Nemzeti Energiacsúcs összehívását sürgetik az ellenzéki polgármesterek

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben arra szólítja fel a kormányfőt, hogy azonnal hívjon össze egy Nemzeti Energiacsúcsot, hogy az önkormányzatokat sújtó energiaár-emelkedés kezelésére közösen találjanak megoldást. A nyílt levelet számos ellenzéki város vezetője, így Péterffy Attila, Pécs polgármestere is aláírta.

Karácsony a nyílt levélben azt írja, a magyar települések veszélybe kerültek, és az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmentése, így bölcsődék, óvodák, idősotthonok fenntartása, a közvilágítás, a közösségi közlekedés működtetése, a kulturális intézmények megmaradásának biztosítása a kormány azonnali cselekvését teszi elkerülhetetlenné.

A főpolgármester szerint egyetlen városvezető sem akar intézményeket bezárni, ezért mindent meg is tesznek az alapvető közszolgáltatások fenntartása érdekében. Egyúttal a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti Energiacsúcs összehívására szólítja fel Orbán Viktort, valamint arra, hogy azonnal kezdjen párbeszédet az önkormányzatokat képviselő szervezetekkel. Karácsony szerint a Nemzeti Energiacsúcs alkalom és lehetőség arra, hogy a másra mutogatás, a bűnbakok keresése helyett végre megoldási javaslatok kerüljenek az asztalra.

Kormányzati támogatásra javaslatot is megfogalmaz a levél, amely szerint a magyar települések támogatásának forrása lehet az önkormányzatoktól elvont adóbevétel visszaadása éppúgy, mint a megemelkedett energiaárak miatt keletkezett költségvetési többletbevétel.

A nyílt levél végén azt hangsúlyozza, hogy a szociális krízis elkerülése, a magyar települések működőképességének fenntartása nemzeti érdek.

A levelet Karácsony mellett számos ellenzéki vezető város polgármestere aláírta, így Péterffy Attila is. De ott van az aláírók között Botka László (Szeged), Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely), Nemény András (Szombathely) és Szűcsné Posztovics Ilona (Tatabánya) is.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/pfbid02wXRbEuYzwvE8NXN1mBCcVDrpmc7j3T3akKy2XhrL5aquRGdBZi8qcXTvRXj61MpUl

Hirdetés