Kibújtak az első hóvirágok Pécsen

Ébredezik a természet, nincs messze a tavasz, hiszen hírnökei már „megérkeztek”.

Már január első napjaiban arról számoltunk be, hogy az akkori tavaszias időjárás előcsalta az illatos hunyorokat a Mecsekben.

Az elmúlt napokban érkező hirtelen jött felmelegedés pedig ismét megtette a hatását, egyre több helyen láthatjuk a tavasz hírnökeit kikukucskálni a földből – hívta fel a figyelmet az Időkép. És bizony Pécsen is már megpillanthattuk az első hófehér kis virágokat. Olvasóink küldtek néhány szép fotót a bimbózó hóvirágokról a belvárosból és Kertvárosból:

A hóvirág (Galanthus) az amarilliszfélék egyik legismertebb növénynemzetsége. A kis virág a reményt és a tisztaságot jelképezi, tél végi megjelenése a tavasz közeledtét jelzi. Ha jól megnézzük, úgy tűnik, mintha a növény kocsányán három fehér tejcsepp hintázna. Latin elnevezése is erre utal: tejvirágú. A kikeleti hóvirág 2005 óta védett növény. Természetvédelmi eszmei értéke 10 ezer forint, egyetlen szál letépését is komolyan büntetik. A szaporított és a vadon gyűjtött hóvirágok kereskedelmét nemzetközi törvények, rendeletek szabályozzák, valamennyi hóvirágfaj nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozik – foglalta össze a Természettár.

Hirdetés