Palatinus Boutique Hotel néven, nyáron nyithat újra az egykori Aranyhajó Fogadó

Befejező szakaszához érkezett a Király utca 3. alatti szállodaépület műemléki nagyrekonstrukciója – írta sajtóközleményében a tulajdonos Hotel Nick Kft. 

A külső homlokzati munkák lezárultával és a belső befejező munkálatok előrehaladásával a végső szakaszába lépett az egykori Aranyhajó Fogadó épületének felújítását, átalakítását és bővítését célzó építési beruházás. A korábban több galibát okozó állványzatot már le is bontották és a tervek szerint a 29 szobás, 4 csillag minősítésű szálloda Palatinus Boutique Hotel márkanév alatt, várhatóan jövő nyáron nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a szomszédos Palatinus Grand Hotelt is működtető pécsi HotelKer Kft. üzemeltetésében.

Mint a közleményben emlékeztettek, hosszú út vezetett idáig onnantól, hogy a társaság 2009-ben bérlőként üzemeltetni kezdte az akkoriban még 15 szobás kis panziót:

„A beruházás létrejötte szempontjából meghatározó első fontos mérföldkő az ingatlan megvásárlása volt 2018-ban a korábbi tulajdonos Pécsi Vagyonhasznosítótól, melyre egy nyilvánosan meghirdetett – így bárki számára elérhető – pályázati felhívás legmagasabb vételárat kínáló ajánlattevőjeként társaságunknak nyílt lehetősége.

Az ingatlanért fizetett vételár mértéke kapcsán a sajtóban visszatérően megjelenő értesüléseket kiegészítve megjegyeznénk, hogy a pályázatban a nyertes ajánlattevőnek a vételár megfizetése mellett kötelező vállalást kellett tennie az addigra jelentősen leromlott állagú épület meghatározott határidőre történő teljeskörű műemléki felújítására is. Tehát a pályázat a vételáron felül, annak potenciálisan a többszörösére rúgó anyagi kötelezettségvállalást rótt a majdani vevő részére, a vételár mértéke ezért elsősorban ebben a kontextusban értelmezendő.

Társaságunk ezidáig mind a benyújtott pályázatában, mind az annak folyományaként megkötött ingatlan adásvételi szerződésben foglalt valamennyi kötelezettségét és vállalását maradéktalanul és határidőre teljesítette.

A projekt megvalósulása szempontjából meghatározó – és gazdaságilag nélkülözhetetlen – második mérföldkő a sikeres szálláshelyfejlesztési pályázatunk volt 2019-ben, melyre a Magyar Turisztikai Ügynökség jelentős összegű vissza nem térítendő támogatást ítélt meg.
A támogatás kapcsán – szintén korábbi sajtóértesüléseket kiegészítve – azt jegyeznénk meg, hogy ma a vidéki Magyarországon, minősített szállodai kategóriában, jelentős kapacitású kereskedelmi-szálláshely létrehozására irányuló új fejlesztést megvalósítani – néhány kiemelt kivételtől eltekintve – támogatás hiányában kizárólag üzletileg soha meg nem térülő beruházás keretében lehetséges. Érdemes visszatekinteni, hogy a régióban az ezredforduló óta hány ilyen típusú új szálláshely létesült tisztán önerőből (bankhitelből), azaz vissza nem térítendő támogatás(ok) legalább részbeni felhasználása nélkül. Nem sok.
A turizmus – mint meghatározó nemzetgazdasági ágazat – fejlesztése és dotálása az elmúlt időszak elismert és kiemelt gazdaságpolitikai célja, hiszen egy-egy ilyen léptékű turisztikai beruházás megvalósulása az építőipari megrendelések, a direkt és indirekt munkahelyteremtés, a helyi adóbevételek növekedése és a vendégforgalom generálta többletfogyasztás révén pozitív hatást gyakorol a szűken vett régióra is.

A fejlesztés megvalósíthatósága szempontjából meghatározó harmadik mérföldkő a 2020-ban indult kivitelezés első évében váratlanul felmerült műszaki kihívás, az épület komplex tartószerkezeti megerősítése volt.

Ennek során a kivitelezésben résztvevő szakemberek közreműködésével a bontási munkálatok előrehaladtával feltáruló és folyamatosan változó körülményekhez igazodva bányászati módszerekkel új alaptesteket, pillérvázas technológiával új felmenő szerkezeteket, az egyes szinteken pedig új vasbeton födémlemezeket létesítettünk. Gyakorlatilag házat építettünk a házba úgy, hogy közben megőriztük az eredeti épület tömegét, jellegét, térszervezését és valamennyi dokumentált műemléki értékét.”

Hirdetés