Pécsi válasz a rezsiválságra: rendkívüli közgyűlésen döntöttek az intézkedéscsomagról

A jelenlegi energiaárak hat és fél milliárd forint többletköltséget okozhatnak a pécsi önkormányzatnak jövőre. Néhány napja sajtótájékoztatón mutatta be a városvezetés, milyen lépéseket, intézkedéseket tervez a hiány csökkentése érdekében. Ezekről ma rendkívüli ülésen dönt a közgyűlés. Az ülést szövegesen élőben közvetítjük a főbb történésekre fókuszálva. A PécsTv közvetítését ITT, a mai napirendet ITT lehet megnézni.

A napokban a helyi Fidesz is reagált az önkormányzati intézkedési tervre, szerintük a városvezetésnek magán kellene kezdenie a spórolást. Csizmadia Péter frakcióvezető a keddi havi rendes közgyűlésre két előterjesztést is bevitt, amiben a Fidesz javaslatait foglalta össze, de ezeket elutasította a testület.

Az alábbiakban összefoglaljuk, miről is vitáznak ma a pécsi képviselők, aztán az élő tudósítás következik.

Sokmilliárdos többletköltség

A jelenlegi energiaárakkal számolva jövőre 6,5 milliárd forinttal kell többet költenie a pécsi önkormányzatnak áramra és fűtésre a város intézményeinél, cégeinél, és a polgármesteri hivatalban. Ebből a legnagyobb tétel az áramdíj emelkedése, 5,3 milliárd, azon belül pedig a közvilágítás. Mivel számos intézmény és cég a távfűtési rendszerre kapcsolódik, a gáz árának emelkedése „mindössze” közel 700 milliós növekményt jelent, a távhő drágulása pedig 541 millióval terheli meg várhatóan a büdzsét. Az áram esetében egyébként tizenkétszeres a drágulás, de már idén is ötszörös áron vették 2021-hez képest az önkormányzati cégek.

A különböző intézkedésekkel összességében 1,5 milliárdos megtakarítást érhetnek el. A legnagyobb szelete ennek egy közvilágítás-korszerűsítési program lehet: egymilliárd forint hitelből, vagy állami támogatásból (esetleg nullaszázalékos hitelből) 5000 elavult lámpatestet cserélnének le a városban, ami azonnal évi 430 millió forintos költségcsökkenést eredményezne. A közvilágítás lekapcsolását nem tervezik.

A maradék 4 milliárd forint ledolgozására a következő lehetőségek vannak:

 • A jövő évi energiabeszerzéseket már egy jóval alacsonyabb áron sikerül megvalósítani;
 • Megnyílnak a 2021–2027-es uniós források az ország előtt, amiből önkormányzati cégek, intézmények energiakorszerűsítését is finanszírozni lehet.
 • A kormányzat közvetlen, pénzbeli segítséget nyújt.
 • További költségcsökkentési lépések.

A 104 pontos intézkedéscsomag novembertől április 30-áig érvényes.

A csomag főbb pontjai

 • A cégeknél, intézményeknél, és a polgármesteri hivatalban – a gyermeknevelési és szociális intézmények kivételével – 20 fokban maximálják a fűtési időszakban a hőmérsékletet, ahol lehet, bevezetik a pénteki home office-t, és egyéb költségcsökkentő intézkedéseket vezetnek be.
 • A több telephellyel rendelkező intézményeket központosítják, a felszabaduló épületeket megpróbálják értékesíteni.
 • A sok áramot használó Tettye Forrásházat rákötnék a két éve átadott, de azóta nem működő Füzes dűlői napelemparkra, így csökkentve a cég költségeit.
 • Az őszi-téli időszakban (október 6-tól) zárva tart a Nevkó uszodája, ahol éppen felújítás zajlik, január egytől zárva lesz a Lauber Dezső Sportcsarnok is energetikai korszerűsítés miatt, és télen nem lehet látogatni a Szivárvány Gyermekházat, valamint a Boldogság házát sem.
 • Egyes intézményeknél felülvizsgálják a nyitvatartási időt.
 • Terv készül az önkormányzati lakások energetikai fejlesztésére, a nehezen fejleszthető ingatlanokat a lakóknak értékesítenék, plusz bevételt generálva.
 • Napelemes rendszerre kötnék a Kodály Központot, lecserélnék a Pécsi Nemzeti Színház lámpáit, és a Hullámfürdő energetikai rendszerét is teljesen megújítanák. Utóbbiban egyébként 25 foknál nem lesz melegebb a víz.
 • A szociális és gyermeknevelési intézményekben is számos olyan intézkedést terveznek, amitől csökkenhet az energiafelhasználás.

Segítség civil szervezeteknek és rászorulóknak

Egy, a város és a kormány által egyenlő arányban feltöltött alapból segítenék a kötelező állami és önkormányzati feladatokat ellátó civil szervezeteket. Ugyanilyen közös alapból történne a 2-25 főt foglalkoztató kis helyi cégek munkahelymegtartó célú támogatása.

Szociális támogatási rendszert állítana fel az önkormányzat, újraélesztenék a felsőoktatásban tanuló hátrányos helyzetű diákokat támogató programot (Bursa Hungarica), bevezetnék az iskoláztatási támogatást a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak számára, a rászorultak számára tűzifát adományoznának a korábbihoz képest emelt mennyiségben, a meglévő gyógyszertámogatást kibővítenék, és megélhetési támogatást is nyújtanának azoknak, akiknek a lakhatásuk kerül veszélybe a megnövekedett energiaárak miatt.

A mai ülésnek két napirendi pontja van, az egyik maga a költségcsökkentési stratégia, a másik a szociális intézkedéscsomag.

9.10: Péterffy Attila megnyitja az ülést.

Péterffy Attila: Gazdasági válság elé nézünk, hogy ennek hatásait enyhítsük, több mint százpontos csomagot állítottunk össze. Ma erről dönt a közgyűlés, reméli, minél nagyobb támogatottsággal.

9.15: Döntés energiatakarékossági tervről: – rövid távú intézkedések – pécsi civil mentőcsomag – egyedi támogatási rend kialakítása helyi cégek számára valamint forrásteremtés – energetikai célú fejlesztések előkészítése és elindítása 

Ruzsa Csaba alpolgármester: Az eredeti intézkedéscsomagot több pontban módosították. A rendelőintézetnél marad a 19 órás zárás, de egy más típusú takarékossági intézkedés lenne helyette. A városháza és az összes ingatlan december 27-től január 8-ig lesz zárva. A polgármesteri keretet átcsoportosítják szociális célra, a három alpolgármester és a polgármester lemond év végéig a cafeteria-keretekről, a reprezentációs kereteket ötven százalékkal csökkentik.

A helyi cégek támogatásáról: A kormányzat az energiaintenzív ágazatokat külön támogatja, a városnak ide nem kell beszállnia. Egyedi támogatási rendet dolgoznak ki a kisebb cégek támogatására, mert sok cég a következő hónapokban még kedvezményes áron kapja az energiát, ők tehát annyira nem szorulnak rá a segítségre. A PVH és a ZSÖK vezetése dönthet a bérlőik támogatásáról, de nem bérleti díj kedvezményben gondolkodnak.

A közvilágítás korszerűsítésére feltételes közbeszerzést írnak ki, bíznak benne, hogy az EU és a magyar kormány megállapodik, és elérhetők lesznek erre uniós források, de ha kell, más forrásból valósítják meg a fejlesztést.

A ZSÖK-nél, azon belül a Kodály Központnál elindítanának egy jelentős LED-csereprogramot. Vizsgálják, hogy a Kodály mögött kialakítható-e egy lábakon álló nappelempark.

A Pécsi Nemzeti Színház villamoseneregia-igénye a legmagasabb. Vizsgálják itt is a napelem telepítésének lehetőségét. Javasolják, hogy a kötelező 50 milliós évi felújítás egy része energiatakarékossági fejlesztés legyen.

Tettye Forrásház: a Füzes dűlői napelemparkra kötnék rá a céget.

A fiókkönyvtáraknál megnézik, hogyan alakulnak a fűtési számláik az első két hónapban, utána döntenek a január-februári időszakról.

Hullámfürdő: a vízhőfok-csökkenést a sportszervezetek leokézták, abban bíznak, hogy a kormányzat valamelyik központi támogatási programjának segítségével megoldható a Hullámfürdő nyitva tartása.

Jégpálya: időjárásfüggő lesz a nyitva tartás, azaz hideg időben lesz csak nyitva várhatóan.

Pécsi civil mentőcsomag: a közfeladatot ellátó szociális és kulturális szervezeteknél az állam részéről is szükség lenne plusz támogatásra, de külön-külön szeretnének velük egyeztetni.

Szivárvány Gyermekház: Részleges temperáló bezárás lesz.

Pécsi Ellátó Központ Bercsényi utcai épülete: ezt bezárnák, de nem bocsátanak el senkit. Sokba kerül a fűtése, átköltöztetnék távfűtött épületbe. Az ingatlan sorsáról később döntenek. Lehet, hogy felújítanák, de nem vetik el az értékesítést sem.

Több cégnél racionalizálják az ingatlanhasználatot a spórolás érdekében.

Nem javasolják a négynapos munkahét bevezetését. Inkább a home office-t preferálják, cégek esetében sok esetben ennek nincs akadálya, intézményeknél nem mindenhol. Megnézik majd, mennyit lehet ezen spórolni.

Javaslatot tesznek a Mandulás kemping és a Bőrklinika cseréjére, utóbbit nem sikerült értékesíteni nyilvános liciten, nem érkezett érvényes ajánlat. Liciten kívüli ajánlat érkezett, 780 millió forint értékben. Az ingatlan műemléki védettség alatt áll, ami korlátozza a hasznosíthatóságát. A 780 milliós ajánlat elfogadása esetén 140 milliós vagyonvesztés történne, ezért ezt elvetették. A csere úgy jönne létre, hogy a Manduláson kívül még 205 milliót kapna is a város a volt Bőrklinikáért. Ezt a bevételt a szóban forgó “rezsicsomagba” csoportosítanák át.

Vizsgáltatják különböző egyéb ingatlanok értékesítését, van, ahol már előleget is fizettek. Ezek jórészt olyan ingatlanokról van szó, amelyek a korábbi állami hitel miatt meg voltak terhelve, de ahogy a város törleszti az adósságát, úgy engedik ki ezeket a jelzálog alól. Ezeket a bevételeket is ebbe a csomagba teszik bele.

Az intézkedéscsomag csak április 30-áig él, mivel úgy látják, hogy addig és azután több tényező is hathat az energiaárakra. (Az önkormányzat cégei és intézményei januártól az előző havi piaci átlagár alapján fizetnek a gázért és az áramért.)

Közvilágítás: kétlépcsős felújítást terveznek, lekapcsolni nem szeretnék a közvilágítást, ez az utolsó utáni utáni lépés lenne, persze nem lehet kizárni. Szeretnék, ha a város működése zavartalan legyen. A helyi cégek működése kiemelten fontos, hiszen az adóbevétel létfontosságú a városnak. Egy közös támogatási alapot hoznak létre a cégek támogatására is.

Olyan időszak előtt vagyunk, amire az elmúlt évtizedekben nem volt példa – mondta az alpolgármester. 

Csizmadia Péter (Fidesz): Leültek tárgyalni a városvezetéssel pár napja, amikor tájékoztatást kaptak a csomagról. Érdemi javaslataikat nem vették figyelembe, pedig ez volt az ígéret. A baloldali holdudvarnak saját magán kellene elkezdeni a takarékoskodást, erre konkrét javaslatokat tettek, de ebből semmit nem építettek be az intézkedési tervbe. Ingatlanmutyit azonban beépítettek, a bőrklinika ügye ugyanis szocialista mutyi. Ennek ellenállt Toller László, Tasnádi Péter és Páva Zsolt is. Amióta Péterffy Attilának hívják a polgármestert, azon munkálkodnak, hogy helyzetbe hozzák az önöket finanszírozó baloldali pénzembereket. Ez egy jelentős lépés a börtön kapuja felé. A javaslat jelentős része egyébként támogatandó, egyetértenek vele, de elfogadhatatlannak tartja az említett ügyletet.

Bognár Szilvia: az előterjesztés végső verziójának átnézésre mindössze egy éjszakát kaptak, ami kevés. Aránytalan az intézkedéscsomag. A 104 pontból 90 pont érinti az intézményeket, és csak a maradék az egyéb cégeket. Vannak benne elnagyoltságok. A bőrklinika eladása aggályos sok szempontból. Forgalmi értékről beszélünk és nem piaci értékről. Nem tudjuk, hogy a Mandulás kempinget mennyiért vennék meg valójában, csak egy becslés van róla. Az önkormányzat és a pécsiek vagyonát nagy léptékben lapátolják ki valahova. Ne ebben a csomagban szavazzanak róla, hanem külön. A nyílt árverésen való értékesítés kerüljön beépítésre a lakások értékesítése során (az erre vonatkozó javaslatot elutasították).

Kővári János (ÖPE-KDNP): A tücsök és a hangya című mese jut eszébe erről a helyzetről. Az intézkedési terv későn készült el, és csak azért, mert a kormány ezt előírta. Ebben az évben nem lesz már energetikai megtakarítás ennek a csomagnak a révén. Sok minden meg tudtak volna tenni jóval korábban. Számos intézkedés majd csak 2023 végén, 2024-ben hoz majd költségcsökkenést.  A közvilágítást eddig is lehetett volna korszerűsíteni. Egymilliárdos megtakarítás csak jóval később fog megvalósulni. A 2021-27-es uniós finanszírozási ciklusra tervezett fejlesztési terveket módosítsák, és energiatakarékossági fejlesztéseket állítsanak a helyükre.

Ruzsa Csaba: a miniszterelnökség egyértelmű elvárása az ingatlanértékesítés, a későbbi támogatás egyik feltétele ez. Az üres ingatlanoknál a nyílt licit adott. Idén nem akarnak egy milliárdot megtakarítani, mert nem lehet. Nem hitelből szeretnék megvalósítani a közvilágítást, ez tévedésből maradt benn az előterjesztésben. Több fideszes javaslatot is befogadtak Csizmadia állításával ellentétben.

Kóbor József (LMP): Európa szinte minden önkormányzata hasonló helyzetben van, mindenhol intézkedési terveket dolgoznak ki. Máshol a kormányok léptek először, közvetlenül a lakosságot, vállalkozásokat kompenzálva központilag. Magyarországon ez egyelőre várat magára. Ehelyett a kormány az önkormányzatokra vár. Komlón, ahol fideszes polgármester van, felmerült a közvilágítás lekapcsolása és az emiatti kijárási tilalom bevezetése. Közvilágítás: 2015 körül szavazták meg, hogy hitelből valósítják meg a lámpacserét Pécsett, és a megtakarításból fizetnék a törlesztést. Akkor még nem tudtuk, hogy a kormányfő veje lesz és pocsék minőségű lámpákat fog idehozni és a korrupciót nem is számítva. A zöldbiztosi keretének maradványát felajánlja a szociális támogatási keretbe. Kormányzati nyomásra kell eladni az ingatlanokat, így óhatatlanul áron alul kell értékesíteni azokat. Azt javasolja, hogy a bőrklinika ügyletet vegyék ki az intézkedési tervből és szavazzanak róla máskor.

Csizmadia Péter (Fidesz): a magyar kormány havonta 200 ezer forintnyi rezsiköltséget vállal át a magyar családoktól az átlagfogyasztás erejéig.

Sajgó György (Momentum): vizsgálják meg a házi- a és gyermekorvosi rendelők támogatásának lehetőségét, ne csak a nagy egészségügyi intézményekre koncentráljanak. Pécsbányán és Gyükésen rengeteg olyan ingatlan van, amelyek kihasználatlanul állnak, ezeket értékesíteni kell. Azért nem tud adni a kormány pénzt az embereknek, például a tanároknak mert nincs pénz, másra költötte a kormány, például miniszterek béremelésére.

Barkóczi Csaba (Fidesz): a cégvezetők prémiumait nem kellene kifizetni, így lehetne spórolni, semmi értelme több tízmillió forintot fizetni a polgármester haverjainak, háttérembereknek, polgármesteri biztosoknak.

Hencsei Zsolt: ne szavazzanak a Mandulásról, vagy ha igen, akkor külön.

Ruzsa Csaba alpolgármester: tisztázni szeretné, hogy kormányzati támogatásban is bíznak, a kormányzat elvárás viszont ezt megelőzően az, hogy tegyenek meg mindent lokális intézkedések révén a spórolás és bevételszerzés érdekében. Nem lehet külön szavazni, mert ez a közgyűlési döntés fogja meghatározni a pozíciójukat meghatározni a későbbi tárgyalások során. Minél magasabb bevételi összeget kell bemutatni, hiszen több milliárdos plusz energiaköltségről van szó. Sajgó javaslatát támogatja.

Kővári János (ÖPE- KDNP): vizsgálják meg, hogy a jégpálya megnyitása és a városháza díszkivilágítása egyáltalán szükséges-e.  Vizsgálják meg, hogy csökkenthető-e a karácsonyi vásár hossza az energiamegtakarítás érdekében. A sportbiztosi és innovációs biztosi, valamint a tanácsnoki pozíciókat szüntessék meg. A 2021-27-es TOP-os fejlesztési terveket vizsgálják felül, és energia-megtakarítással járó tervekkel álljanak elő.

Ruzsa Csaba alpolgármester: elfogadja, hogy vizsgálják felül a jégpálya megnyitásának szükségességét. A városháza díszkivilágítását április 30-ig lekapcsolják. Nem javasolja, hogy rövidebb legyen a karácsonyi vásár. A kitelepülő cégek négyhetes karácsonyi vásárt kértek. TOP-fejlesztések: bízik benne, hogy meglesz a megállapodás az unióval és lesz külön keret energiatakarékossági beruházásokra a 2021-27-es ciklusban, és nem kell a TOP-os forrásokat erre lehívni.

Csizmadia Péter (Fidesz): a legégetőbb kérdések az energetikai problémák lesznek az önkormányzati szférában ebben az évtizedben. A mecseki libegő önkormányzati beruházásban például békeidőben sem egy életszerű ötlet. Érdemes lenne egy B verziót készíteni a TOP-os források kapcsán.

Pokorádi Gábor (Momentum): sokkoló számok vannak az anyagban. Nem érti, miért ilyen áron kapja az önkormányzat az áramot, amikor a paksi atomerőmű ennél jóval olcsóbban állítja azt elő. A legolcsóbb energia az, amit nem használunk el. Javaslata: fontolják meg, hogy bizonyos területeken lekapcsolják a közvilágítást, vagy alkalmazzanak mozgásérzékelős eszközöket. Olyan helyen például, ahol nincs gyalogosforgalom. Ilyen árak mellett ne égessük a lámpákat olyan helyeken, ahol erre nincs szükség.

Kővári János (ÖPE-KDNP): átvállalja ingyen a sportbiztos lobbizással kapcsolatos feladatokat. Képviselői keretét felajánlja az intézmények működéséhez, mindenkit erre kér fel a képviselők közül.

Barkóczi Csaba (Fidesz): kinek az ötlete volt a Bőrklinika-Mandulás ingatlancsere.

Ruzsa Csaba alpolgármester: a pécsiek igénye volt, hogy a Mandulás kempinget mentsék meg.

Auth István (Pécs Jövője – DK): Kővári János ötlete volt.

Kővári János: nehogy ráfogják, hogy Puch László érdekkörének akar kijátszani egy ingatlant.

Pokorádi Gábor: egy bizottsági ülésen tárgyalták ki a Mandulás ügyét, és a Momentum korábban azon az állásponton volt, hogy ne építsék be a Mecseket, ezt el is érték, bár Kővári haknizta végig a pécsi médiát azzal, hogy ő mentette meg a Mandulás kempinget. Amúgy már Mészáros Lőrinc rárepült volna a Bőrklinikára, ha ez akkora biznisz lenne. 

Csizmadia Péter (Fidesz): egy erősen túlárazott Mandulás kempinget kap a önkormányzat a bőrklinikáért.

Auth István (Pécs Jövője – DK): Nagyon rossz állapotban van a volt bőrklinika épülete.

Barkóczi Csaba (Fidesz): ha semmilyen mutyi nincs ebben a csereszerződésben, akkor mondják meg, kinek az ötlete volt.

Többen is indítványozták, hogy vegyék ki a Mandulás ügyét a csomagból, ezt leszavazták.

A cégvezetők prémiumstopjára vonatkozó javaslatot is elutasította a testület.

A sport-, és innovációs biztosi, valamint tanácsnoki pozíciók felfüggesztését is elutasították.

Elfogadták az előterjesztést és a határozati javaslatot.

11.50: Energiatakarékosággal összefüggő szociális intézkedéseket megalapozó, a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 3/2015. (ll.17.) önkormányzati rendelet módosítása valamint Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata intézményei munkavállalóinak béren kívüli juttatása

Nyőgéri Lajos alpolgármester: szervesen kapcsolódik ez a napirendi pont az elsőhöz. Rendeletet kell módosítani, hogy pénzbeli támogatást tudjon nyújtani az önkormányzat a rászoruló családoknak.

Megemelik a lakhatási és a gyógyszertámogatást.

A nevelési támogatást a gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak vannak a családban.

A megélhetési támogatás havi összege 8000 forint lenne, és a szolgáltatók kapják meg.

Szavaznak arról is, hogy az önkormányzati intézmények dolgozói megkapják a második félévre vonatkozó cafeteria-keretüket, miután a kormányzat elutalta az elvont iparűzési adó maradék részét, azaz kompenzálta az önkormányzatot a bevételkiesés miatt.

Megszavazták az előterjesztést és a határozati javaslatot.

A rendkívüli közgyűlés véget ért.

Hirdetés