Folytatódik a Volvo-per: mit kezd a bíróság a politikai szállal?

Csizi Péter országgyűlési képviselő és Páva Zsolt polgármester 2015-ben a korrupciógyanús buszbeszerzés után

Újabb tárgyalással folytatódik jövő héten az utóbbi évek egyik legnagyobb korrupciógyanús ügye, a pécsi Volvo-per a Kaposvári Törvényszéken.

Nemrég megírtuk:a perrel kapcsolatos különös részletekre hívta fel a figyelmet Hadházy Ákos ellenzéki politikus, országgyűlési képviselő a napokban közösségi oldalán.

A fideszes politikus Bánki Erik cégében volt ügyvezető a pécsi Volvo-per korábbi vádlottja

A képviselő állítása szerint az ügyészség által jegyzett vádiratban nem vizsgálták, hogy kicsoda valójában az ügy harmadrendű vádlottja, P. Endre, és hova kerülhetett az a pénz, amihez a korrupciós ügyben hozzájutott. Holott csak be kellett volna írni a férfi nevét az internetes keresőbe, hogy kiderüljön: egy olyan emberről van szó, aki korábban egy Bánki Erik baranyai fideszes politikus tulajdonában álló cég ügyvezetője volt. 

P. Endre a bíróságon vallomást nem tett, de beismerte bűnösségét pénzmosásban, felfüggesztett börtönbüntetést kapott és jelentős vagyonelkobzással sújtotta a kaposvári bíróság.

A per március 2-án folytatódik Kaposváron. Decemberben vallomást tett tanúként a bíróság előtt Páva Zsolt volt polgármester, a jövő héten pedig Csizi Péter volt alpolgármestert, a buszbeszerzés egykori városházi felelősét is meghallgathatják.

Nemrég elhunyt a per elsőrendű vádlottja, a Tüke Busz egykori vezérigazgatója aki végig ártatlannak vallotta magát. Az ő kezdeményezésére idézett be a bíróság tanúként fideszes politikusokat, például Bánki Eriket. Aztán a vádlott ügyvédet váltott, aki visszavonta Bánki idézését. A Népszavának a vádlott azt nyilatkozta, nem ő fizeti új ügyvédjét.

A Szabad Pécs megtudta, hogy időközben született egy másik indítvány, amely ugyancsak szorgalmazza a Fidesz dél-dunántúli erős emberének tartott Bánki Erik meghallgatását. Az eljárásba ugyanis a sértetti oldalon belépett a pécsi önkormányzat, és az ő jogi képviselőjük kezdeményezte Bánki kihallgatását. Erről mindenképpen kell a jövőben, akár már a jövő heti tárgyaláson valamiféle döntést hoznia a bíróságnak.

A lap szerint március 2-án már csak olyanokat fognak szólítani tanúként, akiket egyszer már idéztek, csak eddig nem jelentek meg. A “titokzatos” volt harmadrendű vádlott, P. Endre és Csizi Péter is koronavírus betegségre vagy karanténra hivatkozott korábban, ezért maradtak távol a tárgyalástól, a Tüke Busz korábbi gazdasági vezetője pedig nem vette át az értesítést. Jövő szerdán őket hármukat hallgathatják ki. A Szabad Pécs felhívja a figyelmet arra, hogy P. Endre vádlottként és gyanúsítottként is megtagadhatta a tanúvallomást, azaz azt, hogy a bíróság és az ügyvédek kérdéseire válaszoljon, tanúként azonban ezt nem teheti meg. 

A tanúknál a pécsi önkormányzat jogi képviselője vélhetően a feltételezett politikai szálra fog rákérdezni. Az ugyanis nagyon sokak szerint elképzelhetetlen, hogy ne vezető kormánypárti politikusok hoztak volna meg ebben az ügyben alapvetően fontos és a beszerzést meghatározó kérdéseket – írja a lap.

Hirdetés