Függőségben szenvedő fiatalokat kezelő központ lesz Pécsett

Új épülettel gazdagodik az uránvárosi gondozó

Magyarországon egyedülálló, serdülőkori függőségek kezelésére specializálódott regionális központot hoznak létre Pécsett. Az Uránvárosban épülő intézményben főként kábítószer- és alkoholfüggőségben, illetve viselkedési problémákkal küzdő fiatalokon segítenek majd. A központban évente több ezer 14 és 18 év közötti fordulhat meg. A beruházást a kormány 120 millió forinttal támogatja.

hirdetés

Uránvárosban, a Berze Nagy János utcában évek óta kezel függőségben szenvedő betegeket az INDÍT Közalapítvány. Ide önként vagy a családorvos javaslatára is érkezhetnek a segítségre szorulók. Hamarosan viszont ez a központ újabb intézménnyel bővül. Egy 270 négyzetméteres, a serdülőkori függőségek kezelésére specializálódott regionális központot építenek ide, ahol átfogó segítséget tudnak nyújtani a fiataloknak.

Uránvárosban lesz a segítőközpont

A szakemberek szerint egyre fiatalabbak nyúlnak a dizájnerdrogokhoz és az alkoholhoz, amelyek miatt gyors leépülés is bekövetkezhet. A problémát felismerve a kormány 2013-ban fogadta el a Nemzeti Drogellenes Stratégiát, amelynek célja, hogy csökkentsék a kábítószerek keresletét és kínálatát, illetve a drogfogyasztást visszaszorítsák. A célok elérése érdekében 6 milliárd forintos pályázatot írtak ki gyermekpszichiátriai és addiktológiai fejlesztésekre – mondta Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus, aki hozzátette: a pécsi programra 120 millió forintot nyertek.

– A Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján épül egy addiktológiai és pszichiátriai rendszer, így az ott működő Pszichiátriai Osztály kibővül. Illetve az INDÍT Közalapítványnak lesz egy serdülő addiktológiai, regionális decentruma, ami Somogy, Tolna, Baranya megyére vonatkozóan lát el feladatokat, és ott 14-18 év közöttieket fogadnak majd – mondta Szemelyácz János.

Az intézményben évi egy-kétezer függőségben szenvedő fiatal fordulhat meg.

– Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 120 millió forintból 270 négyzetméteres épületet húz fel, ahol egyéni és csoportos foglalkozásokat, színházterápiát és egy tornateremben mozgásterápiát tudunk tartani – tette hozzá Szemelyácz.

Az intézményt két csoport működteti majd: az egyik pszichológusból, szociális munkásból és egyéb segítőkből áll, míg a másik csoport a nehezebben elérhető településeket – például az Ormánságban – járja, és ott nyújtanak hasonló szolgáltatást. A központba Somogy, Tolna, Baranya megyéből érkezhetnek a betegek. De lesz online drogambulancia is, ahol szakembereknek adnak internetes tájékoztatást.

Szemelyácz János elmondta: ilyen átfogó központ még nincs Magyarországon. Az építkezés jövő nyáron kezdődhet és 2021-re készülhet el.

hirdetés
Hirdetés