Újabb fejlesztés indul a pécsi Déli Ipari Parkban

Újabb fejlesztés kezdődik a Déli Ipari Parkban, most azonban nem csarnoképítéssel, hanem összközműves iparterület kialakításával teszik még vonzóbbá a pécsi térséget.

– Az elmúlt hónapokban Pécs mint befektetési helyszín kifejezetten felértékelődött, elég csak a már bejelentett autóipari beruházásra, a Hanon gyárépítésére gondolni – mondta el Decsi István, Pécs alpolgármestere. A gazdasági ügyekért felelős alpolgármester kiemelte, számos megkeresés érkezett ipari szereplőktől, akik helyszínt kerestek.

A pécsi önkormányzat több módon is igyekszik még vonzóbbá tenni a várost a befektetők előtt: korábban már beszámoltunk arról, hogy mintegy egymilliárdos pályázati forrás révén épül egy 5000 négyzetméteres üzemcsarnok a Déli Ipari Parkban, az ahhoz szükséges kiszolgáló létesítményekkel együtt. A város az elkészült üzemcsarnokot bérbe adja, folyamatos az érdeklődés a piaci szereplők részéről az ilyen lehetőség iránt. A kész üzemcsarnokot már a vállalkozás rendezi be saját gépeivel, a meginduló termelés pedig új állásokat teremt. Ezt a tervek szerint több hasonló is követheti.

Az üzemcsarnok építése már javában folyik az iparterületen

A pécsi közgyűlés legutóbbi ülésén ugyanakkor arról is döntés született, hogy a Déli Ipari Park területén, a korábbi tervek módosításával egy olyan, 6,5 hektáros területet alakítanak ki, amelyet a későbbiekben akár egyben, akár részletekben eladásra kínálnak fel a vállalkozásoknak. Ugyanis a csarnokbérleten kívül a piaci szereplők számára a közművesített ipartelkek is vonzóak, itt azonban inkább a vétel a meghatározó.

Decsi István alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a város oldaláról több szempontból is hasznos lehet az ügylet: a csarnokbérletből, illetve a telekeladásból bevétel származik, a letelepedő cégek az iparűzésiadó-bevételt is növelik, de természetesen az új álláshelyek megteremtése az elsődleges cél.

Korábban egyébként már beszámoltunk róla, hogy nem csak az önkormányzat által indított beruházások folynak a térségben: a Déli Ipari Parkban bővíti már működő gyárépületét egy magyar cég, a Lemeztechnika Kft., elérte a legmagasabb pontját az az üzemépület, amely a Magnus Aircraft pécs-pogányi repülőgépgyárát szolgálja ki kompozitanyaggal, valamint a közeljövőben indul a dél-koreai autóipari óriáscég, a Hanon pécsi gyárépítése is.