Libabőr: több száz gyerek énekelte Pécs főterén a világhírű dalt!

Az idei adventi vásár egyik legnagyobb durranása volt kétség kívül az az integrált kórussal megvalósított flashmob, melyet az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola és a Pécsi Éltes EGYMI pedagógusai szerveztek tagiskoláikkal közösen a Széchenyi téren. Az érzékenyítésen felül még egy, talán ennél is fontosabb célt szolgált a közös éneklés: a gyerekek számára öröm és maradandó élmény szerzését. 

Az esemény flashmob – vagyis villámcsődület – jellegét az adta, hogy a résztvevők gyakorlatilag “beolvadtak” az adventi vásározók közé, majd spontánnak tűnő módon egyszer csak mindannyian énekelni kezdték a világ egyik leghíresebb dalát, Leonard Cohentől a Hallelujah-t. Ezután előadták még a Piramis örökérvényű, Szállj fel magasra című szerzeményét, végül az Így fogadj el igazánnal zártak Demjén Ferenctől. A rövid, rendkívül megható koncertet rengetegen élvezhették, a spontán “nézőtér” egészen az Irgalmasok utcájáig elért a szervezők szerint.

Az Pécsi Éltes EGYMI szinte minden diákja részt vett, óvodástól egészen a szakiskolásig. Rajtuk kívül pedig a művészeti iskola és tagintézményeinek zeneiskolai növendékei. Belőlük és persze tanáraikból alakult a közel 250 tagú kórus, mely megörvendeztette a járókelőket.

Schrämpf Mária hangja hangzott fel elsőként, majd folyamatosan csatlakoztak hozzá a többiek

A program főszervezője, Schrämpf Mária második éve tanít a Pécsi Éltes EGYMI-ben az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola tanáraként. Az Éltes igazgatóhelyettesével, Lehmann-Szántó Mártával sokat beszélgettek arról, hogy a sérült gyermekeket milyen módon lehetne “kivinni a világba”, élményekkel gazdagítani őket, akár fellépéseken keresztül. Végül láttak videókat, amiken diákok és tanárok együtt énekeltek; és úgy döntöttek, egy karácsonyi flashmob tökéletes alkalom lenne arra, hogy a gyerekeknek maradandó élményt okozzanak, sőt kicsit a látókörüket is tágítsák.

– Hogy mindezzel a hagyományos és a speciális iskolákba járó gyermekek egymással való ismerkedését is elősegítsük, még több pécsi tagiskolánk, név szerint a Kovács Béla Általános Iskola és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium iskolásait is bevontunk a projektbe. Az összes gyereknek és nekünk, tanároknak is hatalmas élmény volt a gyönyörű karácsonyi fények között, együtt fellépni – mondta el lapunknak az ötletgazda. Hozzátette, az összes résztvevő gyermek arcán hatalmas örömet láttak a fellépés alatt, reméli hagyományteremtő lesz a program.

Az svlmedia videós csapata karácsonyi ajándékként készített egy összeállítást a fantasztikus produkcióról, mutatjuk:

Az eseményről Szabó Levente képeit használtuk, íme még néhány:

Itt pedig látszik, hogy nem csak a Hallelujah szólt:

A szervezők köszönetnyilvánítását tolmácsoljuk: 

“Ezúton is köszönjük a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. segítségét, akik helyszínt és lehetőséget adtak a flashmobra, valamint a hangosítást is. Illetve hatalmas köszönet jár az iskolák együttműködéséért és az intézményvezetők segítő hozzáállásáért is. Köszönet Tóth Zoltánnak, az Apolló Kulturális Egyesület elnökének, valamint az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola fenntartójának, Páváné Kurnik Zsuzsannának a Pécsi Éltes EGYMI igazgatójának, továbbá a szervezésért Kész Ildikónak, Dömötör Krisztinának, Czibolyáné Óvári Katalinnak és egyáltalán mindenkinek, hiszen nem lehet felsorolni név szerint egyenként, azt a félszáz pedagógust, akik segítettek a munkában…”

Hirdetés