Mellár elszólta magát, hogyan bújtatnák civil álarc mögé az ellenzéki pártjelölteket

Sajtótájékoztatót tartott pénteken Mellár Tamás országgyűlési képviselő, aki bejelentette, három párttal már megegyeztek arról, a Mindenki Pécsért Egyesület színei alatt indulnának a választáson. Arról nem beszélt, mi lenne a program, de az biztos, hogy a pártjelöltek a „civil” szervezet jelöltjei lennének, és majd csak a választások után alakulnának újra politikai pártfrakciók. 

hirdetés

Úgynevezett ernyőszervezet lesz a Mellár Tamás vezette Mindenki Pécsért Egyesület az őszi önkormányzati választáson, maga a képviselő közölte pénteken, hogy egyetértés alakult ki az ellenzéki pártok között ebben. Mellár azt mondta, három pártból vannak eddig jelölések, ez a Jobbik, LMP, Párbeszéd. A megbeszélések értelmében a jövő hét elején a maradék három párt is küldi az ő jelöltjeit. További jelölteket is várnak, június elején zárul le a „kasztingolás”, ahogy fogalmazott.

Mellár azt hangoztatta, az volt a cél, hogy „legyen egyfajta előszelekció, előválasztás, ne az legyen, hogy a pártok csak belül egy füstös szobában megegyeznek abban, hogy melyik körzetben ki legyen, hanem ennél szélesebb, a polgárok felé is nyitás”. Később arra a kérdésre, hogy ebből az egyeztetésből az elmúlt egy hónapban, amióta az ellenzéki pártok jelentették be a közös indulást, nem sokat látott a közvélemény, Mellár így válaszolt: „Nem is kell, hogy lásson belőle, az eredményt kell, hogy lássa”. 

Mellár részletesen elmondta, hogyan is öltöztetik civil színekbe az ellenzéki pártjelölteket. Azt mondta: „A lista Mindenki Pécsért lesz, és amikor bejelentik, ez a 18 jelölt abban a pillanatban háttérbe fogja szorítani a pártidentitását, és azt mondja, ők akkor mostantól a Mindenki Pécsértnek a jelöltjei, csak így tudjuk azt megtenni, hogy megfelelő nagyságú átszavazás legyen.” 

Hozzátette, az már csak az önkormányzati választások után fog kiderül, milyen frakciók fognak alakulni.

Mellár korábban azt mondta, amikor az ellenzéki pártok még pártszínekben jelentették be a koordinált jelöltállítást, hogy: a „mi támogatjuk a ti kevésbé alkalmas embereteket az egyik körzetben, cserébe viszont ti is támogassátok a mi kevésbé alkalmas emberünket a másik körzetben” ellenzéki mutyiban sem én, sem a Mindenki Pécsért Egyesület nem vett és nem is fog részt venni.

Most viszont közölte, a Mindenki Pécsért Egyesület „átadta a jogot az ellenzéki pártoknak, hogy kik lesznek a jelöltek”, erről egy választási bizottság dönt, az egyesület csak véleményez.

Mellár kérdésre azt is elmondta, van megosztottság a polgármesterjelölt részéről az ellenzéki pártok között. Arra a kérdésre, hogy az MSZP-DK-Momentum által támogatott jelölt azzal vádolta, hogy elárulta a szavazóit, azt mondta, nem akarja ezt véleményezni.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudnak együtt dolgozni például azzal a Jobbikkal, amelyiknek helyi képviselője Mellárt mandátumtolvajnak, hazugnak nevezte, azt válaszolta: valóban így történt, de „a politika az ez”, kisstílű lett volna részéről, ha nem akar ez után is együttműködni.

Nemrég egyébként egy DK-s ülésen arról beszéltek a Gyurcsány-párt tagjai, hogy ne a baloldali kifejezést használják, hanem az ellenzéki, illetve civil terminusokat, és majd a Mindenki Pécsért jelöltjeiként indulnak majd. A szocialista gyökerű DK-sok arról is szóltak, hogy nehezen találják meg a saját jelöltjeiket, az egyik jelöltről maga a helyi vezető, Kunszt Márta mondta, hogy „tintás”, más párttagok szerint alkoholizmusa alkalmatlanná teszi a jelöltségre. Egy másik jelölt pedig a résztvevők szerint megbízhatatlan és link.

Az is érdekes, hogy honnan lesz pénze a pártnak a kampányra, a cikk szerint a Gyurcsány-párt körül gyanús pénzügyi körök is feltűntek: a helyi szervezetnek egy olyan, MSZP-sekkel és DK-val rendkívül közeli kapcsolatot ápoló vállalkozó adott pénzt, aki „pirosozással” szerzett pénzt vásárokon, más párttagok az ülésen az illetőt bűnözőnek nevezték, aki ráadásul még egy jelöltet is beküldene a pécsi közgyűlésbe. 

Hirdetés