Domborművet kapott Kovács Béla egykori szülőháza

Kovács Béla egykori szülőháza falára került a kommunista diktatúra áldozatainak szimbolikus alakját ábrázoló dombormű. A bronzművet a patacsi ház bejáratánál helyezték el. A megemlékezésen részt vett Wittner Mária, az 1956-os forradalom szabadságharcosa is.

Wittner Máriát 1957-ben 21 évesen ítélték halálra, majd életfogytiglani börtönbüntetésre, a csütörtöki átadáson ő mesélt a borzalmakról.

Őri László, Wittner Mária és Hoppál Péter leplezte le az arcképet

– Ahogy körbenézek Kovács Béla szülőházában, az jutott eszembe, milyen élhető és emberléptékű ez a ház, és ahogy helyrehozták, az fantasztikus. Minden nemzetnek kellenek a hősök, a példaképek, ezért is fontos a nagy magyaroknak, hősöknek az emlékét ápolni – mondta Wittner Mária.

Kovács Béla egykori szülőházának fala a hős arcképével is gazdagodott, amit Fábos György pécsi képzőművész készített el.

Sokan jöttek Budapestről is a megemlékezésre

– Tavaly fejeződött be Kovács Béla egykori szülőházának rekonstrukciója, amit kormányzati támogatással és városi segítséggel teljesen újjáépítettünk. Ezt követően keresett meg bennünket Fábos György képzőművész a pécsi ’56-os szervezet képviselőivel, hogy a ház falán helyezzük el a politikus arcképét ábrázoló művet – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere.

Az arckép a Kosztolányi Dezső Céltársulás és a város támogatásával jöhetett létre.

Az arcképet Fábos György pécsi képzőművész készítette

Hoppál Péter országgyűlési képviselő beszédében emlékeztetett: ezekben a napokban a márciusi ifjakról emlékezünk, akik a szabadságért harcoltak, 1848 után bő száz esztendővel később újra a szabadságunkért kellett harcolni. Így amikor Kovács Bélára emlékezünk és a fiatalokkal együtt ezen az emlékponton fejet hajtunk, akkor a hősök emléke összeolvad – mondta Hoppál Péter.

Kovács Béla, a kommunizmus áldozatainak szimbolikus alakja

A pécsi születésű Kovács Bélát a kommunisták 1947. február 25-én hurcolták el Szibériába pusztán azért, mert szembe mert szállni az emberellenes szovjet törekvésekkel. A kormány elhurcolásának napját 2000-ben nemzeti emléknappá nyilvánította.

Hirdetés