A Fidesz-ÖPE városvezetés által felvett 9,5 milliárdos állami hitel újabb törlesztőrészlet kifizetésével került közelebb a gazdálkodását bénító béklyók levetéséhez a pécsi önkormányzat. Óriási fegyvertény ez, nem meglepő, hogy a NER-lakájmédia minden erejével igyekszik elterelni erről a pécsiek figyelmét. Persze, a médiapincsik annyira nem találnak fogást a városvezetésen, hogy az önkormányzattól tökéletesen független eseményeket próbálják a polgármester nyakába varrni, vajmi kevés sikerrel. Álhírek valós összefoglalója a 40. hétről. A városvezető Pécs Jövője Frakciószövetség közleményét az alábbiakban változtatások nélkül közöljük.

Elgurult az óriáskerék

Az összes próbálkozás közül a három év után újra Pécsre települt óriáskerék köré felmázolt alternatív valóság a legszánalmasabb. Van ebben minden: nyár helyett miért őszre és télre érkezik a monstrum. Kié a terület, ahol áll (ebben a kisebbik NER-portál futott lyukra igazán emlékezetesen, azt állítva, hogy a telek Mészáros Lőrincé – hogy aztán nem sokkal később kínos szűköléssel kérjenek elnézést olvasóiktól a NER érintettjeitől). Tönkre fogja tenni a gyepet, ráadásul zavarja a lakókat. És különben is, a gigantikus vasabroncsot a polgármester hívta a városba a pécsiek megnyomorítására.

A valóság ezzel szemben az, hogy egy vállalkozó üzletet lát az óriáskerék pécsi üzemeltetésében, és bérleti díjat fizet a területhasználatért. Három éve – a világjárvány idején – nem szerezhetett rossz tapasztalatot a városban, ha most újra ugyanott állítja fel a látványosságát. És bizonyára örömmel veszi a kéretlen reklámot a NER-média teljes helyi palettáján.

Értelmezési káosz

Piros betűs ünnepnap lesz egyszer szeptember 28-a. Ezen a napon ugyanis a fideszes megyei pártlap Pécs állandó gyalázására felkent tudósítója elismerte, a pécsi városvezetés keményen dolgozik. A nagyárpádi kereszteződésben a pécsiek, több nagyforgalmú úton pedig egyes városkörnyéki települések lakóinak érdekében. Valószínűleg meggondolatlan elszólás lehetett, mert ezt követően gyorsan elkezdett kompenzálni, és szinte napi gyakorisággal születtek az állami közműberuházás okán kialakult forgalmi nehézségeket szándékosan felnagyító és azokat a pécsi polgármester nyakába aggató szövegek az oldalon.

A valóság ezzel szemben az, hogy a város déli részén élők közlekedését – az önkormányzat közbenjárására már csak néhány napig – egy állami közműberuházás miatt elrendelt útlezárás nehezíti. Annak megítélését, hogy kinek állhatott érdekében éppen az önkormányzati választások előtt úgy alakítani az állami közmű-beruházást, hogy az egyszerre okozzon fennakadást a Siklósi és a Nagy Imre úton, az olvasókra bízzuk. A beruházásban mindenesetre a pécsi önkormányzatnak nincs több szerepe, mint hogy hozzájárult a jobbára a városkörnyék fejlődését célzó közmű-fejlesztéshez. Amit tehát az állam végez, a környező települések érdekét szolgálja, mégis a pécsiektől igényel türelmet. Ezúton is köszönjük a kitartásukat!

Témaszüret

Persze, ahogy szokott, ezúttal sem merült ki ennyiben a NER helyi csapatainak álságos harca a valósággal, de helyhiány miatt a többi témát csak röviden vázoljuk fel.

  • Évtizedes probléma, és a Fidesz-ÖPE tandem városvezetői tíz évében sem sikerült megoldást találni a Bóbita Bábszínház volt Mária utcai épületének felújítására – bezzeg most, a választási kampányban sikerült nagyot ígérnie a polgármesterjelöltségre áhítozó frakcióvezetőnek. A valóság ezzel szemben az, hogy amíg az ÖPE első embere ígérget és ál-közvéleménykutatást hirdet, addig a városvezetés intézkedik arról, hogy az épület ne omoljon rá a környéken túrázó ÖPE-s politikusra.
  • Botrányt vizionált a megyei álhír-portál fékevesztett szerzője, aki szerint nem tudták meghallgatni a cégvezetőket bizottsági ülésen. A valóság ezzel szemben az, hogy a Költségvetési és Gazdasági Bizottság meghallgatta a cégvezetőket – és az igazi skandallum az, hogy a hangzatos cím és a félrevezető szöveg végén ezt maga a szerző is elismeri. 
  • Szintén botrány a megyei lap szerint az, hogy az átadás után néhány héttel fel kellett bontani a Petőfi utca új burkolatát, és erről is a polgármester tehet. A valóság ezzel szemben az, hogy a Petőfi utcában a szennyvízvezetéket cserélték, most viszont egy olyan ivóvízvezeték tört el, amely a felszínre kerüléskor hibátlan volt. Azt meg döntsék el az olvasók, hogy melyik a nagyobb botrány: az, ha ezt a váratlan eseményt nem látta előre a polgármester, vagy az, ha ezért egy szerkesztőség akár őt, akár bárki mást igyekszik felelőssé tenni.
  • A hangulatkeltés magasiskolája a kisebbik pécsi álhír-portál cikke, amiben a kormánypárt befolyása alatt álló nyomozóhatóságok állítólagos pécsi nyomozásait összegzi a szerző, kissé megszaladt, a jogi fogalmakat véletlenül (?) összezagyváló pennával. Pedig, ha valakinek, akkor a szerzőnek igazán tudnia kellene, hogy mi a különbség a gyanú, a vád és az ítélet között, tekintettel arra, hogy őt terhelő sajtóperekben mindegyik stációt személyesen is végigjárta már.

Messze még az igazi választási kampány, mégsincs kétségünk afelől, hogy gyűjtésünket a jövő héten is folytatnunk kell.

Pécs Jövője Frakciószövetség

Hirdetés