A próbaüzem után teljes gőzzel működik a pécsi szennyvíztelep

Ma tartották meg a pécsi szennyvíztelep fejlesztésének záró eseményét, ahol a kivitelező Strabag projektvezetője szimbolikusan is átadta az elkészült beruházást Péterffy Attila polgármesternek.

Arról már a PécsMa is beszámolt korábban, hogy a pécsi szennyvíztisztító telep 2019-ben elindult fejlesztése idén tavasszal nagyjából a végéhez ért, hiszen akkor indították el az új műtárgyak próbaüzemét. Mostanra már a próbaüzem is lezárult, a telep pedig teljes fordulatszámon pörögve tisztíja meg Pécs, és 12 környékbeli település szennyvizét. Erre utalt Péterffy Attila, Pécs polgármestere is a beruházás projektzáró eseményén.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere

– Nagyon komolyan vesszük Pécs központi szerepét a térségben – emelte ki a városvezető. – A telep már most is legalább 160 ezer embert lát el, és a jövőben további öt települést tud még fogadni a kapacitása.

Péterffy szerint a telep fejlesztése az elmúlt időszak legnagyobb környezetvédelmi beruházása volt. A város által egyébként is preferált zöldmegoldásokba ugyanis remekül illeszkedik, hiszen az eddigi 96 helyett már a szennyeződések 100 százalékát tudja eltávolítani a telep a beérkező szennyvízből.

– Évente 10 millió köbméter szennyvizet tisztít meg a létesítmény, ez 100 millió fürdőkádnyi vizet jelent – folytatta a polgármester. – A fejlesztés legnagyobb kihívása az volt, hogy a Tettye Forrásház munkatársai a kivitelezővel együttműködve úgy hajtsák végre ezt, hogy a felhasználók semmit se észleljenek, és ezt sikerült is megoldani.

A Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója, Farkas Tamás azt emelte ki, hogy mivel a pécsi víz nem egy állandó vízfolyás, ezért rendkívül szigorú határértékeknek kellett megfelelnie az új műtárgyaknak.

Farkas Tamás, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója

– Mind a mechanikai, mind a biológiai tisztítás hatásfoka növekedni tudott, akárcsak a hidraulikai kapacitás – mondta Farkas. – Szerencsére a cég előző vezetése mert nagyot álmodni, mi pedig egy olyan értéket tudtunk létrehozni, ami évtizedekig állhat majd a pécsi és környékbeli emberek szolgálatában. A kibővült, felújított szennyvíztelep a modern kor minden követelményének megfelel.

A kivitelező Strabag részéről Ludvig Csaba projektvezető mondta el gondolatait az eseményen, ahol szóba hozta a munka során felmerülő nehézségeket is, amelyekkel meg kellett küzdeniük.

Ludvig Csaba projektvezető

– Meg kellett küzdenünk a Coviddal, majd az alapanyagok beszerzési nehézségeivel és áraiknak emelkedésével – emlékezett vissza Ludvig. – A legutóbbi időkben az inflációval és az üzemanyag árának növekedésével is. Nagy kihívás volt számunkra egy ilyen volumenű projektben részt venni, azonban látva a végeredményt, korszerű és gazdaságos technológia valósult meg. Törekedtünk arra a kivitelezés során, hogy a jövőbeli üzemeltetési költsége is kedvező legyen a telepnek, a próbaüzem során pedig sikerült azokat a finomhangolásokat is elvégeznünk, amelyek még szükségesek voltak.

Az esemény zárásaként Ludvig Csaba ünnepélyes keretek között szimbolikusan átadta Pécs városának a lezárt beruházást.

Hirdetés