Pécsi aquapark: a Füzes dűlő helyett a Tüskésrétet vizsgálják a fürdő helyszíneként

Tüskésrét

Új koncepció mentén haladhat tovább a pécsi aquapark projekt – írja az önkormányzat pénteki közleménye. Az előkészítésre is újabb egy évet biztosított az illetékes minisztérium.

A közlemény emlékeztet: a pécsi aquapark projekt előkészítése még 2017-ben, az előző városvezetés idején kezdődött. A város mintegy 500 millió forintot nyert pályázaton a Modern Városok Program keretében a fürdő előkészítésére. A 2019 októberi választásokig ebből 350 milliót használt el Pécs egy Füzes dűlői aquapark előkészítésére, amiből semmi nem lett, többek között azért, mert 16 magánkézben lévő ingatlant kellett volna hozzá megvenni. A helyzetet súlyosbítja, hogy megmaradt 150 millió forinttal 2020 december 15-éig kellett volna elszámolni – írják.

A közlemény szerint “Török Ottó sportberuházásokért felelős polgármesteri biztos hónapokon át tartó lobbimunkájának köszönhetően” folytatódhat tovább a projekt egy másik lehetséges helyszín vizsgálatával. Mivel az előkészítésre eredetileg kijelölt határidő lejárt, a tárca megtehette volna azt is, hogy lezárja a sikertelen projektet, de az EMMI nem így döntött – írják.

Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára levélben tájékoztatta a napokban Pécs polgármesterét a tárca támogató döntéséről. A levélből kiderül: a minisztérium hozzájárul ahhoz, hogy a megvalósíthatatlan Füzes dűlői elképzelés helyett a mostani városvezetés által kiszemelt helyszínt, Tüskésrétet vizsgálja az önkormányzat. Erre további egy évet biztosít a minisztérium, az aquapark előkészítési munkáit 2021 december 31-éig kell elvégeznie a városnak – áll a közleményben

“Pécs önkormányzatának így lehetősége nyílik, hogy több elvesztegetett év, javarészt haszontalanul elköltött 350 millió forint után új helyszínen valósíthassa meg azt a fejlesztést, amelyet a pécsiek minden más beruházásnál fontosabbnak tartanak” – zárul a közlemény.

A közlemény után nem sokkal befutott az ÖPE reagálása is. Kővári János, az ÖPE elnöke a következő levelet juttatta el lapunkhoz: “Az önkormányzat mellékelt aquaparkról szóló sajtóközleménye finoman szólva nem teljes mértékben fedi a valóságot. Az EMMI értesítése valós, ám az aquapark új helyszínét a Tüskésrétet jómagam és az ÖPE szakértői javasoltuk még 2018-ban. S az sem felel meg a valóságnak, hogy Török Ottó lobbizásának eredménye lenne csupán hogy itt folytatódhatnak az előkészületek, hisz az elmúlt két éve alatt szakértőink bevonásával 5 szakállamtitkárral tárgyaltunk ezért a lehetőségért, eredménnyel!”

Hirdetés