Kezdődik a pécsi pörgés: gyönyörű őszi napsütésben láttuk a várost az óriáskerékről!

Ma 13 órakor kezdte meg működését a hivatalosan Hungary Diamond Wheel néven futó, májusig biztosan – de pozitív visszajelzések esetén talán tovább is – Pécsett vendégszereplő, 50 méteres óriáskerék. Stábunk lehetőséget kapott egy tesztkörre, de természetesen a hivatalos indulást is megvártuk: nem csak a sajtóérdeklődés volt nagy, egy iskolai csoport, szerelmespárok, baráti társaságok is befizettek az első körökre. Lássuk, milyen volt a város a magasból! 

hirdetés
Uránia Mozi

Az építmény ügyvezetője, Horváth Mihályné lapunknak elmondta, Magyarországon csupán két ilyen magas óriáskerék van, ezek közül az egyiket állították fel most Pécsett. A látványosság jelenleg hétköznap 4 órától és hétvégén 11 órától látogatható este 10-ig. Hozzátette, az óriáskerék esténként kék-fehér fénybe burkolódzik és a város így talán egy még különleges arcát mutatja.

Mint arról tájékoztatott, az óriáskerékre felnőttek részére 2000 forint a belépő, 3 éves korig ingyenes a pörgés, diákok és 65 év felettiek számára pedig 1500 forint a beugró. Családok és csoportok számára is kedvezmények állnak rendelkezésre, de a pénztárnál Tüke kártyánk felmutatásával is olcsóbban válthatunk jegyet. Ezért az árért egyébként három kört mehet a látogató. Egyszerre összesen 180 ember tud körözni rajta, hiszen 30 hatfős kabin található a keréken.

A kerék legmagasabb pontjáról 50 méterről láthatjuk Pécset

Ruzsa Csaba alpolgármester a Siófokról városunkba érkezett óriáskerék indulása előtt rövid sajtótájékoztató keretében elmondta, több hónapos egyeztetés előzte meg a legújabb pécsi látványosság érkezését: sok helyszín közül választották végül – például statikus, építész, régész és közlekedési szakemberek, valamint az üzemeltetők segítségével – a Lánc utcai rendelőintézet előtti füves területet. Példaként felhozta, hogy a Kossuth téren a mélygarázs, a Dóm és a Széchenyi tereken pedig az alattuk húzódó pincék nem tették lehetővé a körülbelül 170 tonnát nyomó óriáskerék elhelyezését. Más területeken egyszerűen nem volt elég nagy a hely, vagy a statikai szempontok nem voltak ideálisak, tette hozzá.

Az alpolgármester emlékeztetett arra is, hogy az önkormányzat 3000 óriáskerék-jegyet ajánlott fel hátrányos helyzetű pécsi családok számára, ezen belül is 1000 belépőt fogyatékkal élők kapnak majd.

– Bízunk benne, hogy nagyon sokan látogatnak majd el az óriáskerékhez, így az eredetileg május végéig megkötött szerződést majd meghosszabbíthatjuk, hogy még tovább élvezhessék a helyiek és az ide látogató turisták a magasból eléjük táruló látványt. Mindenkitől azt kérem, hogy próbálja ki és lássuk meg együtt, hogy tetszik-e a pécsieknek – fogalmazott Ruzsa Csaba. Hangsúlyozta azt is, hogy máris sok az érdeklődő, aki szeretné látni a páratlan panorámát, többek között iskolai csoportok jelentkeztek nála előzetesen.

Íme, itt látható galériánk az óriáskerék első köreiről:


Október 21-én 13 órától várja tehát a látogatókat a legújabb pécsi látványosság, mint arról korábban beszámoltunk. Arról pedig már október elején írtunk, hogy egy 50 méteres óriáskereket állítanak fel a Lánc utcai rendelő előtti füves területen.

Az óriáskerék csodás fényeiről korábban ITT mutattunk esti fotókat, építését pedig először ITT, majd ITT mutattuk meg fotókon.