Csaknem 10 százalékkal nőtt Pécs iparűzésiadó-bevétele az előző évben, derült ki a napokban elfogadott zárszámadásból. Mivel az adó mértéke nem emelkedett, de a vállalkozások által befizetett összeg mégis jelentősen több, ez tiszta képet mutat a pécsi gazdaság erősödéséről is.

Átlépte a 8 milliárd forintos összeget a pécsi önkormányzathoz befolyt iparűzési adó 2018-ban, az összeg nemcsak az előre tervezettnél több, hanem mintegy 10 százalékkal magasabb az előző évinél – többek között ez is kiderült a zárszámadás tárgyalásakor.

Ez a tétel több szempontból is fontos. Egyrészt rendre felmerülnek olyan vélemények, miszerint Pécsett oly gyenge a gazdaság, hogy a vállalkozások iparűzési adója helyett a pécsieknek kell megfizetniük adójukkal a város működését, miközben az építményadó összege nem éri el a 3 milliárdot, a telekadóbevétel pedig 610 millió forint, és ezek egy részét szintén nem a polgárok, hanem a vállalkozások fizetik.

A Harman pécsi gyára is folyamatosan bővít

Decsi István, Pécs alpolgármestere is arra hívta fel a figyelmet, a mintegy 10 százalékos iparűzésiadó-emelkedés a kétszerese az országos gazdasági növekedés átlagának. Ráadásul minden esély megvan arra, hogy a pécsi gazdaság tovább erősödjön. Hiszen amellett, hogy az elmúlt időszakban is több cég telepedett meg, illetve fejlesztett Pécsett (csak pár példa: fejleszt a BAT, a Magnus Aircraft, a Hauni, a Harman vagy éppen a SOMAPAK), újabb beruházások előkészítése is folyik. Ahogy Decsi István hangsúlyozta, a pécsi önkormányzat is azért építtet üzemcsarnokokat a Déli Ipari Parkban, hogy teljes infrastruktúrával fogadhassa a betelepülő cégeket – van is érdeklődés ezekre az épületekre. Mint ismert, ezen kívül a Déli Ipari Parkban épít új gyárat a dél-koreai autóipari óriáscég, a Hanon is.

Modern irodaházat alakítanak ki az IH helyén

Ugyanakkor egy másik iparág is megszületett Pécsett, emelte ki Decsi István, hiszen egymás után nyíltak és nyílnak meg a szolgáltatóközpontok, az úgynevezett SSC-k, ezek  között van például a német hátterű ITSH, az ALDI vagy éppen a Viessmann.

Az alpolgármester elmondta, csak ebben az ágazatban több mint ezren dolgoznak már Pécsett, ráadásul újabb beruházások várhatóak. Mivel az érdeklődés is folyamatos a cégek részéről Pécs iránt, ezért is kezdett az önkormányzat belvárosi irodafejlesztési programot. Az elkészülő központokban újabb munkahelyek jöhetnek létre – ez pedig értelemszerűen tovább élénkíti a gazdaságot.