Az elmúlt időszakban többször is számot adhattunk a pécsi, baranyai vállalatok bővítéseiről, most a Központi Statisztikai Hivatal adatai is igazolják, meglódult a helyi ipar.

hirdetés
Uránia Mozi

Igencsak biztató számokat mutat Baranya megye gazdasága a Központi Statisztikai Hivatal közelmúltban kiadott, 2018 első negyedévét vizsgáló adatsora alapján. A 49 főnél nagyobb vállalkozások összesen csaknem 100 milliárd forintnyi (egészen pontosan 93 milliárd forint) értéket hoztak létre (azaz ilyen értékű termék jött ki a gyárakból). Ez komoly előrelépést jelent, az egy évvel ezelőttihez képest 14 százalékos a növekedés.

A KSH adatait böngészve kiderül, szinte minden ágazat – ez alól csak a bőr- és textilipar a kivétel – erőteljes növekedést mutatott. Kiemelkedő a húsipar (ez valószínűleg a mohácsi óriásvágóhídnak köszönhető), de igencsak figyelemre méltó, hogy például a gépipar 34 százalékos bővülést mutat.

Ennek fényében nem meglepő, hogy jelentősen nőtt az alkalmazottak száma az iparban: Baranyában mintegy 13 ezren dolgoztak a 49 főnél nagyobb ipari cégeknél, ez 15 százalékkal több, mint egy éve, az első negyedévben.

300 új dolgozót vesz fel a Harman pécsi gyára

Azóta ez a szám azonban jó eséllyel növekedett, illetve növekszik, hiszen az elmúlt hetekben számos pécsi nagyvállalat jelentett be olyan bővítést, amely jelentős létszámnövekedéssel is jár. Nemrég számoltunk be például arról, hogy a Harman pécsi gyára a jelenlegi mintegy 400 fős létszámot szinte megduplázza, mivel 300 új dolgozót keres. Ugyancsak bővít az autóipari Honsa, a gépgyártással foglalkozó Hauni már mintegy 1300 dolgozót foglalkoztat, a BAT pécsi dohánygyára pedig három műszakban, gyakorlatilag éjjel-nappal pörög.

hirdetés
Uránia Mozi