Gulyás: már pénteken meglehet a 3,5 millió beoltott, szombaton nyithatnak a teraszok

Íme a legfontosabb bejelentések a mai kormányinfóról. 

hirdetés
Uránia Mozi

Korábban a kormány már döntött arról, hogy az újraindítás következő szakaszai az oltások számához igazodnak, 3,5 millió beoltottnál fog bekövetkezni az újabb enyhítés – közölte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ezt a hétvégén, de valószínűleg már pénteken elérik.

Elmondta, holnap a belügyminiszter határozatot hoz, majd szombaton megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, fél 10-ig lehetnek nyitva este, ahogy az üzletek is. A kijárási tilalom kezdete este 11-re módosul.

A kieső egydózisos Johnson & Johnson-vakcinát pótolják: 1 millió kínai vakcina érkezik, de jön még 300 ezer Pfizer- és 200 ezer Szputnyik-adag is. Ezeket a lehető leggyorsabban szeretnék eloltani, ami nagy erőfeszítést igényel az egészségügyi dolgozóktól.

Kifejtette: jó esély van arra, hogy a következő héten átlépjük a négymilliós, pár nap múlva pedig a 4,5 milliós oltási határt. Aki most regisztrál 1-2 héten belül be lehet oltva.

4,4 millió ember regisztrált eddig, de mindenkit biztatnak, hogy jelentkezzen oltásra.
Elhangzott az is, szeretnék eléri a társadalmi immunitást, ehhez legalább hatmillió ember beoltására van szükség.

Online foglalási rendszert is kialakítanak az oltási folyamat gyorsításához: sms-t kapnak a regisztráltak, hogy időpontot foglaljanak az oltásra. Ezt 4 egyetemi klinikán vezetik be, de ha beválik, általánossá is tehetik, mondta Gulyás.

Ha elérjük a 4 millió beoltottat, remélhetőleg a következő hét elején, az ezzel kapcsolatos kormányzati döntésekről a miniszterelnök fog tájékoztatást adni – közölte.

Kérdések

Idén is „több Balaton, kevesebb Adria” a kormányzati álláspont? A kormányzat álláspont az: aki be van oltva, védett, számukra a külföldre utazás lehetősége fennáll, de csak ha többen lesznek beoltva, az óvatosság indokolt. A lényeg az oltás.

Folyamatosan vizsgálják az ellenanyagszintet, de lehet, hogy újra kell oltani, akár már szeptemberben. (Müller Cecília egyébként néhány napja, április 19-én beszélt arról az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy akár mind az öt vakcinából szükség lehet 3. oltásra.)

Leállították, illetve két hónapra elhalasztották a PTE Klinikai Központjában az onkológiai vizsgálatokat? Tájékoztatást kért az EMMI-től, ezek az információk tévesek, nem állt le Pécsett az elmúlt egy évben az onkológiai betegek ellátása.

A nyári táborokra készülnek, de ezek szervezését a járványügyi szempontok befolyásolják, május második felében lehet döntés.

Arról, hogy mire lehet használni a védettségi igazolványt, hamarosan döntenek, Orbán Viktor ismerteti majd a részleteket.