Új, hiánypótló eszközök segítik a gyerekklinika kis betegeinek gyógyulását

Több mint hatmillió forint adományt adtak át ünnepélyes keretek között a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján, melyből az intézmény hiánypótló eszközöket szerzett be.

A Pécsi Első Lions Club, a PTE Sportiroda és a Tom Market Kft. által felajánlott adományokból testösszetétel-elemző mérőkészüléket, valamint a gyermekek izomzatát fejlesztő sporteszközöket szerzett be a klinikához kapcsolódó Eurakvilo Alapítvány – tájékoztatott a PTE.

Ottóffy Gábor, az Eurakvilo Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai Osztály vezetője az adomány kapcsán elmondta: „jelenleg minden nyolcszázadik ember gyermekkori rosszindulatú betegség túlélője, akiknek azonban a későbbiekben még inkább tudatos életmódra kell törekedniük a diétát, a testmozgást, valamint a szűrővizsgálatokat illetően. Ezért is van nagy jelentősége az adománynak köszönhetően most beszerzett eszközöknek” – összegezte gondolatait az osztályvezető orvos.

A testösszetétel-elemző mérőkészülék azért fontos, mivel a rákos vagy leukémiás betegség miatt az Onkohematológiai Osztályra került gyermekek étvágya, testsúlya a kór és a kezelések miatt megváltozik. Esetenként súlyos szájnyálkahártya- vagy bélgyulladás akadályozza az evést, máskor előfordul, hogy egy szteroidkezelés mellett speciális táplálásra, diétára szorulnak. De van sajnos, hogy szonda segítségével kell táplálni a kicsiket, vagy kanülön keresztül, intravénásan.

A gyermekek testsúly- és testösszetétel-változásának nyomon követését szolgálja a most beszerzett készülék.

Ottóffy Gábor hozzátette: a másik két új eszköz azért hiánypótló, mivel a gyermekek, akik sokszor heteken, hónapokon keresztül tartózkodnak az osztályon, ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy mozogjanak, sportoljanak. Így egyrészt nem veszítik el az izomerejüket, sőt akár növelik is azt, másrészt csökkentik a csontritkulás kialakulásának veszélyét, és a mozgás a kedvükre is jó hatással van.

Hirdetés