Az Országos Vérellátó Szolgálat ezért a jubileumi évet az alapító, dr. Kubányi Endre emlékének szenteli.

Dr. Kubányi Endre 1924-ben külföldi útjáról hazatérve nemcsak megalapította az első véradóállomást Pécsett, hanem pár évvel később az első magyar véradószolgálatot is létrehozta Budapesten. Ő volt az, aki tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést és az ország első véradóközpontját egy szobában, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat transzfúzióval kapcsolatban – közölte az OVSZ.

A 100 éves évforduló alkalmából a szolgálat országszerte számos eseménnyel emlékezik az orvos életére és munkásságára, a transzfuziológia történetére, a vérellátás fejlődésére. Tiszteletére októberben, születésnapjának évfordulóján egy szakmai napot is szerveznek.

Az év egyik fénypontja pedig az OVSZ Véradók dalának megjelenése lesz, amelyhez sok neves előadóművész is csatlakozott, hamarosan debütál a Csak egy hős című mű.

Emelkedett az évente több alkalommal vért adók száma 2023-ban, tavaly összesen 411.925-ször adtak vért az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint, ami a 2022-es évhez képest 4 százalékos előrelépést jelent. Az OVSZ emlékeztet: véradásra országszerte várnak minden segíteni vágyót, a helyszín- és időpontkereső itt található. A heti pécsi véradási alkalmakról itt írtunk.

Hirdetés