Civil alapot hoz létre a pécsi önkormányzat, ami a magas energiaárak által sújtott helyi civil szervezeteket hivatott segíteni. Az alábbiakban a városháza erről szóló közleményét olvashatják.

„Az egekbe szökő energiaárak nemcsak a családokat, a cégeket és az önkormányzatokat sújtják, de a civil szervezeteket is. Azokat az egyesületeket, alapítványokat, amelyeknek az energiaválság miatt egyenesen a működésük, a létük került veszélybe. A civilség képviselői nélkül egyetlen település közösségi élete sem lehet teljes. Célunk ezért az, hogy az energiaválság által a pécsi civil szervezetek körében okozott károkat mérsékeljük.

Ennek érdekében Pécs önkormányzata – a 2021-ben elfogadott civil koncepcióban foglaltaknak megfelelően – létrehozza a Pécsi Civil Alapot.

Ehhez az energiaválság miatt Péterffy Attila polgármester 2023-ban a polgármesteri keretéből járul hozzá.

Pécs önkormányzata 2022-ben fogadta el 100 pontos energiamenedezsment programját, amellyel Pécs városa az energiaválságra reagál. Ebben nemcsak az önkormányzat saját szervezeteire, cégeire és intézményeire, de a pécsi civil szervezetekre is gondot fordított Pécs önkormányzata.

A civil szervezeteket sújtó problémát idejekorán észlelte Pécs város vezetése. 2022 októberében a pécsi közgyűlés utasította a városháza érintett főosztályvezetőjét, hogy mind a szociális területen működő, mind a kulturális feladatellátás területén dolgozó civil szervezetek esetében mérje fel: milyen támogatás szükséges ahhoz, hogy a közösségek meg tudják őrizni működőképességüket. Ugyanezen döntés a Polgármesteri Hivatal 2022-es reprezentációs keretének 50 százalékát és a tavalyi polgármesteri keret teljes maradványát a szociális feladatellátásra csoportosította át.

Október 12-én Pécs polgármestere levélben tájékoztatta a kormányt az energiaár-robbanás Pécs önkormányzatára gyakorolt hatásairól.

Itt kell megjegyezni, hogy a közel egymilliárd forintos állami energiatámogatás, amelyet Pécs kap, kizárólag közvilágításra és a város saját intézményeinek (óvodák, bölcsődék, idősotthonok) működtetésére fordítható a miniszterelnökség tájékoztatása alapján.

Egyre fokozódó gondjaikat a pécsi civilek maguk is jelzik. Abból a célból, hogy részleteiben megismerjük a problémát, első ízben januárban kimondottan az energiaárak növekedésével kapcsolatos civil fórumra hívtuk őket.

A helyzet gyors és hathatós lépést kíván, ezért Pécs önkormányzata – a 2021-ben elfogadott civil koncepcióban foglaltaknak megfelelően – idén létrehozza a Pécsi Civil Alapot 20 millió forint értékben. Pécs polgármestere, Péterffy Attila 2023-as polgármesteri keretéből (ami összesen 35 millió forintot tesz ki) 20 millió forintot szintén egyesületek, alapítványok energiaköltségeire ajánl fel.

Arról, hogy az így kialakuló 20+20 millió forintos Pécsi Civil Alapot miként használja fel az önkormányzat, a pécsi civil szervezetek megkérdezésével, széleskörű bevonásukkal hoz döntést.

A mentőcsomag létrehozásáról február 14-i ülésén dönthet Pécs város közgyűlése.”

Hirdetés