Hitek és tévhitek, mit is csináljunk a hőségben!

Vannak praktikák, amiket hőség idején már dédanyáink és dédapáink, sőt az ő őseik is alkalmaztak. Ezek közül akadnak, amik valós tapasztalatokra épülnek és olyanok is, amik szájhagyomány útján terjedtek, de semmi igazságalapjuk nincs. Megpróbálunk rendet tenni. 

Nedves textíliákkal lehűthetjük a lakást

Így igaz. A nedvesség párolgása lehűti a zárt helyiségek hőmérsékletét, de egy vödör vagy lavór víz is sokat segít! ÍME még néhány tipp a lakás hűtésére.

Húzzunk világos színű ruhákat

Bizony! Ilyenkor a világos színű holmik ideálisak, mert visszaverik a napsugarakat, míg a sötétek elnyelik azokat. Egyszerűen ellenőrizhetjük a teóriát, csak érintsünk meg (óvatosan) egy sötét színű motorháztetőt, kukafedelet, más felületet. Ezután pedig egy fehér vagy világos színűt. Ugye érezzük a különbséget?

A szánkra nem szükséges fény- és napvédőt használni

Tévedés. A száj bőre rendkívül érzékeny, ezért mindenképpen védeni kell, különben hámlani kezd. És ez a férfiakra is vonatkozik! IDE kattintva néhány tipp, mire ügyeljünk a fényvédelemmel kapcsolatban.

A hajunk is szenved a hőségtől

Sajnos igen. A tűző napsütéstől száraz és törékeny lesz a hajunk. Ezért viseljünk valamilyen fejfedőt, ez megvéd a napszúrástól is. Ma már jó minőségű hajápoló szereket  kapni, amik a fény és napsütés ellen is védelmet nyújtanak.

A strandon fürdés előtt ajánlatos kicsit lehűteni magunkat

Igaz! Főleg napozás után! Ha felhevült testtel beugrunk a tó vagy a tenger vizébe, hidegsokkot kaphat a szervezetünk, ami akár életveszélyes is lehet. Ezt megerősítette dr. Princz János pécsi háziorvos is.

A hidegvizes zuhany optimális hűtés a szervezetnek

Nos, sokan úgy vélik, hogy jobb a langyos víz, mert az kitágítja a pórusokat, s így bőrünk könnyebben leadja a hőt.  Dr. Princz János pécsi háziorvos szerint ugyanakkor semmilyen élettani különbséget nem okoz a fürdővíz hőmérséklete. Azt javasolta, mindenki olyan vízzel zuhanyozzon, ami leginkább jól esik.

A sör a legjobb szomjoltó

Nem igaz! Kánikulában jobb, ha elkerüljük az alkoholfogyasztást. Persze egy-két pohár hideg sör mindenkinek jól esik a tikkasztó melegben és ezzel nem is teszünk kárt magunkban, mondta dr. Princz János pécsi háziorvos. Arra kell csak figyelni az orvos szerint, hogy a napi 3-4-5 liter folyadék ne kizárólag sörből álljon össze. A legjobb megoldás, ha vizet iszunk. Abból viszont rengeteget, fontos a hidratálás a nagy melegben.

Hőségben ajánlott meleg italokat fogyasztani

Létezik ilyen és olyan vélemény is. Egy csésze forró tea jobban lehűti a szervezetet, mint egy hideg ital az internetes források szerint. Dr. Princz János ezzel nem ért egyet, szerinte jobb a hideg víz. Hiszen a forró tea csak plusz hőbevitelt jelent az egyébként is felhevült testnek és így nem hogy jót, sokkal inkább rosszat tesz magával a fogyasztó.

A szervezetnek kánikulában könnyű ételekre van szüksége

Igen, igen! A nehéz táplálék megterheli a keringést és az emésztést. Ezért ajánlatos könnyű kosztot, például grillcsirkét salátával enni, amiről korábban ITT számoltunk be.

A jégkrém lehűti a szervezetet

Tévedés! A szervezetnek a jeges édességet az emésztőrendszerben először fel kell melegítenie, és ehhez energiára van szüksége.

A kocsiban állítsuk a klímát normál fokozatra

Igaz. Könnyen megfázhatunk, ha 5 foknyi különbségnél többre állítjuk be a belső hőmérsékletet. Korábban már arról is írtunk, hogy nyáron megugorhat a figyelmetlenségből és a türelmetlenségből eredő balesetek száma, IDE kattintva olvashatja a teljes cikket.

Ne hagyjuk a mobilt az autóban

Tényleg ne. Nagyon felmelegedhet a kocsiban a belső hőmérséklet, elérheti akár a 70 Celsius-fokot is, ezért tönkremehet a telefon akkumulátora.

Kutyákat nem szabad délben sétálni vinni

Igaz. A kutyákat rendkívüli módon megviseli a hőség. Tanácsos reggel és este kivinni őket a szabadba, hogy elvégezhessék a dolgukat. Autóban pedig semmiképp ne hagyjuk őket, ez még lehúzott ablak mellett is kegyetlenség.

Csak este vagy reggel öntözzük a kertet, a virágokat

Igaz. A vízcseppek összegyűjtik a napsugarakat, megégethetik a növényeket. Ezért jobb kora reggel vagy késő este locsolni.

Meleg időben kocogjunk félmeztelenül

Tévedés! Könnyen leéghetünk. Inkább vegyünk fel egy olyan pólót, ami elvezeti a test felületéről az izzadságot. Vagy várjunk estig, amíg kissé lehűl a hőmérséklet.

A férfiak ilyenkor könnyebben kaphatók szexre

Bizony hölgyek, így igaz! Az gondolnánk, hogy a nagy melegben a pasiknak nincs kedve összebújni. Pedig a hőség emeli a férfiak tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintjét, így épp az ellenkezőjét tapasztalhatjuk.

Egészségtelen takaró nélkül aludni

Ez így van. Mivel alvás közben túlságosan is lehűlhet a szervezetünk. A legjobb, ha csak egy üres paplanhuzatot vagy egy nagyon vékony plédet terítünk magunkra.

 

hirdetés
Uránia Mozi