Megújult a Barbakán, megújulnak Pécs régi városfalai!

Mintegy 30 millió forintból újult meg Pécs egyik ikonikus látványossága, a hosszú ideig lezárva állt Barbakán. A bástya hídja, járófelülete, gyilokjárója, korlátja is szebb, mint valaha, már csak a pécsieket és a turistákat várja! A következő lépés: megszépülnek a régi, elhanyagolt városfalak is.

Mint arra bizonyára sokan emlékeznek, a Barbakán bástyájához vezető hidat még tavaly decemberben kellett aládúcolni, miután egy gerendája leesett. Ezt követően a környékét is le kellett zárni, mivel a tartógerendái mellett annyira elkorhadt a híd teljes járófelülete is, hogy az a járókelőkre nézve veszélyessé vált.

A megszépült Barbakán-híd

A probléma orvoslására az előző városvezetés vis maior keretből 30 millió forintot különített el, ebből az összegből kezdhették meg a híd rekonstrukcióját. Emellett a fejújításra szánt keretből a bástya gyilokjárójának és lépcsőjének a teljes körű megújítását is eltervezték, a munka idén nyáron meg is kezdődött a turisták és a pécsiek elől is elzárt területen.

60 köbméter tölgyfa került a Barbakán elemeibe

A Barbakán hídjának, lépcsőjének, korlátainak és járófelületének felújítása nemrég véget ért, a megújult ikonikus bástyánál csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Péterffy Attila polgármester, aki elmondta, hogy az előző városvezetés a járóhidat, annak összes elemét kicseréltette: a régi, fából készült vázat horganyzott acélból készül tartószerkezet váltotta, a hídszerkezet tölgyfaborítást kapott, valamint – fogalmazott – a felújítás eredményeképp az új korlát és a járófelület is strapabíróbb, szebb lett.

Péterffy Attila is kipróbálta az új gyilokjárót

Hozzátette, hogy a munka során 60 köbméter tölgyfa-anyagot építettek be a hídba és többi felújítandó elembe. Így tehát a megújult, újra éjjel-nappal látogatható Barbakán ismét méltó állapotban várja a Pécsre érkező turistákat – mondta.

Már csak a turistákat várja

– Amikor a város vezetését megcéloztam, megígértem, hogy Pécs idegenforgalmát és turizmusát fejleszteni, erősíteni fogjuk. Ennek értelmében 2020-ban folytatni fogjuk a munkát, melynek egyik lépéseként a Citrom utcai várfal gyilokjárójának fa szerkezetét fogjuk felújítani azért, hogy a pécsiek és a turisták újra biztonságosan tudjanak azon közlekedni. Ezzel párhuzamosan pedig szeretnénk jövőre az északi várfalat is felújítani – mondta a polgármester.

Hirdetés