„Amióta mi vezetjük Pécset, működésre egy forint hitelt sem vettünk fel. Sőt, most azt indítványozzuk, hogy a közgyűlés határozatban tiltsa meg működési hitel felvételét az önkormányzat számára, hogy a jövőben ne kerülhessen olyan gazdasági helyzetbe Pécs városa, mint amilyenbe 2018-ban, a fideszes városvezetés miatt került” – írja Péterffy Attila polgármester az önkormányzat idei költségvetését tárgyaló február 13-ai közgyűlés előtt küldött sajtóközleményében, amelyben összefoglalja a 2024-es büdzsétervezet legfontosabb részleteit. A közleményt az alábbiakban változtatások nélkül közöljük.

Holnap kezdődik Pécs város 2024-es költségvetésének közgyűlési vitája. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy idén visszafizetjük az állami adósságot, a pécsiek levehetik az előző városvezetés által rájuk rakott terhet. Takarékosan bánunk a pénzzel, megőrizzük a munkahelyeket és a szolgáltatások minőségét. Közben pedig fejlesztjük a béreket, a várost, és gondoskodunk az elesettekről.

Nézzük kicsit részletesebben!

Az idei költségvetés talán leghangsúlyosabb része az, hogy a pécsiek idén felszabadulnak a 9,54 milliárd forintos Fidesz-hitel alól, amit az előző városvezetés működésre vett fel, hogy elkerülje a csődöt. 2024-ben vissza fogjuk fizetni az államnak az utolsó, 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletet is.

Amióta mi vezetjük Pécset, működésre egy forint hitelt sem vettünk fel. Sőt, most azt indítványozzuk, hogy a közgyűlés határozatban tiltsa meg működési hitel felvételét az önkormányzat számára, hogy a jövőben ne kerülhessen olyan gazdasági helyzetbe Pécs városa, mint amilyenbe 2018-ban, a fideszes városvezetés miatt került.

A szabadság mellett a fő szavunk a takarékosság. Miközben tombol az infláció és elszabadultak az árak, a pécsiek nem fizetnek többet a gyerekek és az idősek közétkeztetéséért, valamint ugyanannyiért vehetnek helyi járatú buszbérletet, mint tavaly. Hogy csak néhány szolgáltatást említsek, aminek színvonalát nem csökkentjük, és közben jelentős összeget hagyunk a pécsi családok zsebében.

2023-ban tovább folytattuk adócsökkentési programunkat. Két év alatt több mint 300 millió forintot hagytunk a pécsiek zsebében az építményadó-csökkentéssel. Idén már 34 ezer adózó nem fizet egyáltalán építményadót, további 18 ezer adózó pedig kevesebbet, mint korábban. Célunk, hogy ez az adócsökkentés a következő ciklusban is folytatódjon, ezért azt javasoljuk a közgyűlésnek, hogy határozatban rögzítsük az építményadó-csökkentés folytatását.

Kiemelt célunk volt tehát az idei költségvetés tervezésekor is a munkahelyek megőrzése és a béremelési igények rendezése. Ez utóbbi érdekében megtartottuk azt a bérfejlesztési alapot, amelyet még tavaly hoztunk létre. 

A költségvetés harmadik lábát pedig a sajáterős fejlesztések alkotják, valamint a gazdaságfejlesztési programunk folytatása, amelyeknek köszönhetően eddig is több jelentős cég látott és lát fantáziát Pécsben.

A tisztán saját erőből tervezett fejlesztéseink közül kiemelkedik a városi utak felújítására és a közlekedés biztonságára szánt összesen több mint 1,7 milliárd forintos keret. Még egyszer: nem uniós, nem állami, hanem saját forrásból tudunk ennyi pénzt fordítani a célra. 200 millió forinttal segítjük a pécsi társasházakat, 750 millió forintos kerettel biztosítjuk további 11 zöld busz beszerzésének önerejét. Idén saját erőből, illetve közvetlen EU-támogatásból összesen 4,2 milliárd forintot fordítunk fejlesztésekre.

Hogy a takarékos gazdálkodás mellett mindezt mi teszi lehetővé? Elsősorban az, hogy 2019 óta több mint 45 százalékkal nőtt a pécsi cégek iparűzési adóbefizetése. Megtérült a munka, amelyet a gazdaságfejlesztésbe fektettünk.

A fenti vállalásainkat annak ellenére fogjuk tudni teljesíteni, hogy az állam felé egyre nagyobb tehertételre kényszerül Pécs. A szolidaritási hozzájárulás több mint 40 százalékkal nő a tavalyihoz képest. Megközelíti a működési költségeink 10 százalékát. Ha ehhez hozzávesszük a Fidesz-hitel utolsó törlesztőrészletét, kiszámolható, hogy ezen terhek nélkül 5,64 milliárd forinttal többet tudnánk idén a város fejlesztésére, egy élhető városra, a pécsiekre fordítani.

Mind emlékszünk arra, hogy milyen reménytelenül eladósodott állapotban vettük át Pécs vezetését. Arra, hogy a magyar városok közül egyedül Pécs önkormányzatának gazdálkodását felügyelik az Államkincstár csődbiztosai. Elvégeztük a munkát, amire 2019-ben vállalkoztunk. Így érkeztünk el a szabadság, a függetlenség és a fejlesztés költségvetéséhez. A biztos, kiszámítható működés költségvetéséhez, a fejlődés és a szociális gondoskodás költségvetéséhez.

Pécsiség mindenkor!

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere

Hirdetés