Müller: mind az öt vakcinából szükség lehet harmadik oltásra

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Javulnak a járványügyi adatok, kicsit csökkent a nyomás az egészségügyi intézményeken – közölte Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

hirdetés
Uránia Mozi

Az elmúlt nap 197 beteg elhunyt, mellyel kapcsolatban azt mondta a tiszti főorvos, róluk kiderült, haláluk bekövetkezésekor koronavírus-fertőzöttek voltak. Mint közölte, a statisztika transzparens, minden olyan személyt regisztrálnak, aki halála bekövetkezésekor covidos volt, függetlenül attól, hogy abba halt-e bele, vagy más betegség miatt hunyt el.

4 millió 280 ember regisztrált oltásra, ami szerinte nagyon jó hír.

Ismertette, a pedagógusok soron kívüli oltása befejeződött, három részletben történt ez meg, a harmadik kör a hétvégén zajlott, 31 ezer óvodai, bölcsődei, iskolai dolgozót hívtak be, de csak 32 százalékuk jelent meg (az első két kampányban ez a szám 80 százalék volt). 210 ezer pedagógusból 153 ezren jöttek el tehát, de volt, aki kapott oltást korábban, így nagyjából 200 ezer beoltott pedagógusról lehet beszélni.

Az ellenanyag-vizsgálatokról azt mondta Müller, a védettség kimutatására csak korlátozottan alkalmasak, egy adott szituációra adnak rálátást, tájékozódásra jók, de nem adnak teljes információt a védettségről. Szerinte nem az ellenanyagot kell mérni, hanem az oltást kell felvenni.

A vakcinákkal kapcsolatban pedig azt közölte, hatásosak, biztonságosak, de arról még nincs megfelelő adat, hogy szükség lesz-e harmadik, emlékeztető dózisra. Úgy néz ki, akár mind az öt vakcinából (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm) szükség lehet harmadik oltásra. Kérdésre azt tette hozzá, erről majd nem az egészségügyi hatóság dönt, hanem a kutatások, az idő és az adott gyártó.