasztrofesztivál is”.

Hozzátette, hogy a Pécsi Szelet azon túl, hogy felhívja a figyelmet a megye legjobb gasztronómiai szereplőinek munkásságára, a helyi gasztronómiai színtér szakmai találkozójaként is működik: összefogja a helyi vendéglátókat és termelőket, akik így megismerkedhetnek egymással, közösen tudnak tapasztalatokat és véleményeket cserélni, tehát közösségformáló hatása is van. Ehhez kapcsolódik – folytatta – hogy a rendezvényen a séfek képviselik éttermüket, ők főznek és tálalnak, ennek eredményeképp egy közvetlenebb kapcsolatot tudnak kialakítani a vendégekkel.

Minden elfogyott, amit a Kiskastély séfje készített

Elmondta, hogy a látogatók részéről többször felmerült, hogy akár többször is meg lehetne szervezni egy évben a gourmet pikniket. Ezzel kapcsolatban Gellai Gergő kulturális programszervezővel, a Pécsi Szelet másik ötletgazdájával és szervezőjével már beszélgettek is, és arra jutottak – egyelőre csak az ötletelés szintjén – hogy jó lenne egyszer tavasszal és egyszer ősszel is tető alá hozni a gasztropikniket. Így a vendéglátóhelyek az évszakoknak megfelelő alapanyagokból készült ételeket mutathatnának be.

-Ahhoz hozzá kell szoknia az embereknek, hogy ez a fesztivál nem a lángosról és a sült kolbászról szól, itt az éttermek és az ételek a főszereplők. A célunk az, hogy utat mutassunk ezen a téren, és hogy bebizonyítsuk azt, hogy nem kellenek különböző fellépők ahhoz, hogy egy gasztronómiai fesztivál sikeres legyen – fogalmazott Teleky Zoltán.

Akik először vettek részt a gourmet pikniken

Schneider Gábor, a sváb ételkülönlegességikről ismert, tavaly nyitott Krédli tulajdonosa elmondta, hogy ez nem csupán az első alkalom volt, hogy részt vettek a Pécsi Szeleten, hanem az első kitelepülésük is.

-Mi magunktól biztos, hogy nem indultunk volna el kitelepülni sehova a nyáron, de a Pécsi Szelet szervezőinek megkeresése visszautasíthatatlan volt. Az, hogy kaptunk egy saját faházat, hogy ilyen hangulatos és szép környezetben, ennyi jó étterem mellett szerepelhettünk, egyértelművé tette, hogy részt kell vennünk – mondta.

A Krédli: Schneider Gábor és felesége, Balázs Dóra

Hozzátette, hogy véleménye szerint nagyon jól sikerült a piknik, a várakozásaikat is felülmúlta, hiszen mindkét nap nagyon sokan látogattak el a Káptalan utcába. Schneider Gábornak is feltűnt, hogy a pécsiek érezhetően vártak már egy ilyen nagy gasztronómiai rendezvényt. Ez pedig minden helyi étteremnek és vendéglátóhelynek jól jön, így a Krédlinek is:

-Nagyon fontos volt számunkra a Pécsi Szelet marketing szempontból. Nem üzletet láttunk benne, hanem egy jó lehetőséget arra, hogy megmutassuk magunkat a Hársfa utcai éttermünkön kívül is. Ez be is jött, sokan jöttek oda hozzánk. Közülük jó páran ismertek már minket, de szerencsére sokan voltak, akik itt találkoztak velünk először, és akikkel közvetlenül elbeszélgetve tudtuk népszerűsíteni a Krédlit. Tehát potenciális új vendégekkel is találkoztunk, ami nagyon hasznos – mondta, majd hozzátette, hogy a fesztiválon a látogatókkal való eszmecsere mellett a kitelepülők is meg tudtak beszélni egymással szakmai kérdéseket.

A Krédli specialitása a Pécsi Szeleten: gőzgombóc, tarja, káposzta

Kritikaként a Krédli tulajdonosa elmondta, hogy noha a helyszín a lehető legjobb volt egy ilyen fesztivál lebonyolításához, az némileg problémát jelentett az első napon (szombaton), hogy a rendezvényt este 9 órakor be kellett zárni, mivel a Pécsi Szelet standjainak közvetlen szomszédságában lévő szabadtéri színpadon ekkor kezdődött egy előadás.

-Hömpölyögtek be az emberek, akiknek leesett az álla, mikor kiderült, hogy sem enni, sem inni nem tudnak már. Mindent be kellett zárni, hogy ne zavarjuk az előadást. Ez nem volt így szerencsés se a vendégek, se a vendéglátóhelyek szempontjából, ugyanakkor érthető, hogy a szervezőknek kompromisszumot kellett kötnie. Valamit valamiért – mondta Schneider Gábor.

Győrffy Zoltán: így lehetne még jobb a Pécsi Szelet

Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője is kint volt a Pécsi Szeleten, tapasztalatairól lapunknak a következőket nyilatkozta:

-Nagyon jó, abszolút európai sztori a Pécsi Szelet. Az eddigiek is jók voltak, de nekem nagyon bejött az új helyszín, elég közel mindenhez, de mégis a kicsit ismeretlen belső udvarokban. Mindkét nap kimentem, családdal, gyerekekkel, barátokkal, mindig találtunk új dolgokat, rengeteg ismerőssel futottam össze, nagyon jó pezsgése volt a városnak, az utcának. Remek kiállítók voltak, jó borokkal és izgalmas ételekkel, de szerencsére lehet még bővíteni is – mondta.

 

Győrffy Zoltánnak nagyon tetszett a Pécsi Szelet új helyszíne (fotó: Győrffy Zoltán – Facebook)

Hozzátette, hogy jó lenne, ha a jövőben kicsit határozottabb kommunikációja lenne a fesztiválnak, hogy még több embert megmozgathasson és idehozhasson máshonnan is: többször, több helyen kellene elmondani, hogy miért is jó ez, mit kínál, kicsit tudatosabban adhatnának háttérinfókat a kilátogatóknak. Kiemelte továbbá, hogy a Pécsi Szeletnek lehetne több kísérő programja is.

– Talán még jobban összehoznám a kulturális tartalmakkal, Eszéken például egy ilyen fesztivál idején ingyenes minden múzeum a közelben. És mondjuk, ezen a két napon nem feltétlenül kell mindenáron színházi előadás a szabadtéri színpadra, amit zavar a nyüzsi. Ilyenkor tényleg a gasztronómiáról szólhatna minden a Múzeum Utcában. Plusz tovább lehetne nyitva, mint 21 óra, hiszen a nagy nyári melegben 19 óra után indul be a mozgás – fogalmazott a Pécsi Borozó főszerkesztője.

Fotógalériánk a Pécsi Szeletről.

Hirdetés