Húsz helyszín, háromszáz művész, élükön José Cura! Szeptemberben jön a Zeneszüret Fesztivál

Idén is megrendezi a Filharmónia Magyarország tizedik jubileumát ünneplő őszköszöntő fesztiválját, ezúttal közel húsz helyszínen, háromszáz fellépő szórakoztatja a Pécsen összegyűlt közönséget a legszebb dallamokkal legyen szó klasszikus-, könnyű-, népzenéről vagy jazzről. Az egyhetes programkavalkád középpontjában az opera áll, városunkban köszönthetjük ismét a negyedik tenort, José Curát, aki nem csak énekesként, karmesterként is elkápráztatja a zeneszerető pécsieket.

Természetesen idén is muzsikával indult a Zeneszüret Fesztivál sajtótájékoztatója, Raposa Kíra énekművész egy operettáriával örvendeztette meg az egybegyűlteket. Nem véletlenül hallhattuk őt, hiszen fellép majd a fesztiválon is, annak egyik kiemelt produkciójában, Puccini A Fecske című operájában fog szerepelni.

Raposa Kíra

Ez után Hoppál Péter kiemelt kulturális ügyekért felelős miniszteri biztos köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, a Zeneszüret Fesztivál a vidék egyik legmegbecsültebb, legnívósabb „crossover” zenei fesztiválja, melyben a klasszikus-, egy kicsit a könnyű-, a népzene és a jazz is bemutatkozik. Ősz elején (szeptember 4–10.) egy egész hétig tart a rendezvény, 300 fellépő, szimfonikusok, kiváló szólisták, kórusok egymásnak adják a kilincset a város különböző, nem csak hangversenytermeiben – összesen húsz helyszínen. A program költségvetése 100 millió forint körül mozog.

Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője vette át a szót Hoppál Pétertől, aki kifejtette, a fesztiválidőszakban Pécs igazi fesztiválvárosnak számít (itt van például a fényfesztivál), a ZSÖK pedig most együttműködőként vesz részt a Zeneszüret szervezésében. Mint mondta, zenei zászlóshajónak tekinthető az esemény, olyan programsort állítottak össze idén is a szervezők, mely méltó Pécshez – igazi városi összefogásról van szó. Bízik a jövőbeni sikeres együttműködésekben – zárta gondolatait.

Szamosi Szabolcs, az idén tízéves Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója ismertette részletesen az ugyancsak tizedik születésnapját ünneplő Zeneszüret Fesztivál programját.

– Pécs megszokta, szereti és várja ezt a fesztivált, mely idén hosszabb lesz és szélesebb kínálattal csalogat mindenkit. Nagy produkciók készülnek, melyek Pécsen is születnek, ide érkeznek majd a művészek, a házigazda pedig a Pannon Filharmonikusok lesz, mely több produkcióban közreműködik – részletezte Szamosi.

A szeptember 4–10. között, hétfőtől vasárnapig tartó kiemelt eseményekről is szót ejtett röviden.

A hétfői első nagy produkció a Zenegyűlölő nevet viselő szimfonikus zenei koncert lesz, melyen a klasszikus muzsika iránti ellenszenvet vetkőzhetik le az érdeklődők egy stand-up komédiás segítségével. Kedden a Szerelem az opera idején humorral-sztorikkal fűszerezett hangversenyre hívnak mindenkit. Szerdán a Híd a Kárpát-medencében programon Szalonna és Bandája a Magyar Állami Népi Együttessel lép fel. De itt lesz a Szent Efrém Férfikar, a Jávorkai Brothers és egy különleges orgonakoncertet is élvezhetünk a világhírű Francesco Finottival, aki Rachmaninov-átiratát is előadja a bazilikában vasárnap, a fesztivál zárásaként.

A csúcs mégis az opera lesz: kétszer is, szeptember 7-én és 9-én Puccini „fecskéje” szólal meg a Kodály Központ színpadán, melyről a sajtótájékoztatóhoz online csatlakozó Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója beszélt.

Elmondta, a háromfelvonásos, eredetileg operettnek készülő opera eddig elkerülte a hazai színpadokat, pedig egy jelentős romantikus zeneműről van szó. Hozzátette, a produkcióban részt vevő pécsi zenekar, a Pannon Filharmonikusok új művészeti évada épp akkor kezdődik, mikor a Zeneszüret Fesztivál, a darabbal tudnak tehát kapcsolódni a programhoz. José Cura – aki ezúttal vezényelni fog és maga állította össze a közreműködők sorát – mellett a kitűnő énekesgárda, a zeneművészeti szakma színe-java lesz a garancia a minőségre.

José Cura visszatér Pécsre!

Szeptember 8-án pedig José Curát énekesként üdvözölhetjük Pécsen, gálakoncertjén népszerű áriákkal ejti rabul a közönséget – ahogy tette ezt tavalyi hangversenyén –, felcsendülnek részletek az Aidából, a Carmenből, a Don Carlosból, az Otellóból, a Nabuccóból, a Parasztbecsületből és a Toscából.

A Zeneszüret Fesztivál további eseményeire visszatérve Szamosi Szabolcs felsorolta, lesznek TérZene koncertek, fúvóspárbaj, gurulószínpad, zeneszüret piac a pécsi vásárcsarnokban, muzsikáló erdő, ringató és játszótéri gyerekkoncertek – a városban szinte bárhol megszólalhat a zene.

A részletes programot ide kattintva lehet böngészgetni.

Hirdetés