Egyhetes kulturális és gasztronómiai pezsgés indul a Káptalan utcában

Maratoni kóstolgatásra felkészülni!

Több mint egy héten keresztül, rengeteg programmal, gourmet piknikkel, koncertekkel, kulturális rendezvényekkel és megannyi érdekességgel érkezik hagyományteremtő céllal a nyár új pécsi fesztiválja, a Múzeum Utca Plusz.

hirdetés

Augusztus 7-e és 16-a között első alkalommal – és hagyományteremtő céllal – rendezik meg Pécs legújabb nyári kulturális- és gasztronómiai programsorozatát. A „Pécs Nyitva” kampányon belül megszervezett Múzeum Utca Plusz keretében számtalan izgalmas, érdekes eseménnyel és rendezvénnyel várják a pécsieket a Káptalan utcában. A részletekről augusztus 5-én számolt be a városházán Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere, Kincses Márk, a pécsi önkormányzat turizmusfejlesztési osztályvezetője és Gellai Gergő, a programsorozaton belül újra megrendezett kétnapos gasztrofesztivál, a Pécsi Szelet ötletgazdája.

Ruzsa Csaba: a nyitás sokkal erősebben sikerült, mint amit vártak

Ruzsa Csaba kiemelte, hogy a Múzeum Utca Plusz mögött álló egyik fő gondolat az, hogy a pécsiek és a turisták ellátogassanak a kevésbé felkapott, nem annyira frekventált belvárosi Káptalan utcában található múzeumok mindenki számára megnyíló, hangulatos, nagy, zöld belső kertekkel rendelkező udvarokba, ahol megannyi kitelepülő és program várja majd őket. Egy másik cél az, hogy olyan együttműködések jöjjenek létre a programsor ideje alatt, amelyek Pécset és Baranyát együtt helyezik fel a hazai turizmus térképére.

Fényfesztivál nem lesz, fényfestés viszont igen

Mint mondta, fontos lenne az, hogy a programsornak köszönhetően ne csak Pécsre, hanem később akár a megye más településeire is ellátogathassanak turisták. Kiemelte, hogy a koronavírus miatt elmaradt idei Fényfesztivál egyes népszerű elemei visszaköszönnek majd a rendezvény során, tehát nem maradunk fényekkel kreatívan megfestett belvárosi épületek nélkül idén nyáron sem.

Kincses Márk, Ruzsa Csaba és Gellai Gergő mutatta be a programot

-Valószínűleg a program sikerességét az augusztus 20-ai hét után, míg a „Pécs Nyitva” kampányt szeptemberben fogjuk értékelni és megnézni, hogy hogyan sikerült és mi az, amin javítani kell, a következő évre milyen terveket tudunk megfogalmazni. A kampányban résztvevő szolgáltatók jelzései alapján az elmondható már most, hogy a „Pécs Nyitva” kampány eddigi szakaszában komoly forgalomnövekedést tapasztalhatunk. A szálláshelyeknél azt látjuk, hogy a koronavírustól függetlenül a tavaly nyári időszakhoz képest jelentős emelkedés van a forgalomban, az Airbnb júliusi adatai például 39,5 százalékos növekedést mutatnak. Tehát a nyitás sokkal erősebben sikerült, mint amire mi gondoltunk – mondta.

Hozzátette, hogy nem gondolja úgy, hogy mindez csak a turizmusélénkítő kampány eredménye: a belföldi turizmust erősítő kormányzati intézkedések egyértelműen segíti Pécs turizmusát – mondta.

Élettel telik meg a Múzeum Utca

A sajtótájékoztatón Kincses Márk elmondta, hogy az esemény a pécsi kulturális és turisztikai szereplőkkel – a Zsolnay Örökségkezelővel, Janus Pannonius Múzeummal, Zsolnay Fényfesztivállal és a Pécsi Szelet szervező csapatával – együttműködésben valósul meg, a cél pedig az, hogy a programsor ne csak Pécs nyári turizmusát erősítse, hanem hagyományt, új értékeket is teremtsen.

Megnyílnak a múzeumok belső kertjei

Kiemelte, hogy a Káptalan utca országos szinten egyedülálló abban a tekintetben, hogy viszonylag kis helyen sok magas színvonalú múzeum található egymás mellett, melyek természetesen a programsor ideje alatt folyamatosan nyitva lesznek (hétfőn is). A hét során folyamatosan rendeznek különleges múzeumpedagógiai programokat is: megismerhetjük a török kori Pécset, lemerészkedhetünk a földalatti pincerendszerbe, de lesznek tematikus esti vezetett séták is. A múzeumok udvaraiban – folytatta – számos családi programot rendeznek: ilyen például a Kőkertben a Pagony Mesebirodalom, a kézműves foglalkozások, kisszínpadi produkciók és zenés programok. A múzeumigazgatóság kertjében, a pécsi söröké lesz a főszerep, míg a Vasarely Múzeum udvarán a megye borvidékének legjobb nedűit kóstolhatjuk végig.

Érdemes átlapozni a Múzeum Utca Plusz műsorfüzetét

Hozzátette, hogy a kiemelt helyszíneken minden este tartalmas beszélgetéseket is hallgathatunk a hűs kertekben zenészekkel, írókkal, művészekkel, színészekkel. Kiemelte, hogy a Design Liget keretében a múzeumigazgatóság udvarán kreatív kézművesek, képzőművészek piacán is böngészhetünk, részt vehetünk workshopokon, megismerve magukat a művészeket, alkotókat.

A pénteki nyitónapra térve elmondta, hogy azt a Band of Streets utcai örömzenélése vezeti fel a Széchenyi térről a Káptalan utcáig, a Bóbita Bábszínház óriásbábjaival kísérve. Az utcában a Vizin zenekar táncháza várja az érdeklődőket, az udvarokban pedig hangulatos „soft dj” zene szól majd.

Hatalmas gasztropiknikkel jön a nagyobb és hosszabb Pécsi Szelet

Új helyszínen, hosszabb időtartammal startol az immár kétnapos baranyai gasztronómiai különlegességek széles skáláját felvonultató gourmet piknik, a Pécsi Szelet, melyet augusztus 8-9 között rendeznek meg a Múzeum Utca Plusz keretén belül. Gellai Gergő, a Pécsi Szelet ötletgazdája elmondta, hogy rengeteg pécsi és megyei partner csatlakozott idén a népszerű gasztrofesztiválhoz: többek között vendéglők, kisebb-nagyobb manufaktúrák, pékségek, helyi termelők és cukrászdák, illetve bárok és kávézók termékeit kóstolhatjuk majd végig 16 órától 21 óráig a Káptalan utca – Káptalan kert – Kőkert – Vasarely múzeumudvar – északi várfalsétány vonalon kialakított standoknál.

A megye gasztronómiai életének legjobbjai mind a Káptalan utcában lesznek

Minden kitelepülő 3 olyan étellel vagy itallal készül, amelyek rájuk a legjobban jellemzők, az adagok pedig kisebbek lesznek, hogy a lehető legtöbb standnál tudjunk kóstolgatni (megjegyzendő, hogy az árak sem lesznek magasak ezért).

Hangsúlyozta, hogy azon túl, hogy az esemény célja, hogy a megye legjobb gasztronómiai szereplőit összefogja és bemutassa, a baranyai gasztronómiai életre is próbálja felhívni a figyelmet, valamint a gasztronómiai színtér szakmai találkozójaként is értelmezhető: a kitelepülők összemérhetik tudásukat, ezáltal egy jó értelemben vett gasztronómiai önképző kör alakul ki.

Összesen 35 stand áll majd a területen, már biztosan kitelepülő partnerek pedig a következők: Bohemia Sörkonyha, Bőközi Legendás, Czukor Borsó, Eleven – Bor És Tapas, Eozin Corso, Filter Jegybár, Gastropolitan, Gordisai Csodálatos, Jókai Rendezvényház, Juice&Co., Kaba Farm, Kiskastély Vendéglő, Krédli, Nádasi Sajtmanufaktúra – Villány, Orma Gerilla Pékség, Pezsgőház Étterem, Rokusch, Soul Kitchen, Spéci Pho, Szünet Coffee&Break, Tettye Coffee, Yokka Desszertműhely, WunderBar Pécs.

A Múzeum Utca Plusz részletes programja itt található.

Hirdetés