Önkormányzat: „Pécs nem adja a vízművét a kormánynak”

1892. szeptember 13-án felavatták a tettyei forrásházat I. Ferenc József császár jelenlétében

A modern pécsi vízellátás indulását jelentette, mikor forrásházat és gépházat emeltek a Tettye-forrás felé 1892-ben, idén éppen 130 éve. Ezzel megkezdhette működését a város első vízműve. Innen kapta a nevét a Tettye Forrásház Zrt., a város mai szolgáltatója. A céget jelenleg a helyi önkormányzat kezeli, mostani közleményük szerint pedig ez így is fog maradni. Az alábbiakban közöljük ezt változtatások nélkül. 

„Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata fontosnak tartja a víziközmű-szolgáltatást, és stratégiai fontosságú értékként tekint a pécsi közösség víziközmű vagyonára, valamint a szolgáltatást végző cégre, a Tettye Forrásház Zrt-re. Mindenekelőtt pedig fontosnak tartja az önrendelkezést, tehát azt, hogy a helyi közösségnek fontos ügyekben a települések maguk hozhassanak döntéseket.

Pécs önkormányzata a fenti elveket figyelembe véve nem él a kormánynak azzal az ajánlatával, amely a gyakorlatban a teljes víziközmű vagyon, a szolgáltató cég és a víziközmű-ellátással kapcsolatos alaptevékenység átadását jelenti az államnak. A szaktárca ajánlata szerint amennyiben Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. augusztus 31-ig úgy döntött volna, hogy átadja az önkormányzati víziközmű tulajdont az állam részére, akkor a szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. 2022. évi számviteli veszteségét az állam finanszírozta volna. Kizárólag a víziközmű-szolgáltatás alaptevékenységét vette volna át az állam, a másodlagos tevékenységek, mint például az ivóvíz-kiszállítás, illetve a szippantott szennyvíz elszállítása és kezelése továbbra is önkormányzati feladatok maradtak volna.

Pécs városa továbbra is inkább a korábban államosított javak újbóli önkormányzati tulajdonba adását szorgalmazza, semmint újabb vagyontárgyak, eszközök államosítását. Az önrendelkezést és a hatékony helyi döntéshozatalt véleményünk szerint a ma állami felügyelet alatt álló, de a helyi közösségeket szolgáló feladatok visszaadása, és azok finanszírozásának biztosítása szolgálná. 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

FRISSÍTÉS:

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség is eljuttatott lapunkhoz egy közleményt, melyben az önkormányzat közlésére reagálnak. Ez is változtatások nélkül olvasható alább.

„A pécsi baloldalnak ismét a haverok az elsők

Óriási hibát követett el újra Pécs baloldali városvezetése: rövidtávú pártpolitikai érdekek miatt kockára tették a pécsiek biztonságos vízellátását. Ahelyett, hogy éltek volna a szaktárca, illetve a kormányzat garanciáival, amelyek biztosították volna hosszútávon a Tettye Forrásház Zrt. megmaradását, gyarapodását, a szakszerű víz- és szennyvízellátást Pécsett; a baloldali városvezetés azt választotta, hogy a pécsiek pénzéből pumpál milliárdokat a víziközmű cégbe, eközben pedig pozícióban hagyja és fizeti a baloldali pártérdekek kiszolgálóit, akik most a Tettye Forrásházban kulcspozíciókat töltenek be – érdemi munka nélkül.

Mert mégis mi szükség van arra, hogy Péterffy Attila százmilliós nagyságrendben közpénzeket elosztó és maga is bezsebelő ügyvédje ott sertepertéljen igazgatósági tagként, hátráltatva a szakembereket?

Vagy ott ügyködjön az a Szabó Szilárd, aki eddig is évi közel 50 millió forint közpénzért igazgatja Pécs egyik legkisebb – és egyébként monopol helyzetben lévő cégét, a Pécsi Vagyonhasznosítót?

A pécsi Fidesz mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a pécsiek vízellátása ismét biztos, szakértői kezekben legyen, hosszú távon is a pécsieket szolgálva, ahelyett, hogy egy szűk baloldali kör felelősségvállalás nélkül a zsebét tömje a pécsiek adó és vízdíj befizetéseiből.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése
Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja”

Hirdetés