Teljes rekonstrukció vár a PTE Általános Orvostudományi Karának (ÁOK) Szigeti úti kampuszára – az elkövetkező tíz évben a tervek szerint szinte minden épület új köntöst kap és teljesen újak is épülnek. A hosszú távú elképzelésekről tartottak sajtótájékoztatót kedd délelőtt, ahol a sajtó munkatársai megleshették a félkész új elméleti tömb épületét is.

Nyitrai Miklós, az ÁOK dékánja prezentációjában felvázolta a kar előtt álló kihívásokat, feladatokat, célokat. Elmondta, mik azok az utak, amik a pécsi orvosképzés színvonalát tovább emelhetik, mind tudományos, mind infrastrukturális szempontból.

Elmondta, a hallgatók számának növekedéséhez nem igazodott az oktatók számának emelkedése, így a közeljövőben 100-130 új oktatóra lesz szükség. Fontos a közösségi terek, sportolási lehetőségek bővítése – ebben nem áll jól az orvosi kar.

Szeretnék fejleszteni az oktatási módszereket, előnyben részesíteni a kiscsoportos oktatást. A nemzetközi kapcsolatok élénkítése terén olyan egyetemekkel, amelyek a világ top 100-a közé tartoznak. Már zajlanak az egyeztetések a Harvarddal, egy szingapúri, egy houstoni, egy zürichi és egy rochesteri egyetemmel. Amik a pécsi kar felmutatható erősségei, az az oktatásfejlesztés és a „biomedical engineering”.

Tíz év, teljes átalakulás

Ezt követően ismertette a kar elkövetkező tízéves, három fázisban történő fejlesztési stratégiáját, az ütemezések szerint mintegy 8-10 év múlva a teljes kampusz megújulhat.

Első lépésként az új elméleti tömböt adják át, ahová négy intézet fog költözni a jelenlegi elméleti tömbből (Farmakológiai és Farmakoterápiai, Orvosi Népegészségtani, Transzlációs Medicina és Élettani) plusz egy étterem is létesül, nagy előadók, szemináriumi termek. Ez a 11 milliárdos, Modern Városok Program által finanszírozott beruházás magában foglalja a Janus Pannonius Klinikai Tömb (400 ágyas) és az új elméleti tömb közötti park felújítását. Ugyanígy, ugyanebből a keretből már kialakítottak két parkolófelületet is a kampuszon belül.

Így néz majd ki az új elméleti tömb, teljes pompájában

Jelenleg így állnak a munkálatok

Az első ütemhez tartozik még a régi elméleti tömbben szembeni, hajdani Lakits-laktanya helyén létesülő Fogorvostudományi épület és a Preklinikai Kutatóközpont (úgynevezett „Állatház”). Előbbi egy 5-6 milliárdos, utóbbi 1-1,5 milliárdos beruházás – mindkettő EFOP-os pályázati forrásból épülne fel. Ezek elkészültét az ütemezés szerint 2021 nyarára teszik.

A második ütemben a komplex kampusz megújulna, több épület felújításával. Ezeket azért jóval későbbre tervezik, 2020 és 2030 között valósulhatnak meg. Ennek megfelelően számos rekonstrukcióra sor kerülhet: a jelenlegi főépület, a Biofizikai és Biokémiai Intézet épülete, a Nővérszálló, a Gádoros épület, a Honvéd utca 1-es saroképület (Szerves Gyógyszerkémiai, illetve Magatartástudományi Intézetek) és felette a Honvéd u. 3. szám alatti épület (Gyógyszerészeti Intézet, Klinikai Központi Gyógyszertár, Élettani Intézet egy része).

Az elkövetkező tíz évben a zöldfelületek is megújulnak

Új épületként jelenne meg egy Új Diagnosztikai Központ, ahová négy intézet költözne: Patológiai, Igazságügyi Orvostani, Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani, Laboratóriumi Medicina).

Idén még kibővülhet az ÁOK könyvtára is, ahol helyet kaphat egy állandó kiállítás is az orvosi kar múzeumával.

Ehhez az ütemhez tartozik még az aula műszaki-arculati felújítása, új közösségi terek létrehozása a régi tömbön belül, a kampusz területén található zöldfelületek rendezése, parkok kialakítása.

Az ütemezésről

Jelenleg az új elméleti tömb átadás előtt áll, jövőre tervezett a Fogorvostudományi Intézet és az „Állatház” felhúzása. Következő lépésként az új Diagnosztikai Központ jönne létre, megújulna a Gádoros épület és a Biokémiai Intézet. Ezt követően a két Honvéd utcára néző épület, emellett a Biofizikai Intézet és a Nővérszálló szépülne meg, végül a régi főépület (ezt már 4-5 év múlva el kell kezdeni), a déli park, ezekkel együtt pedig a Szigeti úti közlekedés is kicsit módosulna – ezekről még csak halvány elképzelések léteznek.

Tíz év múlva így nézhet ki majd az orvosi kar

Hirdetés