Tele van a város szebbnél szebb famatuzsálemekkel

A pécsiek egy emberként drukkolnak az Év Európai Fája szavazáson indult havihegyi mandulafának, ami a példás helyi- és országos összefogásnak köszönhetően a város új látványossága lett. A verseny február 28-áig tart, a fa utolsó nagy hajrájának apropóján pedig felkutattunk még pár olyan impozáns, méretes, öreg pécsi fát, melyek a jövőben versenybe szállhatnak a címért!

hirdetés

Példátlan pécsi és országos összefogás, soha nem látott támogatási hullám övezte az Év Európai Fája szavazáson indult havihegyi mandulafa egy hónapon át tartó vérpezsdítően izgalmas versenyét mely február 28-án zárul le, és melynek ünnepélyes eredményhirdetése március 19-én lesz Brüsszelben.

A véghajrá még tart, most is lehet még szavazni!

Óriási népszerűségre tett szert a havihegyi mandulafa

A szavazáson Janus Pannonius szeretett pécsi fája, ami egyébként idén elhozta az Év Fája címet is, Oroszország tölgyével „mérkőzött meg”. Noha az eredményt még nem ismerjük, a mandulafa a szemünkben – pécsiek és magyarok szemében egyaránt – kétségtelenül nyert, hiszen lenyűgöző volt látni, ahogy az ország megannyi egyesülete és szervezete, iskolája, hírportálja és persze lelkes polgárok ezrei egy emberként buzdítottak mindenkit a szavazásra. Az emberek megismerték és megszerették a pécsi mandulafát, melynek köszönhetően az a város legújabb jellegzetessége és nevezetessége lett.

A pécsiek szemében győzött a mandulafa

Most, hogy a verseny véget ér, érdemes pár szót szólni a Pécsen található olyan szép, öreg, sokat látott és szeretett fákról, melyeket akár egy következő szavazásos versenyre nevezhetnének a pécsiek. Szerencsére sok ilyen akad a városban, melyek közül Nagy Ervin, a város főkertésze segítségével szemezgettünk.

Egy közel 200 éves védett fa a Ferencesek utcájában

Kevesen tudják a városban, hogy Pécs egyik legforgalmasabb sétálóutcájának, a Ferencesek utcájának egyik – magánterületnek számító – házudvarában áll egy 200 év körüli, óriási, gyönyörű és védett természeti értékké nyilvánított páfrányfenyő, azaz egy Gingko biloba.

A Ferencesek utcájának famatuzsáleme

Érdekesség, hogy a több mint 20 méter magas fa 2015-ben olyan bőséges termést hozott, hogy a termések nagy súlya alatt a vastag, erős, egészséges ágak egyes részei leszakadtak róla. A fát akkor a Biokom kertészei mentették meg, leszedték a termést és meg is metszették. Hasonló munkákat végeztek a fán idén is.

A kertvárosi iskolások berkenyéje

Érdemes megcsodálni a Testvérvárosok Terei Általános Iskola bejárata mellett – két apró fenyőcske között – álló berkenyét is, mely egyidős a városrésszel, lassan tehát 90 éves lesz.

A TVT mellett áll ez a szép berkenye

A berkenye, mint fafajta volt már az év fája is 2013-ban, a kertvárosi suli melletti kis zöldterületen álló pécsi berkenye azonban minden évben a kisiskolások kedvence.

Kertváros mamutfenyője

Azt feltehetően többen tudják, hogy az egy hektáros, helyi védelem alá helyezett – és stílusosan a Zöldellő utcában található – pécsbányai magánarborétumban megannyi növényritkaság mellett láthatunk óriás mamutfenyőket is. Bizony, Pécsen még a mamutfenyő is megél!

Azonban nem csak Berghauer Tibor nyugalmazott biológiatanár páratlan kertjében nő ez a ritka fafajta Pécsen, hanem a Nevelési Központ közelében, az Uitz Béla utcában is találhatunk egyet!

A fiatal kertvárosi mamutfenyő már 13 méteresre nőtt

A kertvárosi mamutfenyő viszonylag fiatalnak mondható, méretében sem közelíti meg a legnagyobb mamutfenyőket, ugyanakkor még így sem nevezhető alacsonynak: nagyjából 13 méteres, impozánsan emelkedik a panelek között.

A mamutfenyő alulról

Egy óriási gyomfa a város szívében

A bálványfák nem a legnépszerűbb fák a világon, hiszen inváziós, azaz invazív gyomfáknak számítanak, melyek gyorsan szaporodnak és gyorsan nőnek, a városi épített környezetben sok gondot okozva.

A gyönyörű gyomfa

Ettől még ezek a fák nagyon szépek, a városban pedig alighanem nincs még egy olyan impozáns, kapitális méretű bálványfa, mint ami a Király utca és a Szent Mór utca sarkán, a Bázis Addiktológiai Szolgálat épületének udvarán terebélyesedik. Aki teheti, egy belvárosi séta közben látogassa meg ezt a 120 éves szép famonstrumot, megéri.

A Szent István tér két évszázados platánja

A város szívében találhatunk még egy öreg, 200 évnél idősebb fát, ami a közeljövőben méltó lehetne az év fája-versenyre.

Kötődnek hozzá a gimisek

A Szent István tér nyugati oldalán, a platánsor legdélebbi fája – ami a legközelebb van a Leőwey Klára Gimnáziumhoz – mind méretével, mind korával kilóg a többi platán közül. A platán szellemi értékkel is bír, hiszen a Leőwey-be járók és az ott dolgozók nagyon kötődnek hozzá. Milyen szép is lenne, ha a város egyik legnépszerűbb terének két évszázados platánaja lenne egyszer az Év Európai Fája!

hirdetés

Hirdetés