Ágoston Andrea: “Ez egy rozsdaövezet, alig történt itt valami az elmúlt években”

Ágoston Andrea a sajtótájékoztatón, Kovácstelepen

Sajtótájékoztatót tartott az Ércbányász utca és az Ürögi fasor kereszteződésében Ágoston Andrea, a környék önkormányzati képviselője, a Mindenki Pécsért-Párbeszéd-Öttorony-frakció vezetője. A fő téma a kereszteződéstől pár méterre lévő területről nemrég eltüntetett gumihalom volt, de lapunknak más helyi ügyekről is szót ejtett a képviselő.

Egy helyi hírmagazin hangzatosan gumiháborúnak titulálta azt a bő két hónapig tartó folyamatot, ami tulajdonképpen egy normál ügymenetben zajló hatósági ügyintézés volt. Háborút legfeljebb egy fideszes önkormányzati képviselő, Barkóczi Csaba csinált belőle, aki Facebook-oldalán videós és szöveges posztokban keményen ostorozta a városvezetést, mondván, tehetetlen az ügyben. Kérdés, valóban az volt-e.

Ágoston Andrea szerint nem. A képviselő a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, már a választási kampányban érzékelte, hogy a rengeteg autógumi, amit egy helyi vállalkozás halmozott fel egy, a MÁV tulajdonában álló területen hosszú-hosszú évek alatt, nagyon zavarja az itt élőket. Hozzátette, bár a járvány okozta rendkívüli helyzet az ügyintézést nehezítette, ő május 12-én hivatalos bejelentést tett a jegyzőnek a gumihalom okozta tarthatatlan helyzetről. Két nappal később, május 14-én Guzs István, a hatósági főosztály vezetője helyszíni bejárást tartott, felmérte a helyzetet. A képviselő elmondása szerint a következő lépés az önkormányzat részéről május 21-én történt, amikor a hatósági főosztály vezetője e-mailben felvette a kapcsolatot a területet bérbe adó MÁV Zrt. vagyongazdálkodási osztályának vezetőjével. A kapcsolatfelvétel után az ügyben érintett hatóságok szakemberei, a MÁV illetékese, valamint az érintett kovácstelepi vállalkozás képviselője június 2-án bejárták a területet. Itt született megegyezés arról, hogy a vállalkozás kiüríti a területet, amit visszaad a MÁV-nak. Ez június 30-án megtörtént, amit egy július 6-ai jegyzői bejárás meg is erősített.

Ágostan Andrea hangsúlyozta, az összes hatóság és az érintett vállalkozás együttműködése eredményezte a gumihalom gyors eltűnését. 

A képviselő hozzátette, a május 14-ei önkormányzati bejárás megállapította azt is, hogy a szóban forgó területtel szemben lévő, a vállalkozás által használt épület első emeletének és tetőterének nincs használatbavételi engedélye, ennek ellenére ott szintén autógumikat tárolnak. Ezért felszólították a céget, hogy ürítse ki ezeket a tereket is, ami állítólag meg is történt. 

Ágoston Andrea – Barkóczi Csaba nevét nem említve, de egyértelműen rá utalva – hangsúlyozta, nem akar foglalkozni “a közösségi oldalakra felkerült videókkal”. Ahogy fogalmazott: “a MÁV-val, a hatóságokkal, az itt lakókkal, és az érintett vállalkozással közösen megoldottuk ezt a problémát”. Hozzátette, az új önkormányzat és az ősszel megválasztott képviselők azon vannak, hogy megoldják a megörökölt problémákat.

A Pécsma, az aláírásgyűjtés szükségességére vonatkozó kérdésére elmondta, úgy véli:

a fideszes képviselő által május második felében elindított aláírásgyűjtésre “nem volt égető szükség”, hiszen “az apparátus akkor már dolgozott, tette a dolgát”. 

Barkóczi Csaba: “A sikernek több gazdája van”

Felhívtuk Barkóczi Csabát, hogy megkérdezzük tőle, pontosan mit és mikor lépett ő és Musch Zoltán az ügyben. Muscht egyébként a közgyűlésbe kompenzációs listáról bejutó fideszes képviselő rendszeresen patacsi városvédőnek titulálja közösségi oldalán, de érdemes tudni róla azt is, hogy a 12-es körzetben ő volt Ágoston Andrea ellenfele tavaly ősszel, az önkormányzati választáson.

Barkóczi Csaba a Pécsmának elmondta, május 6-án kapott jelzést a gumihalomról, az ügyben rögtön felvette a lakókkal a kapcsolatot. Május 12-én látogatott el Musch Zoltán patacsi városvédővel a helyszínre és egy “spontán lakógyűlést követően” forgatták le a helyiek közreműködésével a videót, amit május 13-án publikált a Facebookon. Az általuk kezdeményezett aláírásgyűjtés május 19-én kezdődött és május 22-ig tartott, 300 aláírás jött össze. A MÁV-val először az aláírásgyűjtés indulását megelőző napon, május 18-án egyeztetett, május 25-én pedig személyes találkozó keretében átadták az összegyűjtött íveket a MÁV Vagyonkezelő pécsi képviselőjének, aki a helyszínen tájékoztatta őket, hogy a botrány hatására felmondják a bérleti szerződést a gumikat a területen tároló Kft-vel. Ezt a MÁV képviselője még ott a helyszínen közölte a cég tulajdonosával, amit az elfogadott és ígéretet tett a terület június végéig történő kiürítésére, amit be is tartott. Lapunk kérdésére elmondta, az önkormányzat felé nem tett bejelentést a gumihalomról, tekintettel arra, hogy az a MÁV területén tornyosult. A fideszes képviselő úgy fogalmazott, érti, hogy “a sikernek mindig több gazdája van”, de szerinte a gumik eltűnése egyértelműen a lakossági aláírásgyűjtésnek köszönhető, és nem az önkormányzat hatósági osztályának, bár azt nem vonja kétségbe, hogy “a botrány kirobbanása után próbáltak ők is bekapcsolódni” az ügybe. Elmondta azt is: viccesnek tartja, hogy az ügy szerencsés megoldódását követően hirtelen kiderül, Ágoston Andrea épp egy nappal a videójuk megjelenése előtt kezdeményezte a probléma megoldását, csak erről elfelejtette tájékoztatni a lakókat. Reméli, hogy az általuk meghirdetett 3+1 lépés a biztonságos és élhető Kovácstelepért akcióterv problémáit is már régen bejelentette képviselőasszony a Polgármesteri Hivatalnál és segíteni fog a megoldásukban is.

Megkérdeztük a képviselőtől, mit gondol, az előző városvezetésnek vagy a körzet előző fideszes képviselőjének miért nem sikerült megoldania ezt a problémát. Barkóczi Csaba erre azt válaszolta, ezt tőle kellene megkérdeznünk, ahogy mindenki mástól, többek közt “a szocialistáktól is, akik az elmúlt évtizedekben többször pozícióban voltak Pécsett”, ugyanis a gumik felhalmozása legjobb tudomása szerint az 1970’-es évek végén kezdődött el a területen.

Lássuk tehát a történések kronológiáját!

  1. Május 12.: Ágoston Andrea hivatalosan bejelenti a problémát a jegyzőnél.
  2. Május 13.: Barkóczi Csaba posztolja videóját a témáról.
  3. Május 14.: A hatósági főosztály vezetője bejárást tart a területen.
  4. Május 19.: Barkócziék aláírásgyűjtése elindul.
  5. Május 21.: A hatósági főosztály vezetője e-mailben felveszi a kapcsolatot a MÁV illetékesével.
  6. Május 25.: Barkóczi Csaba átadja az aláírásokat tartalmazó íveket a MÁV illetékesének, aki a képviselő állítása szerint már itt kijelenti, hogy felmondja a szerződést a bérlővel.
  7. Június 2.: Az összes érintett részvételével bejárást tartanak, ahol Ágoston Andrea szerint megegyezés születik arról, hogy a bérlő kiüríti a területet és azt visszaadja a MÁV-nak.
  8. Június 30.: A területet a vállalkozó kiürítette és visszaadta a MÁV-nak. 

Nem csak a gumihalom volt a probléma

Ágoston Andrea a Pécsmának beszélt a 12-es választókerület (Kovácstelep nagy része és Magyarürög egy része tartozik ide) megoldásra váró problémáiról is. Mint fogalmazott, az itt élők életminőségének javítása a fő cél, hiszen ez hosszú évek óta egy “rozsdaövezet”, például alig történtek közmű- vagy útfejlesztések. 

Folyamatosan kapja a jelzéseket az itt élőktől arról, mire lenne szükség. Nemrég például az ügyben intézkedett, hogy a Béke park új játszóterére kerüljön egy árnyékoló, ami rövidesen érkezik is, de már egy ivókút telepítése is tervben van. Úgy véli ugyanakkor, hogy az előző városvezetés nem használta ki a Béke park adta lehetőségeket, ami egy igazán komfortos pihenőterületté válhatott volna az elmúlt években, de például közvilágítást sem sikerült kiépíteni.

Beszélt az Ürögi-vízfolyásról is, az itt élők ugyanis évek óta attól tartanak, hogy egy komolyabb esőzés során akár ki is léphet a medréből, elöntve a házaikat. A mederkotrásra pályázaton nyert pénzt az önkormányzat, így ez a probléma rövidesen megoldódhat. 

Megemlítette, hogy évek óta ígérgették a 12-es választólerület, buszjáratok vonalaitól távol élő lakosainak, hogy kapnak egy buszjáratot, de nagyon fontos lenne a vasút közelsége miatt egy zajvédő fal megépítése is, bár ez – ahogy fogalmazott – az álom kategóriába tartozik. Azt ugyanakkor a MÁV megígérte, hogy bemérik a zajszintet, és ha valóban magas, akkor megpróbálják csökkenteni azt.“ 

A Mályva utcában most kezdődött el az út-, és járdaburkolat felújítása, valamint a csapadékvíz-elvezetés kialakítása – tájékoztatott Ágoston Andrea. Utóbbira nagy szükség van a többi, virágnevet viselő környékbeli utcában is, hiszen – mint a képviselő elmondta -, “amikor nagy eső esik, akkor itt bizony árvíz van”. 

Hirdetés