Emléktáblát kaphat Pécsett Abay Nemes Oszkár olimpikon, ügyvéd, aki hatalmas sportsikert szerzett a városnak, majd 1956 után meghurcolták, elveszítette a munkáját, végül csillésként fejezte be életét. 

Ha a pécsi közgyűlés csütörtökön jóváhagyja, olyan ember kaphat emléktáblát Pécsett, aki nem csak jelentős sportsikerrel öregbítette a város hírnevét, de élete is például szolgálhat a mai kornak.

Abay Nemes Oszkár 1913 szeptemberében született a Pozsony vármegyei Magyardiószegen, hét testvére volt. Két év múlva a család Paksra költözött, a fiatal Oszkár itt tanult meg úszni, a Dunában. Hamarosan Pécsre jött a család, az ifjú a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanulója lett. Úszótehetsége hamar megmutatkozott, a Pécsi Atlétikai Club versenyzője lett, már a harmincas évek legelején egymás után szerezte az országos érmeket, bekerült az ifjúsági válogatottba. Mivel felvették a pécsi egyetem jogi karára (amit egyébként kitüntetéssel végzett el), a Főiskolai Világbajnokságon is indulhatott, a magyar csapat tagjaként a 4×200-as gyorsváltó tagjaként aranyérmet nyert, és bekerült az olimpiai keretbe.

1936-ban minden sportoló a berlini olimpiára készült, így volt ez az úszókkal is. A keret tagja volt Abay Nemes Oszkár és még egy pécsi kötődésű sportoló, Gróf Ödön. 1936. augusztus 12-én, telt ház előtt ugrott medencébe a négyes váltó, soraiban Abay Nemes Oszkárral. Az előzetes eredmények alapján az látszott, aligha tudják megszorítani a favorit japán és amerikai versenyzőket, de a magyarok hatalmasat küzdöttek, és végül Európa-csúccsal, 9 perc 12.3 másodperces idővel a bronzérmet szerezték meg a 4×200-as gyorsváltóban.

Az olimpia után hatalmas ünnepséggel fogadták a Pécsre visszatérő Abay Nemes Oszkárt és Gróf Ödönt, már a főpályaudvaron köszöntötték őket. Az olimpikonokat Makay István akkori pécsi polgármester üdvözölte, a kormányzótól pedig a Toldi Miklós Emlékérmet kapták meg.

Abay Nemes Oszkár – több bajnoki cím után – 1941-ben fejezte be a versenyzést, de a sporttól nem szakadt el, részt vett az úszók képzésében is. Főállásban ugyanakkor már ügyvédként tevékenykedett. 1942-ben megnősült, három gyermeke született.

A világháború után politizálni kezdett, előbb a kisgazdapártban, majd a kereszténydemokrata irányultságú Demokrata Néppártban, amelynek színeiben 1947-ben bejutott a parlamentbe is. Az egyre erősödő kommunista uralom azonban őt sem kímélte, a feljegyzések szerint már az ötvenes évektől megfigyelték, zaklatták.

Az 1956-os eseményeket követően a pécsi forradalmárok védőügyvédje lett – ez valószínűleg végképp szálka lehetett a rendszer szemében. Alkalmatlannak nyilvánították az ügyvédi munkára, a kamara törölte tagjai sorából, és bezáratták az irodáját. Hosszú ideig munka nélkül volt, végül barátai tudtak neki állást szerezni – a vasasi bányában, csillésként. 1958-ban üzemi balesetet szenvedett, és kórházi kezelés után 1959 januárjában elhunyt – nem sokkal korábban töltötte be a 45. életévét.

1997 óta a pécsi Hullámfürdő sportuszodája viseli Abay Nemes Oszkár nevét. Ha pedig a közgyűlés elfogadja, a Hunyadi úton, egykori lakóházán egy emléktáblát állítanak tiszteletére.

Felhasznált források: Magyardiószeg (Sladkovicovo) honlapja, Pécs Lexikon, PSN Zrt., közgyűlési előterjesztés

Fotók: Pécsi Sportmúzeum, Barankovics-alapítvány

Hirdetés