Elengedhetetlen a társadalmi egyeztetés a város klímastratégiájának elkészítésében

Augusztus 12-ig véleményezhetik a pécsiek a város Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervét, amelynek kapcsán nemrég fórumot is rendeztek a helyi civil szervezetek számára.

Kedden koradélután a Civil Közösségek Házában rendezték meg a SECAP-fórumot civil szervezetek számára, ami így, ebben a formában bizonyára a kelleténél kevesebb pécsinek mond valamit. A kérdés elsőként az, hogy mi is az a SECAP. A fórumon részt vett Sági Zsolt, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. szakmai igazgatója, aki az esemény előtt részletesen válaszolt kérdésünkre.

Mi az a SECAP és miért példamutató Pécs?

Az angol SECAP mozaikszó a Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervre utal (Sustainable Energy and Climate Action Plan). Sági Zsolt elmondta, hogy az Európai Bizottság által 2008-ban elindított akciótervet az Európai Polgármesterek Szövetsége dolgozta ki, a lényege pedig a következő:

  • a terv felméri a szövetséghez csatlakozott több mint 7 ezer tagtelepülés, tagönkormányzat jelenlegi energetikai helyzetét,
  • az energiafogyasztás szerkezetét,
  • számba veszi a településen jelentkező legjellemzőbb, klímaváltozáshoz köthető természeti jelenségeket,
  • megoldási javaslatokat nyújt az energiafelhasználás mérsékléséhez, és a káros klímahatások elleni védekezéshez,
  • valamint számszerűsíti a várható eredményeket.
Csúcs Zoltán és Sági Zsolt a fórumon

Sági Zsolt kiemelte, hogy a tervhez csatlakozó települések – köztük Pécs – vállalást tesznek arról, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkentik a szén-dioxid kibocsátásukat, ugyanakkor jelenleg folyik az egyeztetés arról, hogy ezt a mennyiséget 55 százalékra növeljék.

– A pécsi akcióterv segíti az európai uniós, az országos és a megyei klímastratégia megvalósulását. Pécs egy sikertörténet, egy nagyon jó példa a hazai települések számára, ugyanis a 2020-ig tett vállalásait a város túlteljesítette. A vállalás az volt, hogy 2011-hez képest 20 százalékkal csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, ez a szám 27 százalék lett, ami azt jelenti, hogy közel 200 ezer tonna szén-dioxidot spórolt meg a város. Emellett az energiafelhasználását is csökkentette közel 30 százalékkal – mondta a helyi akcióterv kidolgozását vezető Sági Zsolt.

Az önkormányzat 2021 elején megújította tagságát szövetségben, és egy új 10 éves tervvel kíván hozzájárulni az Európai Unió és Magyarország 2030-as klíma- és energiaterveinek megvalósulásához – mondta. A 2011-es évhez képest 40 százalékos vállalást kell tenni minimálisan, ezt pedig Pécs megtette, de Sági Zsolt úgy látja, hogy

a város akár ezt meg is tudja haladni.

A társadalmi egyeztetés elengedhetetlen

Az egyik legfontosabb tényező a terv kidolgozásában a társadalmasítás: a pécsi stratégiában szereplő vállalásokat a város teljes területére, minden szektor figyelembevételével határozták meg. Már az adatgyűjtés időszakában felkeresték minden érintett szektor képviselőjét, különös tekintettel az önkormányzat gazdasági társaságaira, a Pécsi Tudományegyetemre, a városban működő energiaszolgáltatókra, lakásszövetkezetekre, de a Pécsett működő civil szervezeteket is megkérdezték elektronikus úton.

A város civil szervezeteinek véleménye sokat számít

A terv elkészültét követően, július 13. és augusztus 12. között folyik a dokumentum társadalmi egyeztetése – tehát a projekt túl van a félidőn –, amelynek során lehetőség nyílik arra, hogy a városban élők megfogalmazhassák véleményüket a tervvel kapcsolatban.

A stratégia társadalmasításának (és megvalósításának) kiemelendő állomása volt a civil szervezetek számára rendezett keddi fórum. Sági Zsolt az esemény előtt elmondta, hogy egyetlen klímastratégiai lépés sem valósítható meg hatékonyan, hogyha a városiak nem értesülnek arról, hogy az önkormányzat koordinációjával milyen célokat, milyen tevékenységeket indítanának el az akcióterv keretében.

– A szén-dioxid megtakarításának közel 20 százalékát a lakosság bevonásával szeretnénk elérni. Ezért szükséges a szemléletformálás, és hogy az emberek megtudják, hogy mit tehetnek meg a szükséges változáshoz, és hogy konszenzus alakuljon ki a város és lakói között abban, hogy milyen programok kerüljenek a helyi akciótervbe – mondta.

“Nem dőlhetünk hátra”

A pécsi SECAP-fórum elején Péterffy Attila polgármester köszöntötte a megjelent civil szerveztek képviselőit. Üdvözölte a Sági Zsolt által említett példás eredményeket, és mint mondta, folytatni kell a korábbi sikeres tendenciát, aminek fontos állomása a fórum, ugyanis a civil szervezetek kérdéseit, felvetéseit meghallgatva-mérlegelve a pécsi akcióterv erősebbé, egységesebbé és támogatottabbá válhat. Hozzátette, hogy az említett 2020-as túlteljesítés után sem „dőlhetünk hátra”, hiszen a globális felmelegedésnek érezhető hatásai vannak a városban.

Pécs akcióterve ezért a klímaváltozás hatásaihoz történő alkalmazkodásra is nagyban összpontosít.

Péterffy Attila köszöntötte a szervezetek képviselőit

– Az olyan éghajlati veszélyhelyzetekkel, mint például a Pécsett egyre gyakoribb hőhullámok és villámárvizek, nagyon komolyan kell foglalkoznunk, ahogy ezen jelenségek hatásainak csökkentésével is. Célunk továbbá a környezetkárosító hatások, a szén-dioxid kibocsátás, az energiafelhasználás minimalizálása is. Minderre tudatosan fel kell készülnünk, nem csak intézményi szinteken, hanem városi szinten, együtt. Ezért fontos nagyon az, hogy minél többen megfogalmazzák véleményüket Pécs akciótervével kapcsolatosan – mondta.

Ezt követően Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tartott rövid összegzést az akcióterv kidolgozásának folyamatáról, majd bemutatta a város Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervét.

A keddi eseményen több mint 20 civil szervezet vett részt, az akciótervhez közvetlenül kapcsolódó hozzászólásaikat pedig beépítik a végleges dokumentumba.

Fontos kiemelni újra, hogy augusztus 12-ig van még lehetőség véleményezni az akciótervet.

Az észrevételek beküldésére elektronikus úton van mód a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. honlapján.

Kapcsolódó cikkeink:

Minden pécsi véleményezheti a város klíma akciótervét

Egyre hangsúlyosabb Pécsen a klímaváltozás elleni harc

Energiahatékonyságról is tárgyalt Brüsszelben Ruzsa Csaba alpolgármester