Bár hétfőn igencsak cudar volt az időjárás, mégis voltak látogatók a Pécsi Állatkertben, ahogy az elmúlt időben is folyamatosan sokan érkeztek. Olyannyira, hogy hétfőn már az 500 000. látogatót köszönthették a mecseki zooban a 2016-ban zárult teljes felújítás óta. 

hirdetés
Uránia Mozi

A 2016 májusi újranyitás óta már elképesztően sokan, félmillióan keresték fel a Pécsi Állatkertet, az 500 000. látogatót hétfőn köszöntötték a mecseki parkban. Egy érdi család ifjú hölgytagja lett a szerencsés, mint édesapja, Hegymegi-Barakonyi Bálint elmondta, a család Adél szinkronúszó versenyére érkezett Pécsre, de úgy döntöttek, megnézik az állatkertet is. Igazán jó napjuk van, hiszen a kislány aranyérmet szerzett, az állatkertben pedig ajándékcsomaggal és emléklappal köszöntötték őket. Az édesanya, Barakonyi-Tóth Viktória elárulta, a két kislánynak, Adélnak és Idának a rozsomák a kedvenc állata, így mindenképp megnézik a ragadozót.

Őri László alpolgármester is köszöntötte az érdi családot

Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója elmondta, a 2016-os újranyitás óta rengetegen keresték fel a zoot, ha a látogatók számát összeadjuk, Magyarország második legnépesebb városának számítana már a vendégszám. Az igazgató kiemelte, a most átadott ajándékok között szerepel David Attenborough természettudós egyik könyve is, amely azt a szemléletváltozást is szimbolizálja, ami a Pécsi Állatkertben is lezajlott. Az állatkertek ugyanis döntően már nem a természetből fogják be állataikat, hanem tenyésztik, ezzel pedig éppen a természetet segítik, hiszen számos veszélyeztetett faj megőrzése így érhető el.

A rozsomák az egyik nagy kedvenc

Őri László alpolgármester, aki szintén köszöntötte az 500 000. látogatót, azt hangsúlyozta, az állatkert teljes felújítása hiánypótló és a pécsiek, Pécs környékén élők által rég várt beruházás volt. Ugyanakkor a 2016-os újranyitás óta az is bebizonyosodott, hogy az egyik legjobban sikerült turisztikai fejlesztés is. Ezt jól példázza, hogy a 250 000. látogató Nyíregyházáról, míg a félmilliomodik Érdről érkezett, azaz sok érdeklődőt vonz az állatkert más országrészekből is.

Hatvan éve kezdtek neki, az állatokat hirdetésben is keresték

A korabeli híradások szerint 1959 áprilisában indult el a Pécsi Állatkert építése, jelentős társadalmi munkával. Bár sok pécsi lelkesen dolgozott az állatkertért, mai szemmel mégis elborzasztó lett a park: az állatokat hatalmas vasrudak mögött, gyakran szűk ketrecekben tartották. Ebből egyet egyébként – szomorú mementóként – az új állatkertben is megtartottak, természetesen üresen, de bárki bemehet átérezni, milyen lehetett akkoriban az állatkert lakójának lenni:

Hivatalosan 1960 augusztusában nyílt meg az állatkert, bár az kétségkívül érdekes, hogy pár nappal korábban még újsághirdetésben keresték az állatokat.

Manapság viszont már egy valóban korszerű, az állatok és a látogatók számára is barátságos parkot láthatunk, 2016-ban fejeződött be ugyanis egy olyan beruházás, amely révén nemcsak felújították az állatkertet, hanem gyakorlatilag egy újat építettek, ráadásul az akvárium-terrárium is a Mecsekre költözött. Azóta sem állt meg a munka, folyamatosan érkeznek új állatok, és újabb fejlesztések is lezajlottak, illetve előkészítés alatt állnak.