Nagyon bírják az utasok az új pécsi elektromos buszt

Mint arról nemrég hírt adtunk, a napokban aláírták Pécsett azt a szerződést, melynek eredményeképp 2020 első negyedévében 10 teljesen elektromos, környezetkímélő, korszerű busz érkezik a Tüke Busz Zrt. flottájába. Egy elektromos tesztbusz már járja a pécsi buszútvonalakat, a járművet a pécsiek egy hétig próbálhatják ki. Mentünk is egy kört az új e-busszal, hogy megtudjuk, hogy tetszik a helyieknek.

Jövőre, 2020 elsején, nagyjából az első negyedévben már minden pécsi használhatja azokat a kínai BYD által Magyarországon gyártott korszerű, kényelmes, környezetkímélő új elektromos buszokat, melyek a város megannyi buszútvonalán fogják kiváltani a régi, kevésbé környezetbarát járműveket. Ugyan a 10 új buszra még egy kicsit várni kell, de nemrég, a szeptember elsején megrendezett hagyományos uránvárosi családi bányásznapon az érdeklődők már kipróbálhatták az egyik e-buszt, mely tesztüzemben egy héten keresztül járja majd Pécs buszútvonalait.

Egy héten keresztül járja a várost tesztüzemben

A szeptember 2-től forgalomba állt próbabusszal tett egy kört Decsi István alpolgármester is, aki lapunknak elmondta, hogy a 60 fő szállítására képes, kéttengelyes, 12 méteres, 3 ajtós, alacsony padlós, kétklímás – a gyártó legkorszerűbb modelljének számító – buszok egy feltöltéssel több mint 300 kilométert tudnak megtenni, majd hozzátette, hogy a járművek üzemeltetéséhez szükséges töltő- és szervizállomást is megépítették már.

– A zéró károsanyag-kibocsátású, nagyon halk elektromos buszok gyártása hamarosan megkezdődik és nyolc hónapon belül már forgalomba is kerülnek. Az új buszoknak köszönhetően tehát a város lég- és zajszennyezettsége jelentősen csökken, az utasok komfortérzete pedig reményeink szerint nőni fog. Nagyon szeretnénk ezzel a tíz busszal bebizonyítani, hogy Pécs alkalmas arra, hogy a teljes buszflottáját elektromos, környezetbarát járművekre cseréljük – mondta az alpolgármester.

Jövőre 10 új busz érkezik Pécsre

A tesztbusszal mi is mentünk egy kört a 41-es, reménypusztai útvonalon. A buszon utazott a nyugdíjas Papp Lajos is, aki kérdésünkre elmondta, hogy azért tartja hasznos fejlesztésnek az e-buszok beszerzését, mert Pécsett sok esetben valóban nem megfelelő a levegő minősége.

– Ha már az emberek többsége nem tud még elektromos autót vásárolni, akkor legalább a város vegyen, a köz javára. Ugyan azt mondják, hogy ne féljünk, benzin az mindig lesz, de hogyha vannak kéznél alternatív megoldások, akkor lépni kell. Ez pedig egy jó lépés. A kornak abszolút megfelelő busz ez, szép és tágas, elférünk egymás mellett az ülések közti folyóson is – mondta.

Az elektromos buszok egyébként a tervek szerint évente 900 ezer kilométert fognak futni Pécsett, ami a társaság buszai által megtett éves kilométerszám több mint 10 százaléka.

Hirdetés