December 1-jén, pénteken már tizenkettedik alkalommal nyitja meg kapuit az Adventi Kézműves- és Mesevásár a Széchenyi téren.

Idén sem marad el a fényár az adventi vásáron Pécsett, de az újonnan kihelyezett világító szelfipontok mellett számos érdekes és szívet melengető program is várja majd a Széchenyi térre kilátogatókat a következő hetekben – tudtuk meg az adventi vásárt beharangozó sajtótájékoztatón, kedden délelőtt. A sajtóeseményen ott volt Péterffy Attila polgármester, Felföldi László megyéspüspök és Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezető igazgatója.

– Pécsre egy kicsivel hamarabb érkezett el az advent, mint az ország többi pontjára – utalt arra Péterffy Attila, hogy egy magyar–amerikai romantikus film forgatása miatt már november közepén megérkezett a Széchenyi térre a mindenki karácsonyfája. – Azért is mondhatom, hogy hamarabb van itt ez az időszak, mert a Régészeti Múzeum épületét még december 1. előtt át tudjuk adni, ami azt hiszem, méltó lesz az advent szelleméhez.

Felföldi László (jobbra), Péterffy Attila (középen) és Hummel Márk

A városvezető hozzátette, hogy az előttünk álló időszakban hétről hétre tudnak átadni egy-egy, a városban élők mindennapjaira is nagy hatást gyakorló fejlesztést, amely így amolyan adventi gyertyaként is felfogható lesznek. Péterffy Attila azzal folytatta, hogy egy rendkívül sikeres együttműködés keretében már a harmadik közös adventnyitót ünnepelheti Felföldi László megyéspüspökkel, akinek külön megköszönte az együtt gondolkodás.

– Ahogyan elnézem az előkészületeket, már minden készen áll – kezdte beszédét a pécsi egyházmegye vezetője. – Hiszek azonban benne, hogy egy családi asztalnál is, a díszes, ünnepi terítő mellett a lelkiség is ugyanolyan fontos. Ez a kettő adja ugyanis az igazi gazdagságot. Mindenki személyesen, magában, és a saját közösségében is készüljön, hangolódjon az ünnepre. Ha ez megtörténik, akkor mindannyian megérkezhetünk majd a karácsonyhoz. Ne beleessünk az ünnepbe, de összeessünk a súlya alatt, ne túlélni akarjuk azt, hanem legyünk benne szívvel, lélekkel.

Felföldi László arról is beszélt, hogy az egyházmegyének az elmúlt évek jó tanulópénznek számítottak az adventi programok szervezése kapcsán, hiszen korábban volt olyan, hogy talán túl sokat is akartak adni az embereknek, máskor pedig talán maguk is keresték kicsit, hogy mire is van igazán igény. Idén azonban úgy véli, hogy nagyon szépen összeállt a következő hetek programsora, múzeumi látogatásokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és sok egyéb izgalmas eseménnyel.

– Az adventi időszakban minden hétköznap reggel 6 órakor misét tartunk, utána agapéval készülünk, ami szintén segít jobban összehozni az embereket – mondta a püspök. – Van ennek egy varázsa, egyfajta sajátságos lelkülete. A következő hetekben minden szombaton, délután 17 órakor gyertyagyújtás lesz a Széchenyi téren, ahol a különböző felekezetek kapnak majd teret, december 23-án délutánra pedig már szervezzük a betlehemes vonulást.

A sajtótájékoztatón végül Hummel Márk, a ZSÖK ügyvezetője ismertette az adventi vásárral kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Idén is lesz betlehemi vonulás

– A vásár egyik legfontosabb, és egyedülállónak mondható programja a fényfestő gyerekrajzpályázatunk, amire idén 2260 gyermek küldte be az alkotását – számolt be Hummel. – Itt élt egy ukrán menekült család. Egy ukrán kisgyerek az itteni osztálytársaitól hallott a pályázatról. Bár a család szerencsére már hazatérhetett Kijevbe, az otthonába, de így is beküldte a rajzát, így mondhatom, hogy határokat átívelő a pályázat.

A gyerekrajzok közül 120 alkotás jutott be a döntőbe, advent első, második és harmadik hétvégéjén, 16.30 és 19.00 között lesznek láthatóak a művek a dzsámin, de december 22-én este valamennyi, a pályázati kiírásnak megfelelő rajzot kivetítik. Az adventpecs.hu oldalon szavazni is lehet a döntős alkotásokra december 8. és 18. között, az eredményhirdetést pedig december 21-én online is nyomon lehet majd követni.

– Idén összesen 18 gasztronómiai kitelepülő és 36 kézműves árusító lesz majd kint a Széchenyi téren, ahol rengeteg programot kínálunk – árulta el Hummel Márk. – Hétköznapokon a Pécsi Rotary Klub műsora lesz látható, de interaktív gyerekprogramokból sem lesz hiány.

A mézeskalács-illat sem maradhat el

Hummel azt is hozzátette még, hogy a Biokomnak köszönhetően nem csak a mindenki karácsonyfája pompázik a téren, hanem az eddiginél több világító szelfiponton örökíthetik meg a kilátogatók ünnepi élményeiket. A szokásosakon kívül a Jókai téren egy hatalmas szarvas, míg a Kossuth téren egy 3 méteres hullócsillag és egy angyal társaságában lehet majd fotókat készíteni.

Hirdetés