Péterffy Attila, Pécs polgármestere aláírásgyűjtést indított. Két kérdésben kéri a pécsiek támogatását, azt szeretné, ha a városvezetés a pécsiekkel együtt üzenné meg a kormánynak, hogy a városnak visszajár az, amit elvettek tőle. Az akcióval azt szeretné elérni, hogy a kormány hitelmoratóriumot biztosítson a korábbi, fideszes városvezetés által felhalmozott adósság idei törlesztőrészletére, valamint a gépjárműadóból 2020-ig az önkormányzatoknak járó, akkor a vírushelyzetre hivatkozva elvont 40 százalékot is szeretné visszakapni Pécs. A cél tízezer aláírás összegyűjtése április 2-ig. Néhány nap alatt ebből meglett ezer.

– Az aláírásgyűjtés sikere annak a jele, hogy a pécsi polgárok megérezték, hogy ez egy nagyon fontos kezdeményezés. Látják, hogy a Fidesz-kormány megpróbálja kiéheztetni az ellenzéki vezetésű városokat, köztük Pécset is. Ennek az akciónak a keretében azok állnak fel, akiket ez súlyosan érint, azaz a város, Pécs polgárai. Visszakövetelik azt, ami jogosan megilleti őket – mondta Mellár Tamás parlamenti képviselő, a Baranya 1-es választókerület ellenzéki képviselőjelöltje.

Mellár Tamás az aláírásgyűjtési akció bejelentésekor a Színház téren

Hozzátette: ameddig Orbán-kormány van, addig az ilyen és ehhez hasonló nyomásgyakorlásra feltétlenül szükség van, hiszen a kormány nem fogja meggondolni magát, nem fogja magától visszaadni a városoknak mindazt, ami a normatíva szerint járna nekik. 

Szakács László, a Baranya 2-es országgyűlési választókerület ellenzéki jelöltje nagyon bízott abban, hogy gyorsan fognak gyűlni az aláírások, így őt egyáltalán nem lepte meg, hogy máris megvan az első ezer. 

Szakács László

„Az azért jól látszik, a pécsieket nagyon zavarja, hogy innen rengeteg pénzt vittek el az elmúlt években, és szeretnék, ha most már nem vinnék, hanem visszaadnák. Látva a városban lakók lelkesedését, a polgármester által várt 10 ezer aláírás teljesen reális cél. Szerintem bőven április 2. előtt össze is fog jönni” – mondta az országgyűlési képviselő.

Csaba István (MSZP–Pécs Jövője) önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, pozitívak a tapasztalatok, erre számított, erre az aktivitásra. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a pécsieket nem tudja a fideszes propaganda megvezetni, átlátnak a szitán és tesznek is az otthonukért.

Csaba István

Első körben április 2-ig gyűjtik az aláírásokat, hogy az új kormánynak alá tudják támasztani a pécsiek igényét – tette hozzá. Minden nap, minden városrészben gyűjtik az aláírásokat az ellenzéki aktivisták és a Pécs Jövője frakciószövetség képviselői, az aktuális helyszínekről Péterffy Attila polgármester Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

„Kiállunk a pécsiekért, akiktől azt kérjük, hogy írjanak alá minél többen, mutassuk meg, hogy milyen nagy társadalmi támogatottsága van ezeknek az ügyeknek” – fogalmazott Csaba István.

Hirdetés