Két éve kapta meg ajándékba az államtól a kormánykedvenc Mathias Corvinus Collegium (MCC) a volt Fegyveres Erők Klubja (korábban Tiszti Kaszinó) épületét. A jobboldali, sőt, Fidesz-közeli elitképzőként is emlegetett intézmény akkor azt ígérte, hogy teljesen felújítják az épületet, „visszaadják annak régi fényét”. Azóta azonban látszólag nem történt semmi a Király utcai ingatlannal. Kérdéseket küldtünk az MCC-nek, azt tudakolva, léptek-e előre a felújításban. Röviden: valamennyit léptek.

A Pécsi Nemzeti Színházzal szemben álló patinás, nagy értékű ingatlan két évtizede zárt be, több pécsi városvezetés – a fideszes, és a mostani is – próbálta megszerezni az államtól, de nem jártak sikerrel.

Nem így az MCC, amiről a következőket érdemes tudni:

  • Az oktatással, tehetséggondozással foglalkozó intézmény több szálon kötődik a Fideszhez.
  • Alapítója Tombor András, akit a Fidesz „mindenes háttéremberének” is tartanak.
  • Kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese.
  • 2020 tavaszán, a veszélyhelyzet idején, a kormánytöbbség döntése nyomán az állam ingyen átadott 290 milliárd forintnyi Mol-, illetve Richter Gedeon-részvényeket az MCC-nek.
  • Sokak szerint az MCC feltőkésítésével a Fidesz értékrendjével harmonizáló egyfajta ellen-CEU-t akarnak építeni az oktatási intézményből.

Két éve azt ígérték, hogy a teljes körű, több milliárdos, nívós felújítást követően az ingatlant oktatási-tehetséggondozási központként és mintegy 150 fiatalnak helyet adó, bentlakásos diákszállásként működtetnék. Könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat is szeretnének rendezni az épületben.

Az MCC-től megkérdeztük, mikor kezdődik a felújítás, mi az oka a késlekedésnek, és történt-e valami az épülettel az elmúlt két évben.

Válaszuk szerint a Mathias Corvinus Collegium „gőzerővel dolgozik azon, hogy a pécsi Nemzeti Kaszinó az MCC tehetséggondozásának és oktatásának pécsi helyszíne, valamint a történelmi hagyományokat követve kulturális és közéleti programok központja legyen”.

A műszaki állapotfelmérés tavaly fejeződött be, ez magában foglalta az épület teljes diagnosztikáját, kiemelt figyelmet fordítottak a statikai problémákra és azok kezelésére – állítják. Az épület állapotáról a következőket írták: 

  • Az épület rendkívül rossz állapotban van. Az egybehangzó szakértői vélemények szerint a szocializmusban emelt épületrész több pontján életveszélyes, tulajdonképpen menthetetlen, itt teljesen új épületrészt kell felépíteni.
  • Az 1973-ban hozzáépített épületrész állaga – az évtizedek óta elmaradó karbantartások miatt – erősen megromlott, veszélyes állapotú: sok helyen találkozhatunk beázásokkal, felázásokkal, nedves, penészes, korhadt vagy beszakadt szerkezetekkel. 
  • Túl azon, hogy a történelmi épületrésszel nehézkesen csatlakozik, a lapos tető sérült vízszigetelése miatt a csapadékvíz 10-15 éve folyamatosan áztatja a teljes épületrészt felülről, a csapadékvíz bejut annak belsejébe és az így kialakuló torlóvíz minden használati szinten belülről amortizálja a szerkezetet.
  • Lentről pedig a talajnedvesség áztatja az épületet. 

Az MCC eddig 20 milliót költött a FEK-re. Ennyibe kerültek a felmérési tervek és az épületdiagnosztika, de „a takarításon, a kertben lévő növényzet kezelésén túl a saját erőből orvosolható, nélkülözhetetlen épületi problémák megoldására is energiát fordítottak”. 

A teljes felújításhoz a következő lépés a részletes tervezési program kidolgozása, amely kiterjed az építészeti megoldásokon és igényeken felül korszerű gépészeti és épületvillamossági megoldásokra is – írták válaszukban. A tervezőt az MCC közbeszerzés keretében választja ki, a kiválasztás a végéhez ért, az ajánlatok kiértékelése folyamatban van. 

Azt ígérik, a koncepcionális és vázlattervek még ősszel elkészülhetnek, és miután az MCC elfogadta a terveket, kezdődhet az építési engedélyezési eljárás – várhatóan 2023 első negyedévében. A kivitelező kiválasztása is „a közbeszerzés szabályrendszereinek megfelelően” zajlik majd. Tájékoztatásuk szerint „az épület elhelyezkedése és történelmi jelentősége kapcsán” folyamatosan egyeztetnek a városvezetéssel „az épület új funkcióinak kialakítása tekintetében”. 

Elég egyértelműen utalnak arra is: nem biztos, hogy a felújítás villámgyors folyamat lesz. „Vannak olyan felmerülő tényezők, amelyek a konkrét építési munkálatok megkezdésének időpontját befolyásolják. Ilyenek a közbeszerzési  jogszabályok, amelyek lehetővé teszik a vitatott pontokról történő egyeztetést, illetve helyi építési szabályoknak megfelelés és az értékvédelem miatt a tervezés is alaposabb munkát igényel” – írják.

Az MCC-nek egyébként van pécsi központja, tavaly már közel 40 programnak adtak otthont, rendezvényeiken állításuk szerint több mint 1600 vendég vett részt. „Az MCC Fiatal Tehetség Program már 2015 óta működik Pécsett, az azóta indított évfolyamokon 50 általános iskolás végzett, jelenleg pedig négy évfolyamon, közel 100 fiatal vesz részt a pécsi központ képzésein. A Középiskolás Program mintegy 180 Pécsről érkező diákot számlál, az Egyetemi Program pedig több mint 30 diák képzését végzi” – írták válaszukban.

Hirdetés