A városvezetés új Fadopt-projektjének keretében fákat fogadhatnak örökbe pécsi vállalkozások, az adoptálásra szánt összeget pedig a Biokom a pécsi fák és zöldfelületek gondozásához szükséges eszközpark fejlesztésére költi.

hirdetés
Uránia Mozi

Május 11-én reggel útjára indult a Fadopt, a városvezetés legújabb zöldprojektje, ami azért annyira mégsem új. A Centrum parkoló melletti téren tartott projektindító sajtótájékoztatón Péterffy Attila polgármester ugyanis felidézte, hogy a fa-örökbefogadási programot két éve, a kibővült és kizöldült parkoló és teljesen felújított Ifjúsági Ház átadásakor jelentették be.

– Szerettük volna akkor lendületesen kezdeni ezt a programot, de az események ezt nem engedték. A helyi vállalkozások éppen csak kilábaltak a járvány okozta recesszióból, majd nem sokkal később jött a háború és az energiaválság. Márpedig a Fadopt nem tud szárba szökkeni a gazdasági szereplők nélkül – mondta a polgármester, majd összefoglalta a program lényegét:

A projektben helyi vállalkozások, vagy Pécsett dolgozó világcégek örökbe fogadnak egy-egy fát a Centrum parkolóban. Az örökbefogadásra szánt összeget az önkormányzat a pécsi zöldfelületek, illetve a pécsi fák gondozásához szükséges eszközpark fejlesztésére költi. Az örökbefogadókat cserébe feltüntetik az adoptált fán, online felületeken és a pécsi buszokon, emellett oklevelet és kitűzőt is kapnak.

Péterffy Attila, Hoffmann Tamás és Zalay Buda

A sajtótájékoztató két kiemelt vendége a Fadopt projekt első „fa-adoptálói” (innen a név), a Körber Hungária és a Holcim Magyarország Kft. helyi vezetői voltak, akik – fogalmazott Péterffy Attila – jóval többet tettek a fák örökbefogadásnál, a Biokom segítségével ugyanis Kertvárosban összesen 62 fát ültettek el a Föld napján.

– Ez a fajta gondolkodás tökéletesen illik arra, amit én pécsiségnek hívok. Mi több, a két fontos baranyai foglalkoztató összefogása kiváló kezdet zöld kezdeményezésünk indulásához. Remélem, hogy sokan követik őket ezen a zöld úton – mondta a polgármester.

Péterffy Attila ezt követően köszönetet mondott azoknak az önkormányzati cégeknek, akik segítik a projektet: a fákat és zöldterületeket gondozó Biokomnak, a Pécsi Kommunikációs Központnak, akik „láthatóvá teszik a városvezetés zöldtörekvéseit” és a központ marketingvezetőjének, Áldozó Krisztiánnak, a Fadopt ötletgazdájának.

Ezután Hoffmann Tamás, a Holcim Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója részletezte, hogy a Királyegyházi Cementgyár szempontjából miért fontos a projektben való részvétel.

– A víz után a beton a második legtöbbet használt anyag a világon, amelyhez cement szükséges. A cementgyártás pedig a világ szén-dioxid-kibocsátásának 7 százalékáért felelős, ezért is fontos a szerepvállalásunk a szén-dioxid-csökkentését tekintve – mondta.

Kiemelte, hogy a fenntarthatóbb, zöld cementgyártás érdekében 2014 óta hasznosítanak olyan anyagáramokat tüzelő- és nyersanyagként, amelyek más ipar számára már hulladéknak számít.

– Büszkén mondhatom, hogy mára 90 százalékban tudjuk kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat alternatív tüzelőanyagokkal. Ennek eredményeként pedig a kezdeti évekhez képest mintegy 45 százalékkal csökkentettük a nettó szén-dioxid-kibocsátásunkat egy tonna cementkötésű termékre vetítve. Azonban fontos megjegyezni, hogy a cement mészkőből készül, amelynek égetése a cementgyártás szén-dioxid-kibocsátásának körülbelül kétharmadát teszi ki. Ezért azon dolgozunk a Királyegyházi Cementgyárban, hogy a jövőben ki tudjuk váltani – ha nem is egészében, de részben – a mészkövet, például építési- és bontási hulladékkal – fogalmazott Hoffmann Tamás.

Mint mondta, mindezek mellett fontos számukra a helyi közösségek és a fiatal generáció környezettudatos szemléletformálása is.

– Ennek keretében szervezünk mi is faültetéseket a gyár környékén; hirdetünk környezeti témájú versenyeket a fiataloknak, amelyek keretében emlékfákat ültetünk. A Fadopt programmal pedig egy zöld „részvényt” jegyezhetünk most, ezáltal is hozzájárulva Pécs levegőjének megtisztításához. Remélem, hogy mások is követni fogják példánkat – mondta.

– Nagyon jó pécsiként itt állni és elindítani egy ilyen fontos eseményt – mondta Zalay Buda, az egyedi gépgyártással foglalkozó Körber Hungária HR és kommunikációs szegmensvezetője, majd kiemelte, hogy a projekt nagy szerepet játszik abban, hogy a cég közel ezer munkavállalójának szemléletét formálni tudják.

Hozzátette, hogy a Hoffmann Tamás által is említett zéró-kibocsátás elérésének határidejét a Körber-konszern 2030-ra tűzte ki, míg a teljes ellátási lánc karbonsemlegességét 2040-re kívánják elérni.

Végezetül megemlítette, hogy ma már beszállítóik és vevőik számára hangsúlyosabb szempont az, hogy a cég mennyire működik környezetbarát módon, mint az, hogy milyen árakkal dolgozik.

– Szimbolikusan ugyan most egy-egy fát fogadunk itt örökbe, de úgy gondolom, hogy inkább azt a gondolatot ültetjük így el az emberek fejében, hogy az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések miért is rendkívül fontosak – zárta beszédét Zalay Buda.

Az esemény ezután az oklevelek átvételével és az örökbefogadó cégek tábláinak elhelyezésével ért véget.